Bu Blogda Ara

17 Haz 2016

SOLİ GÜNEŞ FESTİVALİ...



Küçük veya büyük, festivaller bir kente renk katıyor, adeta can veriyor. 11-12 Haziran tarihlerinde Mersin'de "Soli Güneş Festivali" yapıldı. Başlangıçtan beri 7. kez düzenleniyor. Festival, Mersin Mezitli Belediyesi tarafından organize ediliyor. Pek çok Derneğin el işi sanat ürünleri satışa sunuluyor. Ayrıca yiyecek- içecek bölümleri var. Yöresel ürünler; sıkma, börek, sarımsaklı köfte, sarma satışı yapılıyor. 



Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti görkemli sütunlarıyla arka planda. Önde deniz Akdeniz'in en güzel mavisiyle uzanıyor. Bu arada eski ile yeninin buluşmasına da tanık olduk. Bir tarafta harabeler, öte yanda güneş enerjisiyle ilgili bilinçlendirme çabaları. 
Nükleer Santrallere karşı güneş enerjisi çalışmaları teşvik ediliyor.
Mezitli Belediye Başkanı Sn. Neşet Tarhan bütün standtlarla tek tek ilgileniyor.

Akşamları değerli sanatçıların konserleri de vardı. Emre Aydın, Candan Erçetin, Kardeş Türküler Mersin'de hoş bir seda bıraktı.
Festival olur da çocuklar olmaz mı? Çocuklar her ortama renk ve hareket katıyor. Etraf cıvıl cıvıl. Bu rengarenk mekan, büyükler için bile çok cazip...



Bu yıl 7. kez düzenlenen Soli Güneş Festivali; daha da gelişerek, güzelleşerek devam edecek elbette. Her festival ardında bir renk ve ışık kümesi bırakıyor. Sanki sonraki yıllara da şimdiden el sallıyor...







31 yorum:

  1. Renk cümbüşü ne güzel cıvıl cıvıl, ençok da güneş enerjisi fikrini beğendim, temiz, tehlikesiz, bedava:)))sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de bir festival havasında cıvıl cıvıldı.
      Nükleer Santrale karşı çıkmak amacıyla bir yandan da imza kampanyası devam ediyor.
      Mersin'de birçok sivil toplum kuruluşu Nükleer Santrale karşı kampanya yürütüyor. Umarız sonuç alınır.
      Sevgilerimle.

      Sil
  2. Rengarenk ne güzel ... Hepsinin bereketleri olsun inşallah ...
    Benim gözüm oyalı yazmalarda kaldı ... O kadar çok kullanırım ki ... Pek güzeller ...
    Akşam güzelliği için teşekkürler ...
    Rengarenk , mutlu akşamlar diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın. Sabah İnternet bağlantısı yoktu, geç cevaplıyorum.
      O köşeyi ben de çok beğendim. El emeğiyle öyle harikalar yaratmışlar ki, hayran olmamak elde değil. Festival iki gün sürdü, keşke yakın olup da görebilseydiniz.
      Ben teşekkür ediyorum. Oyalı yazmalar renk ve güzelliğinde günler diliyorum.

      Sil
  3. Sevgili öğretmenim ,
    yazdığım mesajların " adsız diyor ki " diye yayınlanmasından çok rahatsız oldum. Ben adsız değilim ki , çok şükür benim çok güzel de bir ismim var hem de iki tane : Çağrı ve Nagihan. Her ne kadar nagihan kayıtlarda geçmese de ben o ismimi de çok seviyorum. bende mail adresi alarak " adsız " diye anılmaktan kurtuldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu duruma çok sevindim sevgili Çağrı. Zaten biliyorsun, ben hep yorumlarına cevap verirken adınla hitap ediyordum.
      Teşekkür ediyorum. Selam-sevgiler.

