Bu Blogda Ara

18 May 2024

EĞİTİMDE YENİ MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİMİZ- TÜRKÂN SAYLAN'I ANMAK...

 

Yıllarca eğitime gönül  verdiyseniz eğitim- Öğretim alanındaki her yenilik, her değişim ilginizi çekiyor. Yeni  yapılaşmayı  okumaya,  izlemeye çalışıyorsunuz. İnsan isterse hayat boyu öğrenme hiç bitmiyor. Çocuklar  ve gençler adına yapılan her değişiklik zihinlerde  soru yaratıyor, merakla bekleme dönemine giriliyor. 


Her alanda değişim ve gelişim sözcükleri olumlu anlamlar çağrıştırır. Ancak uzun zamanlı inceleme ve araştırmalara dayanmayan, ihtiyaçlara cevap vermeyen , kabul görmeyen uygulamalar ne yazık, süreklilik sağlayamamış. hayal kırıklıkları yaratmıştır. Gelişmekte olan canlılar üzerinde yapılan çalışmalar yorucu ve yıpratıcı da olabiliyor.

Köklü bir değişim yapılacaksa o konuyla ilgili herkesin fikrinin sorulması, öneri ve dileklerin dikkate alınması gerekir elbette. Başlangıçta böyle bir izlenim edinince mutlu da olmuştuk doğrusu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yeni düzenleme "Yeni Maarif Sistemimiz" adıyla yayınlandı. İncelemek için sadece bir hafta süre verildi. Öyle uzun yazılmış ki ben bitiremedim.

Okuduklarım bana çok ümit vermedi doğrusu. Uygulamalardan çok teorik anlatımlara yer verilmiş. Anlaşılması güç oldukça uzun anlatımlarla devam ediyor. Bir deneme süresi yok, başlangıç için pilot bölgeler seçilmemiş. Bazı derslerde seçilen konuların programdan çıkarılması Uluslararası sınavlarda büyük eksiklik yaratabilir. 

Her proje sadece görüntüsüyle değil, uygulamalardaki başarısıyla öne çıkar doğal olarak. Uzun zamanlı, köklü değişikliklere ihtiyaç olan bir sistemde sınama yanılmalara değil, kalıcı programlara ihtiyaç olacaktır. 

Yarın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma gençlik ve Spor Bayramı. Gençler geleceğin umudu, güvencesi. Son yıllarda yapılan araştırmalar başarı ortalamalarında büyük düşüşler gösteriyor. Gelecek güvenceleri yok. Kararsız ve kaygılılar. Ruh sağlıklarına zarar vermeden sağlıklı yönlendirmelere ihtiyaçları var.

Ülkemizin Eğitim ve Öğretim programlarında çok yönlü düşünebilen,  çağdaş, deneyimli danışmanlara, eğitimcilere çok ihtiyaç var. Gençleri zararlı yönelişlerden , tuzaklardan korumak gerek. Son yıllarda özellikle kız çocuklarıyla ilgili yayınlanan istatistik sonuçları  ürkütücü. İlkokul sonrası okula gönderilmeyen, çok küçük yaşta evliliğe zorlanan, şiddet gören çocukların sayısı oldukça fazla. 

Bir Tıp Doktoru olarak ülkemizde  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte Eğitim hizmetlerine çok büyük katkılarda bulunan Sn. Prof. Dr. Türkân Saylan'ın bugün ölüm yıldönümü. Programlı , bilinçli bir ekip çalışmasıyla yoksul çocuklara burslarla okuma imkânı sağlayarak meslek sahibi olmalarını sağlamak... Keşke bu tür girişimler çoğalsa, gençlerin yolları sağlıklı olarak belirlenebilse. 

Türkân Saylan topluma şöyle sesleniyor: "Bilime, demokrasiye, barışa, aydınlığa, sevgi ve şefkate aç bir çocuk bir yerlerde senin ışığını bekliyorsa, sönmeye hakkın yoktur, ışıyacaksın. Ölüme saniyeler kalmış olsa bile. " 

Son söz Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün : "Biz her şeyi gençliğe bırakacağız. Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleridir onlar. " 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun. 

