Bu Blogda Ara

8 Nis 2017

KAKTÜSLER DE SEVGİYLE BÜYÜR...



Kaktüsler hep farklı gelmiştir bana. Hele baharda diğer çiçekler rengarenk açarken kuru dallar üzerinde, kaktüs de önce dikenlerini gösterir, sonra güzelim çiçeklerini açar,  adeta "Ben de varım" der.
Dikenleri vardır, dokunanın eli yanar. Yanına yaklaşırken dikkatli olmalısınız. Dikenleri savunma aracı gibidir.


Dayanıklıdır, tahammüllüdür kaktüs. Az su ister. Güneşi sever ama bir süre güneşsiz kalmaya bile dayanır. Kendi cinsleriyle birlikte olmaktan mutlu olur ama tek başına bir köşede de yetişebilir. Sabırlı, dayanıklı insanlar gibidir kaktüs. Şaşırtır yanındakileri. Çiçek açtığı zaman çok çekicidir. Kendi her ne kadar kaba, hırçın, hoyrat görünümlü ise de çiçekleri o kadar narin ve incedir. Kısa süreli çiçek açar ama görünümüne doyum olmaz.


Sadece insanlar değil, kaktüsler de sevgiye, ilgiye ihtiyaç duyar. İlgiyle daha çabuk gelişir, daha güzel çiçekler açar. Ancak kaktüslerin küsme huyu yoktur. Günlerce yüzüne bakmasanız da kırılmaz, darılmaz. Zamanı gelince gene çiçeklerini açar. Kaktüslerden çok güzel aranjmanlar yapılabilir. Farklı kaktüsleri bir kaba koyar, birlikte yetiştirirsiniz. Birbirlerine zarar vermeden uyumlu bir şekilde yaşarlar. 


Kaktüsler ille pahalı saksılar istemez. Çatlamış bir demlik, küçük bir çaydanlık, eski çanak veya kaseler... Hepsinin içinde bir kaktüs barınabilir. Kaktüs alçak gönüllüdür, her yere sığabilir. Kaktüsler rengarenk bahar çiçekleri arasında başlangıçta dikkat çekmez. Ama özelliklerini tanıdıkça daha çok seversiniz onları. Belki korumaya bile alırsınız.

Bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen kaktüslerin ortamdaki radyasyonu emdiği söylenir. Sevdiği yeri değiştirirseniz bir süre çiçek açmayabilir. Dikenli kaktüsler ince narin çiçeklerle donandığında seyirlerine doyum olmaz. Bazılarının çiçekleri kısa ömürlüdür. Ancak açtıktan 1-2 gün sonra solar. O zaman düşünürüm; Dünyada herkese yetecek kadar yer var. Öyleyse neyi paylaşamıyor insanoğlu...?





35 yorum:

  1. Sert görünüşlü ama aslında ince ruhlu insanlar vardır ya kaktüsleri ona benzetiyorum ben.Siz de ne güzel anlatmışsınız.Kaleminize,emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Çiçekler, ağaçlar, doğadaki pek çok canlı insanlarla benzer özellikler gösteriyor.
    Çok teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Benim gibi doğaya düşkün her kişi can yoldaşımdır. Çiçek,böcek.dağ,deniz, yeşil ve mavi işte benim hayatım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncede olmak ne güzel. Doğanın içinde olmak, canlıların varlığını hissetmek ne büyük mutluluktur.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  4. Adeta, doygun, görmüş-geçirmiş, kendine yetebilen, deneyimleri sonucu gerekliliğini anladığı (incinmemek adına) kendi kalkanlarını oluşturmuş, durmuş-oturmuş, tevazunun huzurunu, maddi güzelliğin geçiliğini içine sindirmiş sessiz sakin etrafına yararlı olmaya çalışan bilge bir insanı okudum bu satırlarda. Ya da satır aralarında. Görsellerle birlikte çok hoş bir paylaşımdı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, birkaç cümlede farklı bir dünya tanımlamışsınız.
      hep öyle olmaya çalışırım da olabildim mi bilmiyorum. Kaktüsler bana hep insanları çağrıştırır.Düşünmek, hayal kurmak iyi geliyor insana.
      Bu güzel, anlamlı yoruma çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle...