      Sil
  4. Benim güzel öğretmenim ,
    Bu arada fotoğrafları görünce resmen içim gitti. Ben el emeği ürünlere bayılırım , emek emek yapılan şeyler nasıl sevilmez ki , bilsem ben de gelirdim festivale. O kadar güzel şeyler varmış ki. Hepsi bir yana örgü bebeklere bayıldım. Küçüklüğüm aklıma geldi benimde örgüden bir " Aliş " bebeğim vardı. Annem yapmıştı , o kadar çok severdimki , en çok da annem bana yaptığı için sevinirdim. Hala saklıyorum Alişimi.Manevi değeri o kadar büyüktür ki bende. Her sene aynı tarihlerde yapılıyorsa , Allah izin verirse , seneye gitmeyi çok istiyorum , artık 1 sene nasıl dayanırım o da ayrı tabi.
    Sizi seviyorum Öğretmenim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o ortamda bulunmaktan mutluluk duydum.Örgü bebekler piyasada Çin malı bebeklere göre çok sağlıklı ve özenle yapılmış. Aliş Bebeğin hala varlığını sürdürmesi ne güzel. Bir vefa örneği.
      Festival her yıl aynı tarihlerde yapılıyor. Cumartesi, Pazar iki tatil gününü kapsıyor. Gelecek yıl görüşürüz o zaman. Tabii önce de olur.
      İçtenliğine çok teşekkür ederim sevgili Çağrı.Sevginin karşılıklı olması ne güzeldir.

      Sil
  5. Mersin zaten doğasıyla harika bir yer. Ürünleriyle. Bir de böyle şenlenince. Resimlerdeki tezgahlara uzunca baktım. Uzaklığa kızılmadan edilemiyor o zaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğum ve gençliğim Adana'da geçmesine rağmen ben de Mersin'i çok seviyorum. Çok güzel görüntülerdi gerçekten.
      Bir gün belki de uzakları yakın kılmak lazım.
      Hatta bugün yorumu okuyunca sevindim. Kalp kalbe karşıymış.
      Doğrusu ben de düşünmeye başlamıştım; "Hep ben kuşları uçuruyorum. Doğa ustamızın örs ve çekici hiç buralarda görülmüyor." diye düşündüğümü itiraf edeyim.
      Sevgiyle...

      Sil
  6. Yaz ayı böyle festivallerle nasıl da güzel oluyor:) Öğretmenlik, Adana ve Mersin üçlüsünü düşününce arkadaşımla bir akrabalığınız var mı diye geçti içimde, Eda isimli bir yeğeniniz var mı? :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Festivaller veya fuarlarla kentler canlılık kazanıyor, insanların hayatlarına farklılık geliyor.
      Eşimin yeğeninin Eda isimli, çok sevdiğimiz bir kızı var. Matematik bölümü mezunu, Adana'da çalışıyor.
      Selam-sevgiler.

      Sil
    2. Bu Eda o değil öğretmenim:) Sağlık olsun:)

      Sil
  7. Bu tür etkinliklerde gözüm yöresel kıyafetleri ve takıları arar. :) Maşallah rengarenk, cıvıl cıvıl görünüyor her şey. Fikirlerde çok faydalı. Ben festival görmeyeli çok oldu, imrendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin bu tür etkinlikler açısından çok zengin. Farklı zamanlarda çok güzel işler yapılıyor. Ortam cıvıl cıvıldı, insanın dünyası renkleniyor adeta. Keşke yakın olabilseydiniz.
      Bu arada "Hoş geldiniz" .
      Sevgiyle.

      Sil
  8. Bayıldım bu etkinliğe orada olmayi gerçekten isterdim onca el emeği göz nuru arasında dolaşmak çok zevkli olurdu ınş bir gün kısmet olur. Mutlu kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ne kadarını yansıtabildim, bilmiyorum. Ama insanın içi aydınlanıyor, gözleri parlıyor gerçekten. "El emeği göz nuru" ürünler ortaya koyan insanlara saygı duyuyorum. Bir gün gelmek ne güzel olur.
      Sevgiyle...

      Sil
  9. Harika bir etkinlik ve görüntüler devamı gelir umarım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin adeta bir festivaller ve fuarlar kenti oldu.
      Uluslararası Müzik Festivali, en büyük organizasyon.
      İlkbahar ve sonbaharlarda sürekli bir etkinlik var.
      Sevgiyle...