Makbule ABALI
18 Mayıs 2024 Urla.





16 yorum:

  1. Öncelikle bayramınız kutlu olsun Makbule Öğretmenim. Eğitim sistemimize gelince mevcut yöneticilerin eğitimdeki yönü belli, geldikleri günden beri bu kaçıncı değişim. Ve onlarla çağdaş bir eğitim gelmez. Gitmelerini beklemekten başka bir çare yok. Tüm bu niteliksiz ve çağdaşlıktan uzak eğitime rağmen gençlerin önemli bir kısmından umutluyum ve bu devir değişince çok hızlı bir şekilde çağdaş bir eğitim sistemine kavuşacağımıza da eminim. Umudumuzu diri tutalım. Türkan Saylan'ın kurduğu dernekler yaşıyor, en azından bizim şehrimizdeki ki çok sağlam yöneticileri var, sanırım diğer şehirlerde de öyledir. Ancak bizim topyekün bir kurtuluşa ihtiyacımız var ve ilk seçimde süpürmeliyiz mevcuttakileri:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin Bayramı kutlu olsun sevgili Buraneros. Yorumlara yanıtlarım biraz gecikiyor bu aralar ancak biliyorum ki arkadaşlarım halden anlayanlar grubundadırlar.
      Dünkü paylaşımımda asıl amacım Türkân Hocamız'ı anmaktı. Ama onu anarken eğitimden söz etmemek yanlış olur diye düşündüm. Üstün niteliklerle donanmış bir tıp doktorunun eğitime katkıları unutulmaz, unutulmamalı, unutturulmamalı.
      Milli Eğitim Sistemimizdeki yeniliklere henüz yeterince değinemedim, gene yazacağım.
      Ben de çocuk ve gençlerden umudunu hiçbir dönemde yitirmeyenlerdenim. Umudun olmadığı yerde hiçbir şey kalmamış demektir.
      Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin halen çok büyük bir enerjiyle çalıştığını biliyorum. Türk Eğitim Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve adını sayamadığım birçok dernek var olan güçlerini en güzel şekilde eğitime yönlendiriyorlar.
      Gerçek kurtuluş; temelden köklü değişimlerle, bilimsel, çağdaş ve sorgulayan, yönlendiren eğitim etkinlikleriyle gerçekleşecek, rayına oturacaktır. Yürekten diliyoruz.
      Yorumlarınıza sonsuz teşekkürler.


      Her şeye ra

      Sil
  2. Nice 19 Mayıs'lara. 😍 Kısa süre önce Doğan Cüceloğlu'nun ve İrfan Erdoğan'ın Öğretmen Olmak adlı kitabını okumuştuk. Keşke bu eğitim sistemleri akılcı ve uzman kişilere bırakılsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanmış deneyimlere, çok yönlü değerlendirmelere çok büyük ihtiyaç var. Bizde çoğu değişiklik araştırma yapılmadan, neden-sonuç ilişkileri değerlendirilmeden uygulanıyor. İngilizce dersinin programı yetişmemiş.
      Son cümlenize içtenlikle katılıyorum. Hepimizin ortak dileği.
      Teşekkürler.

      Sil
  3. Yeni eğitim düzenlemesinin taslağını ne yazık ki okumadım fakat sizin gibi görüşlerine güvendiğim kişilerden takip ettiğim kadarıyla yine çağdaş bir sistemden uzak kalacağımızı anlıyorum. Aslında bu konuda çok daha faza ses çıkarmalıyız. Bir çok gündem maddesinin içinde debelenirken neye nasıl tepki vereceğimizi şaşırıp paralize olduğumuzu düşünüyorum. Ve adım adım bu duruma getirildiğimizi...
    Bayramımızı kutlarken, yazınız vesilesiyle kıymetli insan Türkan Saylan'ı da anmak isterim. Sevgiler Makbule Hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitimde bir başarı öyküsü veya güzel bir gelişme duyduğumuzda mutlu olarak arkadaşlarımı da haberdar ediyorum. Ama bu tür güzel haberler öyle az ki. Elimizdeki kaynaklara, yetenekli gençlerimize sahip çıkamıyoruz ne yazık. Üniversiteler sayıca çoğalırken kalite çok düştü. Kişisel çatışmalarla zamanı boşa harcıyoruz.
      Programın incelenmesi için bir hafta süre verilmişti, bitti.
      İnanın tüm zamanımı program incelemeye ayırmama rağmen olmadı, tamamını okuyamadım. İstatistikler yayınlanıyor: Okunma oranı açıklanıyor. Oysa okunma değil, tıklanma sayısı. Yazık bu ülkenin çocuklarına, gençlerine...
      Kakına çok teşekkür ederim sevgili Sezen.

