Bu Blogda Ara

10 Eyl 2023

OKULLAR AÇILIRKEN ÇOCUK VE GENÇLERE BİR MEKTUP...

 


Sevgili Gençler 

Yüzyıllar öncesinden ünlü bir Çin Düşünürü şöyle diyor: "Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek, ağaç dik on yıl sonrasıysa tasarladığın. Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman.  Bir kez tohum ekersen , bir kez ürün alırsın, bir kez ağaç dikersen on kez ürün alırsın, yüz kez olur bu ürün, eğitirsen toplumu. " 

Yarın yeni bir gün. Yeni bir Eğitim- Öğretim Döneminin ilk günü. Bir yaz  tatilini ardımızda bıraktık.  Her yeni başlangıç biraz heyecan, biraz merak, çokça umutla beraber gelir.  Beklentileriniz var elbette.  hatta aranızda okulla, öğretmenle yeni tanışacak kardeşleriniz var. Yürekleri kıpır kıpır.  Pek çoğunuz onlara göre daha tecrübelisiniz. Uyulması gerekli kuralları, görev ve sorumluluklarınızı biliyorsunuz. 

Her yaş, her sınıf size farklı konular, farklı uygulamalar sunacak elbette. Bazen taklit yoluyla, bazen sınama-yanılma  ya da muhakeme yoluyla yeni şetler öğreneceksiniz. Kazanacağınız her yeni bilgi sizi daha farklı bir birikimle hayata hazırlayacaktır. Öğrenmeye hazır olun. Ezberleyerek değil, kavrayarak, anlayarak, sorarak, sorgulayarak değişime hazır olun. Öğrencilerin aktif olduğu bir sınıfta öğretmen de daha büyük istekle,  motive olarak ders işleyecektir.  Karşılıklı etkileşim dersi de daha verimli hale getirir. 

Sınıftaki her öğrenci bedensel, zihinsel, ruhsal yapısıyla ayrı bir dünyadır. Herkesin okuma hızı, yetenekleri, zihinsel ve sosyal özellikleri farklı olabilir. Sınıftaki diğer arkadaşlarınızla kendinizi kıyaslamayın. Önce kendinizi, yeteneklerinizi, kuvvetli ve zayıf yönlerinizi tanımaya çalışın.  Elbette farklılıklarınız olduğu kadar benzerlikleriniz de olacaktır. Ancak özellikle kendinizle yarışın, kendinizi aşmaya çalışın. 

Sözelde, sayısalda, dilde, el becerilerinde, sanatta, veya sporda daha güçlü olabilirsiniz.  Unutmayın hangi alanda olursanız olun, gelecekte yöneleceğiniz alan, seçeceğiniz meslek ne olursa olsun, yapacağınız işi en iyi biçimde, severek yaparsanız ,  özgüveniniz artar.  Çevrenizde daha saygın bir yer edinirsiniz. Çevrenizde, yörenizde başarıya ulaşmış insanların hayat hikâyelerini dinleyin, onları örnek alın. Ülkemizde gazetelere,  televizyon ekranlarına yansımayan ne çok adsız kahraman, idealist insan var. Kendilerinden hoşnut, vicdanları rahat, çevrelerine adeta ışık saçıyorlar. 

Okulda veya yakın çevrenizde soru sormaktan asla vazgeçmeyin. Tanınmış bir kişi şöyle diyor: "Başarılı olmamda annemin katkısı büyüktür. Her gün okul dönüşü, Bugün öğretmene ne sordun? derdi. O sorularla ben bugünlere geldim." Etrafınıza gören gözlerle bakın, değişimlerin farkında olun. Günlük tutun, not alın.  Okumak, yazmak, güzel alışkanlıklar edinmek, çok yönlü düşünmek,  sanatla, sporla ilgilenmek insanı  güzel insan yapan çok önemli etkinliklerdir. Yaş aldıkça, kişiliğinizdeki değişimleri gözledikçe zamanla hayatınızdaki yararlı uğraşıları çoğaltacaksınız. 

Doğayı kolladığınız, koruduğunuz sürece o da size tüm güzelliklerini, imkânlarını sunacaktır. Unutmayın her canlının, her ağacın, her çiçeğin ayrı bir öyküsü vardır. Yaşadıkça, yıllar geçtikçe bu gerçeği çok daha iyi anlayacaksınız.  Neden siz de bir resim, bir şiir, bir öykü denemesiyle doğaya bir armağan sunmayasınız?  İz bırakan her güzel sonuç, atılan bir ilk adımla, ekilen bir tohumla başlamıştır. Çabalarınız mükemmelliğe ulaşmak için değil,  doğruyu, güzeli, daha iyiyi bulmak için olsun. Hedefleriniz geleceğe yönelik olacak elbette ancak geçmişin deneyimlerinden de yararlanın. Gören gözleriniz,  duyan kulaklarınız , doğruyu yanlıştan ayırt eden aklınız olsun. Beyniniz, yüreğiniz farkındalıklarınızla işlerlik kazanacaktır.