      Sil
  10. Harika bir etkinlik ve bu etkinlik vesilesi ile nasıl renkli bir gün geçirmişsiniz. Arkada antik kent, sanatçılar...el emeği göz nuru sergiler... ve 'nükleer santrallere karşı, güneş enerjisini teşvik eden çalışmalarla.. bilinçli ve coşkulu bir kitle. Bu festivalde olmayı isterdim doğrusu. Mersin'de geçireceğiniz daha nice güzel etkinler dilerim.. Sevgi ve esenliklerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin Mezitli Belediyesi iyi çalışıyor gerçekten. Normal vatandaşlar için olduğu kadar engelliler, emekliler, kültür, sanat ve turizm için de çalışmaları var. Yerel yönetimler iyi çalışırsa güzel işler çıkıyor.
      Siz olsaydınız harika gezi deneyimlerinizle çok farklı şeyler de görürdünüz mutlaka.
      Sevgiyle...

      Sil
  11. gerçekten güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Festivaller bir kentin gülen yüzü oluyor. Aynı zamanda eğitim görevi de üstleniyor. Ben de seviyorum.

      Sil
  12. Ne zaman Mersin'den manzaralar yayınlasanız, gönül telim tiz ediyor. Belediyeyi kutluyorum, ne güzel uğraşlar bunlar. O ilmek ilmek dokunanlar beni benden aldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün görmek ya da birlikte fotoğraf çekmek neden olmasın?
      İlmek ilmek dokunarak sanat ürünleri ortaya çıkmış gerçekten. Renk uyumları da öylesine güzel ki...

      Sil
  13. Tam bir renk karnavalı, tam bir görsel şölen. Bu tarz etkinlikleri gezmeyi çok severim. Ne yazık ki İstanbulda olduğum için gelip görme şansım olmadı. Neyse ki siz varsınız, hepimizin yerine gezmişsinizdir eminim :) Üreten insanın yeri bende bir başkadır. Örneğin pazar yerlerinde kendi bahçesinde ekip biçtiğini getirip satanlardan bir şeyler almayı daha çok severim. Kendi emeğini, sevgisini vermiştir çünkü. Güzel enerjisi ürettiği o şeye de geçmiştir. Buna inanıyorum ben. Emeği olan herkesin emeğine, ellerine sağlık.
    Hafta sonu evde olmadığım için Blogger'dan uzak kaldım. Ne güzel etkinlikler olmuş, ne güzel yazılar paylaşılmış. Değerli paylaşımınız için çok teşekkürler :)

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün neden olmasın? Aynı düşüncelerle ben de ürünleri almayı tercih ediyorum. Semt pazarlarını da o yüzden çok seviyorum. Güzel yazı, yorum ve paylaşımlarla yokluğun belli idi sevgili Sade. Doğrusu ben yorumlarını arıyorum.
      Asıl ben teşekkür ederim.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  14. Şahane bir festival olmuş.Derneklerin, okulların stantlar kurmuş olması ne kadar güzel. Cıvıl cıvıl.Kıbrıs'ta da Soli Harabeleri bulunuyor. Acaba aynı şehrin devamı mı? Cahilliğime verin. Araştırayım ben bu konuyu.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir dayanışma içinde güzel bir festivaldi gerçekten.Cahillik olur mu, estağfurullah. Beni de araştırmaya yönelttiniz, daha iyi oldu. Haklısınız, Kıbrıs'ta da Soli Harabeleri varmış. İkisi de liman kenti. Sonra tekrar bakacağım.
      Babam aslen Kıbrıslı. Üniversite öğrenimi için Türkiye'ye gelmiş. Hukuk Fakültesi bitince geri dönmemiş.
      Teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  15. böyle etkinlikler insanoğluna hayatının faydalı bir uzantısı olduğunu hissettirir nitelikte..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emekle, çabayla çok güzel işler yaratmışlar.
      Selam-sevgiler...

      Sil