      Sil
  5. Çok severimsukulent ailesini ,kaktüsleri sabah arkadaşıma kahve içmeye gittim epeyce çok çeşit görünce bayıldım izlemeye. 2 tanesinden koparıp verdi bana da inş yerini sever tutar. Keşke doğayı minicik köşeler de yaşatmak yerine bizler dolu dolu içerisin de olsaydık.
    Hırs ve paragözler yüzünden suni olanlar dışında yeşil alan bile kalmayacak bu gidişle:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaktüs her yerde tutuyor, her yere uyum sağlıyor sanırım. Evde küçücük kaplara diktiklerimiz bile tuttu.
      O düşüncenize yürekten katılıyorum.Keşke doğanın içinde dolu dolu yaşayabilseydik.Ağaçlara çiçeklere, çimlere, toprağa özlem duyacağımız günler olacak mı...? Yok ettiğimiz dünyayı yeniden yapabilecek miyiz...?

      Sil
  6. Dikenlere rağmen bunca güzellik ve bunca sevgi. Sevmeyene rastlamadım. Sıcak yerlerde frenk yemişi veren kaynanadilleri en yaygın kaktüs sanırım .

    Seyrine doyum olmadı yetiştirdiğiniz kaktüsler ile açmış çiçeğin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaktüsler de sevgiyi hak ediyorlar. Frenk yemişi ya da Hint inciri yazın küçük tezgahlarda buzların içinde satılır. Satıcılar eldivenli elleriyle soyarak tek tek satarlar. Satış yöntemini ilk gördüğümde yadırgamıştım.Ama çok lezzetli ve yararlıdır.
      Çok teşekkür ederim. Ben de mutlulukla, sabırsızlıkla yeni çiçeklerini bekliyorum.
      Sevgiler...

      Sil
    2. Kaktüs en sevdiğim çiçeklerden biri ve görüntüleri çok beğendim dünyanızı ok seviyorum ve beğeniyorum..
      Yazının sonunu ne kadar anlamlı bir şekilde bağlamışsınız teşekkür ediyorum güzel paylaşımınız için...
      Selam ve Sevgilerim ile...

      Sil
    3. Dünyanın onca karmaşası üzüyor tabii sevgili Elsa ama küçük dünyamızda huzur bulmaya çalışıyoruz. Dünya her şeye rağmen, her zaman yaşamaya değer.
      Çok teşekkür ederim.
      Selam-sevgiler...

      Sil
  7. Makbule dostum ;
    Aynı anları ve bakınca aynı hisleri yaşamak ve yalnız olmadığını anlamak kadar güzel bir duygu daha olduğunu bilmiyorum.
    Yayınımı yapmadan önce çiçeklerimle konuşup,dile getirirken onları sende bilirsin ki kendimizi dillendiririz aslında.

    Sana uğramayı da düşünüyordum bugün,öyle geçer aklımdan,zaman zaman değer verdiklerim sen gibi...
    Gelince sayfana gördüğüm güzellikten kendimi alamadım-inan ki şaşırmadım sadece çoook sevindim iyi ki varsın.

    Bloğ arkadaşı edip dost belleyip sevdiğim insan.
    Emeğine sağlık ne deyim,benim de hissettiklerime tercuman olmuş bu vefalı çiçekleri anlatmışsın,su veren seven yüreğin sağolsun.

    Çiçekleri bırak,insanlara bile kıyanların yüreği utansın.