Hayattaki seçimleriniz sizi daha farklı kılacaktır elbette. Anne babanızı, doğduğunuz yeri seçmek elinizde olmasa da ; arkadaş seçimi, ders seçimi, okul seçimi,  daha sonraları iş ve eş seçimleri...  Her seçim geleceğe açılan bir başka penceredir. Karanlığı değil, ışığı, aydınlığı tercih edin, yolunuz aydınlansın. Duygularınızı köreltmeyin; Sevgi, saygı, vefa, dürüstlük, nezaket ölçülü ve yerinde, zamanında kullanılırsa sizi geliştirir. Kin ve öfkeden uzak durun. Bu duygularla önce kendinize zarar vereceğinizi unutmayın. Haklıyken haksız duruma düşmeyin.  Adalet er  geç  yerini bulacaktır.

Bu mektubu bir öğüt ya da nasihat sıralaması olarak kabul etmeyin lütfen. Bir zamanlar işini çok severek, benimseyerek yapmaya çalışmış Emekli bir Rehber Öğretmenin deneyimlerinden süzülenler olarak algılayın.  "İyi İNSAN,  iyi vatandaş , çağdaş ve uygar bir  BİREY olabilme yolunda emekleriniz, çabalarınız boşa gitmesin, doğrularla, iyiliklerle, güzelliklerle karşılaşın.  Sizler; bugünün çocuk ve gençleri, yarının akıl ve ruh sağlığı yerinde bireyleri olarak hazırlanırken Öğretmenlerinizden aklın ve bilimin ışığında en iyi şekilde yararlanın. 

Başöğretmen Atatürk'ün özdeyişleri yol göstericiniz olsun : ""Yokluk ve sefaleti yenmek için önce cehaleti yenmek gerekir."  Mustafa Kemal Atatürk


Makbule Abalı 

Emekli Rehber Öğretmen

10 Eylül 2023 Urla











FOTOĞRAFLAR:

Başöğretmen Atatürk ve Çocuklar

Isparta Doğa Koleji öğrencileri ,Öğretmenleri eski Öğrencim Zafer Eryılmaz ile birlikte.

Yıllar önce bir Öğretmenler Günü'nde Celâl  Temel ve rahmetli Mustafa Kocabaş Öğretmenlerimiz ile.

Mersin 'de bir dağ köyünde öğretmen Songül Abalı ve öğrencileri.

Okula hazırlık :  Kardeşler Rüya ve Lina 

Urla'da evimizde geçmiş yıllardan öğrencim Çağrı (İngilizce Öğretmeni) 2023




20 yorum:

  1. rüya lina çağrı şirinler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm çocuklar şirin ve tertemiz duygularla.

      Sil
  2. Tüm öğrencilere başarılar. İyi bir eğitim malesef yok ama çocuklarımız bir biçimde aydınlığa çıkmalılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar geleceğimiz, güvencemiz. Başarılı olmaları ülkenin başarısı olacak.

      Sil
  3. Güzeller güzeli öğretmenim, yine o güzel yüreğinizi de katarak ışık olmuşsunuz bu güzel yazınızla... İyi eğitimcilere en çok da mesleğine gönül vermiş , emek vermiş ve mesleği ile hayatını bütünleştirmeyi başarabilmiş eğitimcilere çok ihtiyacımız var . Çünkü küçük bir yüreğe ya da bir gencin yüreğine dokunmak , dokunabilmek kolay değil ve büyük sorumluluk. İnşallah güzel bir eğitim - öğretim yılı olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışkanlıklar kolay kolay terkedilmiyor sevgili Çağrı. Yüreğe dokunmak; onu anlamaya çalışmak, dinlemek, güven vermek, iz bırakmak.
      Dileyelim bu yıl eksikleri giderme yılı olsun, iyi davranışlar, güzel alışkanlıklar kazandırılsın, görevliler sorumluluklarının bilincinde olsunlar.

