Bu Blogda Ara

18 Ara 2019

DÖRT MEVSİM...


Çocuklar bazı şeyleri ritmik saymalarla, melodik bir işleyişle daha kolay öğreniyorlar. İlkokullarda mevsim tablosu hala uygulanıyordur. Bir ağacın 4 mevsimlik hali; İlkbahar, yaz, sonbahar, kış. Kışın hemen altında da kış mevsiminin ayları yazardı; Aralık, Ocak, Şubat. Henüz her yörede ağaçlar karla kaplanmadı ama Aralık ayını da yarıladık.

Kişisel zevkler elbette değişebilir ama kış bana hep hüzün vermiştir. Soğuğa, kara, kışa ayak uyduramayanları düşünürüm. Aç kalan canlılar ya da yoksulluk çeken insanları düşünür, acı çekerim. 

Kimileri dağda lüks kayak takımlarıyla keyifle  kayarken  bir tahta parçası veya lastik üstünde kaymaya çalışan çocuklar gelir aklıma. Kışın sağanak yağmur yağarken içeride sıcacık bir odada , dumanı tüten bir bardak çay eşliğinde kitap okumak nasıl da zevklidir. Ama sağanak yağış altında sırılsıklam olup ardından gribe yakalanmak ne büyük sıkıntıdır. Ya sele yakalanmak...? Karlı bir yörede gün doğarken sabahın beşinde okul yolunda kilometrelerce yürümek...

Sınıfta sobada tezek yanarken üşümüş ellerini ısıtmaya çalışmak, yazmaya hazırlanmak. Bir başka okulda kardan adamın başına bere, ellerine eldiven geçirmek. 
Hayat, türlü çeşitli yönleriyle hüzün, coşku, iyilikler, güzellikler ya da olumsuzluklar içeriyor. Olumsuzluklara karşı mücadele etmek ya da pes etmek elimizde...

Makbule ABALI




8 yorum:

  1. Selam iyi yıllar.yaşadığımız sürece pes etmek yok.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Yol uzun ve çetrefilli de olsa, gücümüz azalsa da pes etmek yok. Hayat her şeye rağmen dört mevsim de güzel.
      Aydınlık günlere...

      Sil
  2. Kış olmasa, baharın kıymeti bilinir miydi? Tabii bu görmeyi bilen göz için geçerli, yoksa haksızlıklar hep olacak malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bakıma haklısınız tabii. Olumsuzluklar bilinmezse güzellikler yeterince değerlendirilemez. Dengesizlikler, olumsuzluklar benim içimi acıtır.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  3. ah ah di mi amaa her mevsim herkese farklı gelir. ben de sonbahardan sonra en çok kışı severiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii Derin, yaşam tarzı, anılar, alışkanlıklarımız gibi çok şey beğenilerimizi, zevklerimizi etkiliyor.
      Ben en çok ilkbaharı severim.Kış beni üzer, çok şey düşündürür.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. Soğuk Ankara günlerinde kalbimden geçenleri yazmışsınız.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak noktalarda buluşmak, benzer görüşleri paylaşmak, düşünmek ne güzeldir. Ben de teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil