Bu Blogda Ara

27 Nis 2023

ZAMAN...

 



Bazı sözcükler var ki adeta içimize işlemiş,  konuşurken, yazarken , düşünürken sürekli bizimle birlikteler. Anlamlı varlıklarıyla anlatımımıza güç kazandırıyorlar ; "Zamanda yol almak , zamanla yarış, zamana yenik düşmek, zaman harcamak, zaman kazanmak, zamansızlık, ahir zaman, geçmiş zamanlar, zaman doldurmak, evvel zaman içinde... ve daha niceleri. Zamanı önemsediğimizden mi, alışkanlıktan mı , vazgeçilmez oluşundan mı böylesine sarılmışız bu sözcüğe...? 

En kısa zaman birimi "an" diye düşünürüz. An'ların birikimiyle anılar da bütünleşiyor.  Bir ömür öbek öbek anıları barındırıyor içinde. İyi-kötü, acı-tatlı, mutlu- mutsuz, neşeli- hüzünlü anlar. Kişiliğimize özgü yaşanmışlıklar...  Bir anda karar değiştirebilir insan, bir anda  şaşırabilir,   bir anda  bocalayabilir. Bir anda bayılabilir hatta bir anda ölebilir de. Hayat bir çelişkiler yumağı. 

Her zaman dilimi kendine özgü durumlar yaşatır insana. Dakikaları içine alan saatler bir başkadır. Bir saat bazen ne kadar uzun, bazen ne kadar kısa gelir insana. Saniyeler dakikaya dönüşür de saatler geçmiş gibi gelir insana. Bir siyah beyaz fotoğraf ya da birkaç dakikalık bir film karesi ömür boyu gözünüzün önünden gitmez. İnsanoğlu gariptir;  yıllar önce mutluluk veren anılar bir anda kâbusa dönüşebilir. Bazen de akıp giden zamanla değişimler yaşanır, mutsuzluk anları bile tebessümle hatırlanır. 

Gün içinde en önemsediğimiz zaman dilimi herkese göre değişir elbette. Yeni bir günün başlangıç saati gündoğumu benim en sevdiğim zamandır. Sabahları erken uyanıp da güneşin doğuşunu izlemek, günü daha bereketli kılar, umutları tazeler, bedene canlılık katar. Günün bitiminde güneşi yolcu ederken günbatımında biraz hüzün vardır sanki. Her ikisi de bir başlangıç ve bitişi düşündürür adeta. Zaman değişirken bir gün daha eksilir ömürden...

Zamanı vurgulayan saatler bir evde ne kadar önemlidir. Her yerde gözüm bir saat arar. Odada, salonda, mutfakta mutlaka bir saat bulunmasına özen gösteririm. Büyük küçük, süslü püslü, renkli renksiz olsun, hiç önemli değil. Yeter ki işlevini yerine getirsin. Durmuş veya pili bitmiş saatler hep bana o evdeki olumsuzluğu, durağanlığı düşündürür. Zaman akıp giderken saatler de ona eşlik etmeli, durmamalı derim. 

İnsanlar gibi saatler de çeşitli. Adana'da Büyük Saat ve Küçük saat  aynı zamanda  iki ayrı semt adıydı. Mersin Mezitli Sahilinde kocaman saat kulesindeki saat nedense hiç doğru zamanı göstermezdi. Çocukluğumda  evimizdeki guguklu saati nasıl unuturum.  Evin içinde adeta bir başka canlı gibi. Onun saat başlarında her çalışında biz de taklit ederdik; "Guguk... guguk..." Kuş hep saatin içinde olunca açlığını nasıl giderir diye sorduğumu da hatırlıyorum.

Yıllar önce İstanbul'da bir kırtasiyecide çok beğenerek aldığım bir başka saat de halâ çalışmaya ve yol göstermeye devam ediyor: Üzerinde "Bugünün Tekrarı Yok" yazısıyla. Kız kardeşimin oğlu çok sevdiğim yeğenim Mersin'deki evimizde üniversite sınavına hazırlanırken odasına astığım o saatten çok huzursuz olmuştu. Saat öylece yer değiştirmişti. 

Yaşamın içinde her şey ince bir çizgide ruh buluyor, rol değiştiriyor. Bazen bir anı üreticisi, bazen düşündüren bir simge, bir anı çözümleyicisi. Zaman çok şeyi alıp götürse de bazı eşyalar yıllara meydan okuyup ses vermeye devam ediyor. Zamansız  kaybettiğimiz diğer kız kardeşimin hediye ettiği mavi çalar saat aralıksız tik taklarına devam ediyor. Bizim için öyle değerli ki. 

"Bugünün tekrarı yok" zaman dilimlerinde ama yarınlar daha güzel olacak düşlerimizde...

Makbule ABALI

27 Nisan 2023








6 yorum:

  1. O guguklu saatten bizde de vardı ve ben bayılırdım ona:) Geçen gün aklıma gelmişti ve şimdi yazınızda görünce tesadüflere mi desem, düşüncelerin çekim gücüne mi desem, her ne ise ona şaşırdım.
    Güzel zamanlarımız olsun Makbule Hanım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guguklu saatler o yıllarda çocuklar için sihirli kutu gibi bir şeydi. Fotoğrafını koyamadım. Aynı duyguları paylaşmak ne güzel. Bazı eşyalar da unutulmayanlar listesine ekleniyor.
      Geçen gün tesadüfen eski bir yorumunuzu gene aynı keyifle okudum.
      Sevgiler, esen kalın.

      Sil
  2. İnsanlar yaş aldıkça saatlerin önemi daha da artar. Zamanın her anı değerlidir onun için. Doya doya yaşamak ister zamanı. Bunun farkında biri olarak hep sabahın köründe kalkmayı bellemişimdir. Dediğiniz gibi bugünün tekrarı yok.
    Zamansız kaybettiğiniz kız kardeşinize rahmet diliyorum. Nurlarda uyusun.
    Tebrik ediyorum Makbule Hanım. Çok harika bir anlatım...Ayrıca fotoğrafları da çok beğendim. Gözlerinize, beyninize sağlık olsun. Güzel yarınlara...

    YanıtlaSil
  3. Haklısınız, yaş aldıkça zamanın akışına ayak uydurmak da güçleşiyor. Sabahın o güzel aydınlığını hep çok sevmişimdir. Mersin'de evimizin konumuna göre gün doğumunu izleyebiliyordum.
    Yeni yerimizde o güzellikten mahrumuz.
    Güzel düşüncelerinize çok teşekkür ederim. İnsanı motive eden ne güzel bir yorum. Göz ve beyin sağlığımızı keşke koruyabilsek.
    Zaman güzel günlere sağlıkla, mutlulukla aksın.

    YanıtlaSil
  4. zaman hemen kaçıp gidiyooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel an ları kaçırmadan yaşamak gerekiyor belki de.

      Sil