Bu Blogda Ara

30 Eki 2016

BAYRAM VE ÇOCUKLAR...



Bir zamanlar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramları okullarda da kutlanırdı. Sınıflar hazırlanır, küçük bayraklar asılır, renkli krapon kağıtlarından süsler, fenerler yapılırdı. Coşkuyla rontlar oynanır, şiirler, şarkılar söylenirdi. Daha büyük sınıflar okul dışında resmi geçide katılırlardı. Biz büyümeyi beklerdik sabırsızlıkla. Bugün o günleri andım yeniden.

29 Ekim günü sabah saat 11.00 de Mersin Mezitli'de bir Gündüz Bakım Evinde bayram kutlamasına davetliydik. Çok yakınımızda yeni bir kurum burası.  Her sabah çocukların neşeyle gelişini, anne-babalarına el sallayıp binaya girişlerini gözlüyoruz. Öyle güzel bir tablo ki bu. Çocukların olduğu her yer güzelleşiyor. İçtenlik, doğallık içinde enerjikler, mutlulukları yüzlerine yansıyor. Şairin dizelerini mırıldanıyorum; "Çocuklar beni de alınız içinize ne olur..."

Mersin Mezitli Belediyesi ile işbirliği ile yapılmış bir kurum burası. Belediye yapının arsasını vermiş. Hayırsever bir emekli eğitimci     Bircan Tüfekçioğlu okulu yaptırmış. Okula öncelikle belediye personelinin çocukları alınıyor.Halen 130 çocuk var. 3-5 yaş arası çocuklar el ele tutuşmuşlar, öğretmenlerinin eşliğinde Cumhuriyet Bayramını kutluyorlar. Rengarenk harika bir görüntü bu. Mutluluk, heyecan, coşku var bu kutlamada. Ünlü şair-yazar Sunay Akın da aramızda.

Sınıfların içi ve bahçe çok güzel düzenlenmiş. Küçük bir dünya burası. Bu büyülü ortam insana çocuk olmayı çağrıştırıyor. Biz de heyecanlanıyor, umutlanıyoruz. Geleceğe dair güzel düşler kuruyoruz. Bu minicik eller büyüyecek. Ve Cumhuriyet emin ellerde olacak. Tören sonunda Belediye Başkanı Sn. Neşet Tarhan'a hediye olarak bir kutu veriliyor. Kutunun içinde çok anlamlı bir hediye var. Bir barış güvercini.  Başkan güvercini uçururken çocuklar, konuklar hep birlikte coşkuyla alkışlıyorlar.

Bu şiirsel ortam insana şiir dünyasını düşündürüyor. Ünlü şairlerden çocuk şiirlerini...

DÜNYAYI VERELİM ÇOCUKLARA

Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
dünyayı çocuklara verelim
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar dikecekler.

Nazım HİKMET.

Tören biterken içimden tekrarlıyorum: "Ölümsüz ağaçlar dikecekler..."  Ve Barış Güvercinleri uçuşacak gökyüzünde...



22 yorum:

  1. Harika bir yazıydı efendim,
    Ve harika görüntüler! Güvercin hediyesi ne güzel düşünülmüş öyle! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O cıvıl cıvıl, rengarenk ortamda bizler de çok mutlu olduk. Çocukların arasında ben de çok umutlanıyorum.
      Güvercin de harikaydı.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Ne güzel olmuş, emeği geçen herkesin eline sağlık olsun. Dediğiniz gibi eskiden okulda krapon kağıdıyla 23 nisan olsun, 29 ekim olsun kutlardık. AKP gelince hepsini yasakladı. Allah layıklarını versin.
    Sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de öyle dedik. Emeği geçenlerin eline sağlık. Çocukların arasında olmak ayrı bir mutluluk. Eski krapon kağıtlarının rengarenk görüntüsü de ne güzeldi değil mi? Renkli bir toplum gibi.
      Ben de selam sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  3. Nazim Hikmet severim, bu yaziya da tam oturmus. Nice 29 Ekimlere:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim. Özellikle bu şiirini her okuyuşta bir başka duygulanırım.
      Bloğuma hoş geldiniz. Nice güzel Bayramlara...

      Sil
  4. Hemen gözlerim doluyor kutlamalarda benim. Umarım hep kutlarız bsyramlarımızı coşkuyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duygusallık bende de var. Ama sevinçten, coşkudan, mutluluktan kaynaklanan bir duygusallık bu. Belki biraz da kaygı ve endişe var.
      Nice güzel coşkulu bayramlara...
      Sevgiyle.

      Sil
  5. Ne mutluluk çocukları bayramda, bayramda da bu mutluluğu yaşayan çocukları görmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam Bayram gibi bir bayramdı. Eminim onlar da ömür boyu içtenlikle kutlayacaklar.

