Bu Blogda Ara

25 Kas 2021

BAŞÖĞRETMEN HÜSNÜ ÇELİK...


 Masallar "Evvel zaman içinde" diye başlar. Bu gerçek bir öykü. Efsane gibi anılan bir Öğretmenin öyküsü ; Başöğretmen Hüsnü Çelik. Cumhuriyet yıllarının idealist öğretmenlerinden, Köy Ennstitülerinin ilk mezunlarından. Düziçi Köy Ensttitüsü'nü dereceyle bitirdikten sonra  Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nde de 2 yıl okur. Gezici Başöğretmen olur. Ama doğduğu köyde, Arslanköy'de hizmet etmek ister. 

Arslanköy deniz seviyesinden 1500 m .yükseklikte, merkezden 72 km. uzaklıktadır. Kışın yoğun kar yağar, yolları kapatır. Toplu taşıma araçları yoktur. Kamyonlar taşıma yaparlar. Elektrik yoktur, tarım karasabanla yapılır. Köy okulunda 5. sınıfta öğrenciler matematik dersini anlayamamaktadırlar.  Başöğretmene giderek  bu durumu yansıtırlar. Hüsnü Çelik bu çocukları dikkatle dinler, çözüm bulmaya çalışır. "Matematik saatlerinize ben gireceğim der. "Her akşam okulda belli saatler arasında toplanıp etüt yapacağız. Çocuklar gelmeden odun sobasını yakar, lüks lambasını çalıştırır. 

Bu idealist Öğretmen akşam saatlerinde çocuklarla etüt yapar. O gruptan çoğu öğrenci Köy Enstitüleri sınavını kazanır. Daha sonra çoğu yükseköğretimi bitirir. Bir dağ köyünde bir başöğretmenin mucizesidir bu. Öğrencilerini azarlamadan, reddetmeden dinleyen, haklı oldukları konuda destekleyen bir öğretmen. Eşim de o öğretmenin öğrencisi olma şansına ulaşmış. Ziyaretine gittik.

Eşi Nimet Hanım'ı kaybetmiş. Oğlu ve ailesi ile yaşıyor. Bugün 98 yaşında. Anlama ve muhakemesi gayet güzel. Sadece  biraz işitme kaybı var. 

Atatürkçü. laik, idealist, başarılı o kuşağı nasıl da arıyor, özlüyoruz.

Makbule ABALI




8 yorum:

  1. Böyle emektar bütün ogretmenlerimizin günleri ve tabi sizin de gününüz kutlu olsun, sağlıcakla kalın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sizin de öğretmenlik sevdanızı biliyorum. Aydınlık günler diliyorum.

      Sil
  2. Böyle idealist öğretmenlere her zaman ihtiyaç var. Tüm öğretmenlerimizin her günü kutlu olsun. Tabii sizin de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. onlar o günlerin zor koşullarında çalışmış öğretmenler. Güzel günler yaşansın, kutlu olsun.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Merhabalar.
    Bu paylaşımınız vesilesiyle tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutlarım. Ahirete intikal etmiş öğretmenlerimize de Cenab-ı Hakk'tan rahmetiyle muamele eylemesini niyaz ederim.

    Başöğretmen Hüsnü Çelik'e de Cenab-ı Allah'tan sağlık, sıhhat ve afiyetler dilerim. Öğretmenlik çok kutsal bir meslek. Hele de bu mesleğe kendini adamış elleri öpülesi o kadar çok öğretmenimiz var ki, onlar iyi ki varlar.
    Öğretmenler Günü vesilesiyle kaleme aldığınız ve bizlerle paylaştığınız bu güzel ve anlamlı yazınız için teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Sizin eşiniz de mi öğretmendi?
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Rahmetli Öğretmenlerimizi saygıyla, minnetle anıyoruz. Hüsnü Çelik Öğretmenimize sağlıklı, huzurlu günler diliyoruz.
      Sizin de öğretmenliğe çok yatkın bir yönünüz var. Bilgilendirici, eğitici, yönlendiricisiniz.
      Güzel dilekleriniz, katkınız için çok teşekkür ederim.
      Eşim de Köy Enstitüleri kapandıktan iki yıl sonra o okullara girmiş, o sistemde okumuş.5 Yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Gazi Eğitim'e gitmiş. İlköğretim Müfettişi olmuş.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  4. maşallah maşallah öğretmenimize :) o dönem ne zormuş demek ki şartlar.

    YanıtlaSil
  5. Zoru başarmak değil midir asıl insanı mutlu eden? İmkansızlıklar içinde yararlı, güzel işler gerçekleştirebilmek...

    YanıtlaSil