      Sil
  4. Harika bir yeni eğitim yılına başlama yazısı kutlarım. Bu ruh halinin yeni öğrencilere geçmesi dileği ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yazıyı yazıp yayınladıktan sonra yeterince kişiye ulaşmasını diliyorsunuz gönülden. Bu tür geri bildirimler bilseniz ne büyük mutluluk oluyor.
      Çok teşekkür ederim. Aynı güzel dileğe içtenlikle katılarak...

      Sil
  5. İnce düşüncenize teşekkürler. Her zil çaldığında çocuklar, gençler adına kaygılanıyor insan. Gelecek onlara neler hazırlıyor, nelerle karşılaşacaklar? Dileriz hasarsız bir yıl olur...

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir yazı olmuş böyle... Deneyimden fayda sağlayabilmek müthiş bir şey... Dün dedim ki keşke bende bugün okula gidiyor olsam, o günleri çok özlüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten hayat sürekli öğreten, sınayan, test eden büyük bir okul değil mi sevgili arkadaşım. O günleri özlemek; öğrenme isteğinizin, çabanızın hiç tükenmemesi anlamına geliyor. Ne mutlu. Belki biraz da geçmişe özlemi çağrıştırıyor.

      ,

      Sil
  7. Enfes bir yazıydı, çok da şefkatli, argo deyimle ayar vermeyen... okşayıp severek yazılmış ve o hisle okunacak, duygusu her bünyeye dokunacak bir metindi, Kıymetli Öğretmenimiz. Dilerim çok fazla çocuğa ulaşır. En azından blogdaşlarımız kendi çocukları dahil, tanıdıkları pek çok çocuğa bir şekilde ulaştırırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman yorumlarınız öylesine motive edici ve bam teline dokunurcasına bir özet sunuyor ki, kişiye yeniden yazma isteği aşılıyor.
      Dileğinize yürekten teşekkürler. Yazma tutkusunun asıl amacı da bu olsa gerek.

      Sil
  8. Çok güzel bir mektup olmuş. Okuyup uygulayabilmek dileğiyle. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce düşüncelerinize çok teşekkür ederim. Bilgileri kalıcı kılan, uygulamalardır gerçekten.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  9. bayıldım yazıya , bazen siz ve sizin gibi öğretmenlere denk geliyorum oğlumun eğitim macerasında ve içimden keşke bazı fikirler elini omzuna attığında o kişiye de bulaşsa ne kadar kolay olurdu , çünkü bilgilye direnen zihinleri eğitmek o kadar zor ki yeniliklere açmak ufuklarını yorucu ayrıca ama pes etmemek gerektiğine inanıyorum hala

    YanıtlaSil
  10. Dokunmak; bazen ruha, bazen hayallere, bazen iç dünyalara... Çocuk ve gençlerin buna öylesine ihtiyaçları var ki. Adıyla hitap etmeniz bile onu mutlu ediyor. Güzel bir davranışı vurgulamak, farkında olduğunuzu belirtmek... Küçük şeyler bir ufku aydınlatıyor, yılların ötesine kocaman kalıcı izler taşıyor.
    "Bilgiye direnen zihinleri eğitmek:" Zor ama imkânsız değil. Pes etmeyin lütfen. En çorak toprakta bile bitkiler can suyuyla hayat buluyor.
    Bazen belki biraz geç , ama er geç güzel şeyler gerçekleşebiliyor.

    YanıtlaSil
  11. Mükemmel bir yazı yine Makbule hocam. Her cümlenize, dile getirdiğiniz düşüncelere aynen katılıyorum.
    Eğitime gerekli önemi bilimin önderliğinde vermek lazım. Cehaleti bilim ve eğitim yener. Doğma fikirlerle bir yere varılamaz. Eğitimde bize yol yordam gösterecek olan doğrular ve bilimdir, sanattır. Baş öğretmen Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için.
    Yazının başlangıcında Çinli düşünürün söylediklerini unutmamak lazım.
    Saygılar selamlar değerli öğretmenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yıl Eğitim- Öğretim etkinlikleri başlarken ayrı bir heyecan duyarım Hüseyin Hocam. Keşke eğitim standartlarımız, ülke olarak başarı sıralamamız bir önceki yıldan daha iyiye gitse. Çocuklarımızla, gençlerimizle, öğretmenlerimizle gurur duysak, başarılarıyla mutlu olsak.
      Katkınıza, değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Sağlıklı günler diliyorum.

      Sil
  12. Ne güzel düşünceler, öğütler. Maalesef okullarda aileden de bir terbiye almamış başka çocukları üzen eziyet eden çocukların sayısı gittikçe artıyor.

    YanıtlaSil