    YanıtlaSil
  8. Bazı arkadaşlarımın , dostlarımın yorumlarını görünce nasıl da mutlu olurum. İçim sevinçle dolar, gözlerim aydınlanır. Aynı duyguyu bilirim, onlar da yaşar.
    Duygu ortaklığı- düşünce arkadaşlığı insana nasıl da enerji verir, bilirim. Gönül zenginliği kalpten kalbe yol bulur. Uzaklarda olsak da anlar, anılar bir köşede duyguları barındırıyor.
    Çiçeklere su, insanlara sevgi dağıtmayı ihmal etmeyelim sevgili Merih.Umudumuz tükenmesin. Elbet bir gün dünya şimdikinden daha güzel olacak.
    İyi ki varsın. Her yorumun cana can katıyor.
    Gönül dolusu sevgilerimi iletiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Hiç yakından gerçek bir kaktüs çiçeği görmedim. Daha önce çok defa kaktüs yetiştirdim ancak saksıdayken çiçeklendiklerini bile bilmiyordum.
    İnsanlara gelince; insanlık sanılandan daha vahşi. Tüm bu akılalmaz olayların sebebi de bu doğal içgüdü. Çağ ne kadar ilerliyor görünürse görünsün habil ve kabilden bir adım dahi önde değiliz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaktüsler farklı geliyor bana. Şaşırtıcı insanlar gibiler. Çok güzel çiçekleri oluyor. Az açıyor, az yaşıyor.
      İnsanın doğasında kendini savunma var ama bu vahşice olmamalı.Teknoloji de öldürmeye hizmet ediyor.

      Sil
  10. Mütevazı geliyor kaktüsler bana.
    Radyasyon için de bilerek bulunduruyorum evde, uğraş istemeden büyüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, mütevazı ya da kalender olarak adlandırılabilir. Her ortama, her koşula uyuyorlar.
      Radyasyon konusu tam açıklığa kavuşmadı ama televizyonun yanında ben de bulunduruyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Çok güzel bir yazı olmuş. Mütevazıdır kaktüsler, çok fazla şey beklemezler ve gösterişi pek sevmezler. Ama yılda bir kez şahane güzel görünüşte ve hoş kokulu çiçekleriyle gösteriş yaptıklarında hayranlıktan mest olursunuz.... Ayrıca nazlı değildirler, her türlü olumsuzluğa katlanırlar, değerli dostlarımız gibi bizi terk etmezler yıllarca.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hoşgörülüdürler aynı zamanda. Hep almasını değil de vermesini iyi bilirler. Bizim evde diğer çiçeklerin arasında kaktüsler hiç eksik olmaz. Çilekeş kaktüsler diyorum ben onlara. Dayanıklı ve vefakarlar.
      Sevgiler...

      Sil
    2. Bloğunuzda yorum yazmak istedim, açılmadı. Bir aksaklık var sanırım. Bir bakın isterseniz.
      Sevgiler.

      Sil
  12. Çiçek bakmayı hiç beceremiyorum. Hep bir kaktüsüm llsun istiyorum ama korkuyorum solup gidecek diye:( Kaktüse bakmayı bile beceremeyebilirim. Ne güzel anlatmışsınız. Denemeliyim belki de... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Bir başlayın, vazgeçemeyeceksiniz. Bir deneyin lütfen. Güneşli bir yere koymaya özen gösterin. Zaman zaman az su verin. Bir süre unutsanız bile olur. Siz onu severseniz o da sizi terk etmez.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. ya sizin doğa manzara ve çocuk fotoları ne kadar güzel oluyoor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf çekmeyi gerçekten seviyorum. Doğayı, çocukları da öyle. Herhalde o zaman iyi şeyler ortaya çıkıyor.
      Bazı fotoğraflarımdan verebilirim.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Neyi mi paylaşamıyor?
    İnsan olmanın bilincinde olmayanların paylaşma gibi bir dertleri yok ki paylaşacak bir şeyler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onca kavga, savaş daha çok güç, daha fazla zenginlik uğruna. Dünyanın bozulan dengesi hiç mi düzelmeyecek Hüseyin Hocam...?

      Sil
  16. Öyle çok severim ki kaktüsleri. Kendi evim olunca bol bol yetiştirmek istiyorum. İnsanoğlunda bu ego olduğu sürece daha çok didişir, birbirini ezer. Sevgilerimle Makbule hanımcım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden ufak ufak yetiştirmeye başlayabilirsin de sevgili Emine. İnsanoğlu hep egosuna yenik düşüyor değil mi?
      Sevgilerimle...