      Sil
  6. Törenin neşesini coskusunu çok güzel yansıtmışsınız. Okuyunca bana da bulaştı :) Pırıl pırıl çocuklarımıza gelecek hazırlama görevini yerine getirdikleri için kurumun hayata geçirilmesinde emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Mutlu oldum. Öyle güzel bir ortamdı ki o coşkuyu içinizde hissediyorsunuz. Keşke böyle kurumlar çoğalsa. Anlamlı teşekkürünüzü Kurum görevlilerine de ileteceğim.

      Sil
  7. nasıl sevindim bu tabloya bilemezsin.. okulu yaptıran, çocuklara cumhuriyet coşkusunu yaşatan, Sunay Akın'ı davet ederek, günün anlam ve önemini pekiştiren tüm yüreklere kocaman tebrikler.. böyle yürekli insanların çoğalarak artmasını diliyorum en içten ama en içten..
    size de bu harika paylaşım için kocaman teşekkür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel coşkuyu, bu duyguları paylaşınca ben de öyle mutlu oluyorum ki. Çok değerli eğitimciler görev almışlar. İnsan çocuklar adına mutlu oluyor.
      Aynı dilek benim de içten dileğimdir.
      Bu güzel yorum için yürekten teşekkürler.

      Sil
  8. Merhaba,
    Sizi o kadar çok özledim ki yazılarınızı paylaşımlarınızı.. Ders çalışma sürecimde sayfanıza geldiğim zaman soluklanıyordum açıkcası ve şimdi tekrardan gelince o günleri anımsadım. Blogdan ve netten çok uzak kaldım uzun zamandır. Yoğun ve zorlu sürecim başarıyla sonuçlandı ve merkeze bağlı bir köy ortaokuluna öğretmen olarak atandım.. Bunu sizinle paylaşmak istedim.. Hep derdim sizin gibi bir öğretmen olmak istiyorum diye.. Şimdi öğrencilerime verimli ve iyi bir öğretmen olabilmek adına tüm çabalarım.. Onlara bir şeyler öğretebilmek onlarla gülümsemek ve ağlayabilmek...
    Yoğun ve bir o kadar da da güzel eğitim sürecimiz devam ediyor seminerlerimiz devama edecek yetiştirme sürecinde olduğumuz için. Sizinle paylaşmak istedim mutluluğumu.. Fırsat buldukça okuyamadığım tüm paylaşımlarınızı okuyacağım.
    Sevgiyle ve dostça....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görünce şaşırdım ve çok çok sevindim sevgili Elsa. Değişen linkini bütün uğraşılarıma rağmen geçirememiştim.
      İnan kalp kalbe karşıymış. Bugün ben de bloğunda dolaştım. İlk kez girebildim. Son yayınından bu yana epey zaman geçmiş.
      Öğretmen olarak atanmana nasıl sevindim bilemezsin. Bu ne güzel bir mutluluktur. Çok iyi bir öğretmen olacağına inanıyorum. İyi şeyler yapma çabanı çok iyi biliyorum. Eminim öğrencilerin çok şanslılar.
      Bir kez daha içtenlikle söylemek isterim: Çok çok mutlu oldum.
      Gönülden selam-sevgiler.

      Sil
  9. Aydınlık fotoğraflarla desteklenmiş umut verici yazınızı birkaç kez okuyunca, içinden geçtiğimiz karanlık süreci bir an unuttum. İlkokulda yavrukurt, lisede boru trampet takımındaydım, o günleri anımsadım. Paylaşım için teşekkür eder esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar bana hep umut veriyor Mehmet Bey Onların aydınlık yüzleri, sevgi dolu bakışları her şeye bedel. Dediğiniz gibi bazen karanlık dönemleri bile unutturuyor. Çeşitli vesilelerle çocukluğa, gençliğe dönüş insana iyi geliyor.
      Ben teşekkür ederim.
      Güzel günler dilerim.

      Sil
  10. Öğrencilik yıllarımdaki Cumhuriyet bayramı kutlamalarımız aklıma geldi. Sınıfı süsler, Kadıköy sahilindeki Atatürk büstüne yürüyüş yapardık. Çok güzeldi. Günümüz kutlamalarında o günlerin kokusunu duyamıyorum ne yazık ki. Ama biliyorum ki kalplerimizde yanan Cumhuriyet ateşi hiç sönmeyecek. Şiir, görüntüler, sözleriniz hepsi ne kadar da güzeldi. Gönlünüze sağlık. Siz iyi olun da biz bu güzel paylaşımlarınızı her fırsatta okuyalım.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkenin Bayramlara değer veren, unutmayan çocuk ve gençlere nasıl da ihtiyacı var Arzu.O güzel, anlamlı kutlamalar ne zaman bitti, hiç bilemedik.
      Çok teşekkür ederim. Gücüm elverdiğince yazmayı, okumayı sürdüreceğim tabii.Böyle güzel vefalı dostları her zaman yakınımda görmek isterim tabii.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Yanıtlar
    1. Sağlıkla- mutlulukla- esenlikle...
      Selam-sevgiler...

      Sil