      Sil
  4. Hocam, tam yerinde bir yazı yazdınız. Yaptıkları her şey daha da kötüye götürüyor. Bir değisikligin bile sonucunu anlamak icin belki 20 yıl gerekir, her sene yeni bir şey yapmaya calıştılar ama bence niyetleri de iyi değildi:(
    Türkan Saylan'ı ise maalesef geç tanidim, anladım. Keske herkes onun gibi olsa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamak, anlaşılır olmak, soruna çözüm üretebilmek, katkı sağlayabilmek ; Her kademedeki okullarda yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler, veliler için öylesine önemli ki başka türlü düşünüldüğünde ancak seyirci kalınır ve farkına varıldığında iş işten geçmiş olur.
      Bir haftada çözümlenemeyen bir program ile nasıl yola çıkılır, nereye varılır?
      Türkan Saylan nasıl yanlış tanıtıldı, hastalığının son aşamasında hakkında nasıl iftiralar atıldı, gerçekler nasıl gizlendi, vicdan muhasebesi yapabilenler neden suskun kaldılar...?
      Duyarlılığınıza teşekkürler.

      Sil
  5. türkan saylanı siz çok seversiniz tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dürüstlüğüne, içtenliğine inandığım, görev anlayışı ve sorumluluk bilinciyle kendini kanıtlamış , insana saygılı, hümanist, çağdaş kişileri elbette çok seviyorum Derin. Hepimizin özlemi, çoğalarak varlıklarını sürdürmeleri, ideallerinin gerçekleşmesi.
      Senin de farklı düşündüğünü sanmıyorum.

      Sil
  6. yeni değişikliğin pilot okullarda uygulanması ve oradaki sonuçlar doğrultusunda düzenlenmesi daha yerinde olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim. Bu kadar büyük bir değişikliğin birdenbire tüm okullarda uygulanması yanlışlıklara, hatalı uygulamalara neden olacaktır. Eğitimde kararlar ve uygulamalar ne kadar önemli.

      Sil
  7. Açıkçası ben buna eğitim değil "özellikle eğitmeme" sistemi diyorum. Akıl almıyor bu olanları ancak 20 küsur senedir zaten hangi yapılanı akıl aldı ki :(
    Yazık gençlerimize, bu ülkeye yazık.
    Kutlanacak sadece bir cümle olarak kalıyor ne yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişte eğitime öğretime gönül verip gerçekten severek, benimseyerek çalışanların içi daha bir başka yanıyor sevgili Sezer. Çocukların, gençlerin, onları büyüten, yetiştirenlerin geleceğe kaygı ile değil, güvenerek, umutla bakmaları gerekir...
      Katkına teşekkürler.

      Sil
  8. Eğitim konusunda yapılan veya planlanan değişiklikler endişe verici. Sanki çocuklar bilerek eğitimsiz bırakılmak isteniyor gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılması düşünülen değişiklikleri anlayabilmek için çok çaba harcadım sevgili Derya. Değişiklikleri incelemek için verilen bir haftalık süre o kadar yetersiz kaldı ki. Aradığım çok şeyi bulamadım, okuyamadım. Bu şekilde yarım kalmaz umarım.
      Çağdaş bilimin ışığında umutlu yarınlara.

      Sil