Bu Blogda Ara

7 May 2021

MAYIS İÇİNDE BİR GÜN...

 Her yaşın kendine göre farklı bir rengi, ayrı bir dokusu, ayrı bir güzelliği var: 20 Yaş kırmızı mıdır acaba? Enerjik, dinamik,  hareketli. Ama kişiye göre değişebilir de. Romantik, melankolik tiplerde kırmızı bordoya dönüşebilir.  Hatta siyaha kadar renk değiştirebilir. 


Oysa çocukluk rengarenktir. Papatyalardan taçlar, renkli bilyeler, renkli bez bebekler, kay kaylar... İnsanın içini aydınlatan bir renk tablosu. Çocuklukta hep büyümek ister insan ve sonra giderek küçülmek. 

Orta yaş biraz ilkbahardan sonbahara geçiş gibidir. Zevkle karıştırılmış renkler bütünlüğü. Maviler, beyazlar, su yeşilleri, sarılar, lacivertler. Bir renk armonisi. Yaş aldıkça renkler karışabilir. Siyah, kahverengi, yeşil, alacalı bulacalı. Renkleri ustalıkla karıştırmak da deneyim ister. 

Mayıs, tüm renkleri içinde barındıran bir ay değil midir? Ve de coşku dolu tüm günleri. Çocukluğumun. gençliğimin bahar bayramlarını, Hıdırellezlerini öyle özlüyorum ki, Gelenekler, görenekler kuşaktan kuşağa geçiş yapıyor. Çocuklar farklı günlere, efsanelere bayılırlar.


Hıdırellez 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanırdı. Bahçelerde yapılan piknikler, gece gül ağaçlarının altına kağıtlara yazılan ya da çizilen dilekler, sabah denize atılan dilek kağıtları, ateşler üstünden atlamalar...

Hıdırellezin sevgi, huzur, bolluk ve bereket, barış getireceğine inanılırdı. Bir ritueller toplamı hayata bir renk ve fark katar, sıradan günlerin arasında bir değişiklik yaratırdı. 

Makbule ABALI


6 yorum:

  1. Hayatın aşamalarını, çağlarını renklerle birlikte ne kadar da güzel anlatmışsınız:-) Uzun zamandır yoktunuz, hoş geldiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel görüşünüze çok teşekkür ederim. Renklerle yaşları birlikte çok düşünmüşümdür. Çoğu kez seçilen renkler de yaşlarla uyumludur.
      Bloğa tekrar dönüş bana da iyi geldi. 3 haftadır rahatsızdım. Başımın alın kısmında, gözün üstünde ağır bir ZONA geçirdim. Duymuşsunuzdur, zona sinir uçları iltihabı. Çok ağrılı ve sancılı bir hastalık. Hassas insanlarda olduğu söyleniyor. Neyse sanırım bitti.
      Sağlıklı, güzel günler diliyorum.

      Sil
    2. Çok geçmiş olsun.. Bilirim nasıl bir rahatsızlık olduğunu, vakti zamanında stres sebebi ile benim sağ kolumda olmuştu. Çok geçmiş olsun tekrardan.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim. Atlattım sayılır. Ama çok zor bir dönemdi. Geriye bir halsizlik kaldı.
      Sağlıklı günler diliyorum.

      Sil
  2. Hocam merhaba, bir rahatsızlık geçirmiştiniz, iyisiniz umarım şimdi. Geçmiş olsun. Bu yazı bana baharla birlikte yenilenme ve canlanmanızı anımsattı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, iç açıcı bir yorum. Eskilerden güzel bir se el sallayıp gülümsedi sanki. Çok ağır bir ZONA geçirdim. Başta oluşu ağırlığını arttırdı. Hastalıklar hayata daha farklı bakmamamızı sağlıyor.
      Doğru, baharla birlikte adeta kan değiştirdim.
      Dostluğunuza çok teşekkür ederim.

      Sil