Bu Blogda Ara

13 Ara 2022

TÜRKAN SAYLAN'A AÇIK MEKTUP...

 

Bu mektup elinize geçmeyecek biliyorum. "Görüldü"  ifadesini de taşımayacak. Ama hani bazen insan içindekileri dökmek, dertleşmek ister. Değer verdiği birine bir şeyleri  anlatma ihtiyacı duyar. Bardağı taşıracak son damlaya da hatta gül yaprağına da yer kalmamıştır. Yoksa söz biter mi? Asıl özelliği dili, konuşması olan canlıya suskunluk yakışır mı?Günler, haftalar, aylar ardı ardına akıp gidiyor. Sonbahar yaprakları gibi düşüyor takvim yaprakları da.  Günleri bile şaşırır olduk. 

Ülkemizde yıllardır yaşı büyütülüyor çocukların.  Değişik amaçlarla, kimin nasıl işine gelirse. Yıllar önce suçlu saymak için, bazen askerlik için, nikah kıymak için. anne saymak için... Oysa onlar henüz  büyümemişlerdi.  Büyükler karar verince büyük sayıldılar. Olgunlaşmadan büyüdüler, yaşlandılar. Evet, yaş almak değildi onlarınki. Saçları aklaşmadan elleri, yüzleri kırışmadan  yürekleri yaşlandı...Kızlara düğün yapılmadı, takı  takılmadı tabii. Oysa siz ne diyordunuz: "Tıp Fakültesi diplomamı alıp rozetini takınca en değerli  takı'm  o oldu. " 

Siz  çocukları iyi bilirsiniz, çünkü çocuk oldunuz. Kadınları da, doktorları da iyi tanırsınız. Şimdi hiçbirini  koruyamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, doktorların canı yanıyor, öldürülüyorlar. Yazılan kitaplarınızın adı bile içimizi aydınlatıyor: "Cumhuriyetin Bireyi Olmak, Güneş Umuttan Şimdi Doğar, Kardelenler...

Kırsal kesimden, köylerden, ilçelerden nice kız çocuğu sayenizde, karların altından baş veren kardelenler  gibi didinerek, çaba harcayarak birer diploma sahibi oldular." Çocuk gelin" değil; öğretmen, avukat, doktor, hemşire, mühendis oldular.  Zoru başardılar.

"İmkansız diye bir şey yoktur,  imkansız sadece denenmemiş  olandır." diyen bir doktora inandılar, onu rol- model olarak benimsediler. Taşlı, ulaşılması zor yollardan geçerek "birey" oldular., insan oldular. 

Son günlerinizde bile : "Ölüm aklıma bile gelmiyor, daha yapacak çok işim var." diyordunuz. Siz çok şey yaptınız. Rahat uyuyun. Umut hiç tükenmiyor. Saygıyla, özlemle, yürekten teşekkürlerimizle anıyoruz. 

Makbule ABALIK  13 Aralık 2022





14 yorum:

  1. Bu toplumdan umudumu kestiğim her anda O veya onun gibiler aklıma gelir, utanırım mücadeleyi bırakma düşüncesinden, utanırım çekilip köşeme oturma rahatlığından.

    Bir yanda cehaletten öte ahlak yokluğu ile yoğrulmuş bir toplum öte yanda yurtsever aydınlar, devrimciler ve onların yaşamları pahasına savunduğu değerler var.

    Eğer tekrar laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti kurabilirsek bir nebze olsun bu mirasa layık olduğumuzu göreceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her durumda ve koşulda mücadele edebilen, umudunu yitirmeyen insanlar iyi ki hep vardılar, var olmaya devam edecekler. Onlar toplumun itici gücü, umut kaynağı.
      Ne güzel bir yorum. Keşke o güzel insanlara yaşarken sahip çıkabilsek, kaybettiğimizde görüşleriyle, fikirleriyle yolumuzu aydınlatsalar.
      Güzel yarınlara...

      Sil
  2. Ne güzel bir mektup olmuş böyle. ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimden geldiği gibi yazdım. O' nun çok yönlü kişiliğini, eğitime katkılarını, doktor olarak yaptığı güzel çalışmaları, insanlığını kısacık bir mektupta belirtmeye çalıştım sadece.

      Sil
  3. Rahmetli Türkan Saylan'a yazdığınız mektubu okudum. Kaleminize ve gönlünüze sağlıklar dilerim. Kendisini rahmetle ve saygıyla anıyorum.
    Aslında her birimiz bir Türkan Saylan olmalıyız. Aksi halde, her şeyimizi kaybederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce de farklı zamanlarda Türkan Saylan hakkında yazılar yazmıştım. Ama derya gibi bir insan hakkında ne yazılsa az kalıyor.
      Haklısınız. gelecek günler için, çocuklar için çok güzel şeyler gerçekleştirilebilir.

      Sil
  4. Çok ama çok değerli kendini toplum yararına adamış insanlarımızdan dı ..Hepimiz için büyük kayıp..Ve bu değerli insana hasta hasta ne eziyetler yapıldı...Yazıklar olsun...Hiç unutamıyorum ...Çok acıydı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayesinde binlerce kız çocuğu öğrenim görüp bir diploma almaya hak kazandı. Son günlerinde bile "Daha yapacağım çok iş var." diyordu. Bir hekim olarak yüzlerce hastayı iyileştirdi ama hayatı pahasına eğitim alanında da ne güzel işler gerçekleştirdi.

      Sil
  5. Hocam, çok değerli bir bilim insanına yer verdiğiniz, güzel sözlerinizle yücelttiğiniz için size teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkındalığınız, duyarlılığınız için ben teşekkür ederim. Gençlerin çağdaş bir kimlik kazanmaları, Cumhuriyetin bireyleri olmaları için yılmadan ne büyük çabalar harcadı,

      Sil
  6. Sağlım muhabiri olarak çalışmıştım ve Lepra Hastanesi nedeniyle Türkan Saylan'la tanışma şansına erişen biriyim. Kız çocukları için yaptıkları ayrı bir dünya. Hem hekim hem insan olarak ne kadar değerli. Bu berbat dönem, kadını son zamanlarında ne kadar da hırpaladı. Kaleminize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Bir hekim olarak da ne güzel işler başarmış bir insan. Çekinmeden, ürkmeden dokunulmayan nice hastayı sevgiyle kucaklamış, onlara umut ve insan sevgisi aşılamış. Toplum olarak her meslekte insan sevgisiyle dolu, görev bilinci ve sorumluluğuyla çalışan fedakar insanlara nasıl da ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
  8. ay yaaa eveeet her zaman umutlu olmayı bize öğreten hocamız ooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutulmayacaklardan, pek çok yerde Türkan adı verilmiş kızlar var. Umutlar yeni bir günle yeniden doğuyor.
      Sevgiyle.

      Sil