Gün gelecek , anneler çocuklarına anlatacaklar; bir masal gibi, bir efsane gibi... O zamanlarda çevre nasıl, ne durumda olur, kim bilir. Önce kadınların sesi yükseldi. Önce kadınlar bir adım ileri çıktılar.Başları dik, omuzları ilerde. 50-80 yaş arasında bir grup köy kadını. Karşılarında oğulları yaşında güvenlik görevlileri.(jandarmalar) Ellerinde copları, silahları... Kumandan "Haydi!" dedi. Emir kuluydu gençler.. Emir aynen uygulandı. Yaşlı kadınların bacakları morardı dövülmekten.
Emir uygulanırken jandarmanın gözü yaşlı, yaşlı kadınların gözü yaşlı... Karşılıklı gözlerden yaşlar süzüldü. Ana gibi, bacı gibi, kardeş gibi, oğul gibi... Kadınlar yakındılar: "Bir uyarı bile yapılmadı."
O gece uzak bir köyde kadınlar bütün gece sayıkladılar, rüyada bile;
"Ağaçlarımızı kesmeyin." "Suyumuzu kesmeyin, kirletmeyin." Doğamızı zehirlemeyin."
Bütün gece sayıkladılar rüyada bile... Kimseler duymadı.
Ama yıllar sonra bilindi ki; Duyarlılıklarıyla, anne yüreğiyle, vatan sevgisiyle kadınlar bir adım öndeydi "Dünya Çevrecilik Günü'nde..."
Kadınlar aslında her anlamda bir adım önde, farkına varılsa keşke.
YanıtlaSilÇok geç olmadan...
Sevgi ve saygılarımla ...
Evet, "farkına varılsa keşke" Öylesine hırpalanıp, hor görülüyorlar ki. Dinlenmiyor, kaale alınmıyorlar.
SilSon günlerde Rize'de, Amasya'da, daha birçok yerde duyarlılıklarını öyle güzel sergilediler ki...
Aslında sadece kadın ya da erkek olarak değil, "insan" olarak algılamak en uygunu.
Dediğiniz gibi "çok geç olmadan" kadınlar hak ettikleri yere ulaşsalar.
Sevgiyle.
en acısı da, çocuklara gelecek isteyen kadınların, emre uyan çocuklarca dövülmesi, çok acı çoookkk.
YanıtlaSilOrantısız kaba kuvvet, güç uygulamak her zaman acıyı da beraberinde getiriyor. İnsana ve çevreye zarar vermeden yapılacak her protesto uygun davranışlarla kabul görse keşke. Dinlemek, anlamaya çalışmak, birlikte çözüm üretmek bazen öyle çok şeyi halleder ki...
SilKadın ve çocuklara uygulanan şiddete çok üzülüyorum.Keşke elimizden bir şey gelebilse..
YanıtlaSilŞiddetin her çeşidi kötü diye düşünüyorum. Sanırım ilk yapacağımız, yakınlarımızı da etkilemeye çalışmak, şiddet uygulayan insanları dışlamak. Olumlu davranışlar sergilemek, iyi davranışları belirtmek, övmek. Eskiden biz daha sakin bir toplumduk.
SilBiraz önce televizyonda Lice olaylarını üzüntüyle seyrettim. Üstüne bu yazı acımı daha da yoğunlaştırdı. Her türlü şiddeti kınayarak, 'anaların göz yaşı renkleri hep aynı' duygumu paylaşmak istiyorum. Size ve ailenize güzel yeni bir hafta dilerim. dostlukla
YanıtlaSilHassasiyetinize teşekkürler. Ülkemizin her yanında, dünyanın her yerinde acının yarattığı yaralar, izler aynı. Acının derecesine göre yüreğin yanması biraz değişiklikler gösteriyor belki.
Silİnsanların ten rengi değişse de, dediğiniz gibi 'anaların göz yaşı renkleri hep aynı'.
Her türlü şiddetten arınmış bir toplumda yaşamak umuduyla...
Size, yakınlarınıza sağlıklı, güzel bir hafta dileğiyle selamlar.
Acı bir masal gibi efsane gibi anlatacaklar ve git gide ağıta dönüşecek bence...
YanıtlaSilSevgi çözecek her şeyi ama yüreğinde sevginin zerresini barındırmayanlar ne anaları ne de çocukları anlayabiliyor...
Bu düzen böyle sürmemeli. Rahat bıraksınlar artık doğayı da insanları da...
Güzel ülkemizde pek çok farklı olay sonrasında acının abidesi dikildi adeta. İnsanların içi yandı, gözlerden yaşlar süzüldü. bazen sessiz, bazen sesli ağladılar. Sabretmesini bilen bir toplumuz. Acı eşiğimiz yüksek. Şiddet içermeyen her protestoya kulak verilebilse keşke. Sonuçlardan nedenlere çıkmayı pek başaramıyoruz.
SilSevgiyle...