Hayatta zamanı geldikçe, daha önce bilmediğimiz, uygulamadığımız ne çok şey öğreniyoruz. Arslanköy, Mersin'de yaz aylarında çıktığımız 1500 m. yükseklikte bir yayla. Kadınları akıllı, üretken, çalışkan insanlar. Ülkemizin her yöresinde kadınlarla karşılıklı konuşunca, çok yararlı bilgiler katılıyor bilgi dağarcığımıza.
Besinlerin kurutulması, saklanması, konserve yapılması, yöresel yemekler... Yaptıkları her şeyin en güzelini yapmaya çalışıyorlar, sınama- yanılma yoluyla çoğu kez doğruyu buluyorlar. Ürettiklerini mutlaka paylaşıyorlar. İmece usulünü uyguluyorlar. Çocuklarını da çalışmaya katıyorlar. Böylece kuşaktan kuşağa gelenek ve görenekler de aktarılıyor.
Artan yiyecekleri atmayıp, süt veren hayvanlarını, kuşları, kedi ve köpekleri besliyorlar. Bu yıl kar çok yağınca birçok meyve ağacı ürün vermemiş. Ama işlem sonrası eriklerin fotoğrafını çekebildim. Zor kış koşullarına rağmen bol meyve vermiş erik ağaçları.. Kurutulması, marmelat ve reçelinin yapılması mümkün.
Sebzelerden fasulye, kabak, domates, barbunya, biber, patlıcan kurutuluyor. Ailenin mevsimlik ihtiyaçları dışında fazla gelen kurutulmuş ürünler, semt pazarlarında, Üretici Kadınlar Pazarlarında satılıyor. Kadınlar; her koşulda üretime, aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyorlar. İyi ki varlar.
Makbule ABALI
11.09. 2020 Mersin
Üretiyor olmak ne kadar güzel...Hayranım böyle insanlara.
YanıtlaSilMerhaba,
SilBlogda uzun bir süre bulunamadım. Sanki eski dostları kaybetmişim gibi geldi.
üretmek gerçekten güzel. Yaylada olduğumuz sürece biz de bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.İnsan mutlu oluyor.
Sevgiyle.
Eskiden insanlar kendi malını kendileri üretirken şehirleşme yokken daha çok biliniyormus yiyeceklerin değeri
YanıtlaSilGerçekten öyle, daha sağlıklı, daha taze ve temiz, ucuz ürünler elde ediliyormuş. Kırsal kesimde yaşayan insanlar hala bu gelenekleri sürdürüyorlar.
SilSevgiyle.
O domatesler nasil inci gibi dizili hocam?
YanıtlaSilBen de kuruttum, konserve ve turşu yaptım evde.
ne güzel bişey olmalı yaylaya çıkmak duyarım mersinde olurmuş eveet :)
YanıtlaSil