      Sil
  17. Valla bir türlü paylaşamıyorlar bencillik, haset, bıktım valla keşke hiç yaratılmasaymış dünya diye bir yer. Kaktüs hiç yetiştirmedim, çiçeği ne kadar güzelmiş. Eline sağlık arkadaşım. Çok güzel büyütmüşsün...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzyıllardır böyle ne yazık Müjde. Taşlarla, oklarla başladılar. İnsanlar büyüdü, silahlar daha da büyüdü, gelişti.Koca dünyaya sığamaz oldular. Su-petrol... ihtiyaçlar hiç bitmedi.
      Bir dene istersen. Çok kaprissiz bir bitki. Dikenleriyle çiçekleri tezat.
      Sevgiler...

      Sil
  18. Kaktüslerin çiçek açtığını daha iki yıl önce öğrendim. Onu da pazarda görmüştüm.Küçücük kaktüs 15 liraydı kıyamadım ama aklım hep onda kaldı inanırmısınız. Normalde aramam üçü beşi o gün takmışım demek ki. Onu almadığım için yazınızı okuyunca bir kez daha üzüldüm.Ne kadar alçak gönüllü gariban bir çiçeğe o parayı çok görmüşüm. Kaktüs gibi dikenli bir çiçeği böylesine naif anlatmanız takdire şayan. Emeğinize sağlık çok beğenerek okuyorum yazılarınızı yüreğinizden geçenler kaleminize her daim bu güzellikte dökülsün inşallah.
    Sevgilerimi bırakıyorum ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki yıl önce küçücük kaktüse 15 lira istemek insafsızlık gerçekten. İnanın bu duyarlılığınız çok iyi bir kaktüs yetiştiricisi olacağınızın işareti. Başlayınca vazgeçemezsiniz.
      Yazılarımı okumanız beni mutlu etti.
      Yorumunuz da o kadar güzel ve nazik bir dille kaleme alınmış ki. Çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle...
      Sevgilerimle...

      Sil
  19. Bayıldım kaktüslerinize ve tabi ki kıssadan hisse çıkarılması gereken yazınıza..Son cümlenize katılmamak mümkün değil!. Gerçekten nedir bu paylaşamamazlıklar? nedir bu kibirler? kıskançlıklar, çekememezlikler? Yoktur hiç birimizin bir diğerinden farkı. İnsanız sonuçta, tepemizdeki gökkubbe, de, güneşte, dağlarda hepimiz için. Güzel duygularla, sevgiyle, saygıyla, hoş görüyle; birbirimizi çoğaltacağımıza, sürekli eksiltip aşağı çekmeler kime, neye yarar!.Üzülüyorum..ancak artık hiç bir şeye şaşırmıyorum. Bu bozuk düzen ne hale getirdi insanları!.

    Küçük evimizde değişik çiçeklerim var, ancak kaktüsüm yoktu. En kısa zamanda kaktüs ekmek istiyorum...minik minik top top başlı olanları çok sevdim.. kırılan, yamulan mutfak gereçlerimin içine ekerim..Bu güzel yazı içinteşekkürler Makbule Öğretmenim..Her yazınıza yorum bırakamasam da yazılarınızı keyifle okuduğumu bilin lütfen. Güzel bir hafta dilerim. Sevgiler, esenliklerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaktüsleri çok severek yetiştiriyorum.
      Dünya bir doymazlık içinde. İyilikler değil de kötülükler giderek çoğalıyor. Kötüler hep galip durumda.Arkadan vurmak, toplu katliamlar, zehirli dikenlerini çocuklara, masumlara batırmalar. Kaktüsler bile bu kadar zalim değiller.

      Keşke evlerimiz yakın olsaydı da ben bir kaktüs hediye edebilseydim. Aynı şekilde, İzler ve Yansımalar'da her zaman zevkle geziniyorum, okuyorum, inceliyorum. Çoğu kez eşimle birlikte okuyoruz.
      Selam-sevgiler.

      Sil