Bu Blogda Ara

3 Nis 2023

İKİ KİTAP- İKİ KADIN YAZAR - B.C.P. (Blogları Canlandırma Projesi -Mart Ayı)

 




B.C.P. (Blogları Canlandırma Projesi) bloglar arasında iki yıldır devam eden bir etkinlik. Ben 3. yıl haberdar olup katıldım. Her ayın son haftasında, o ay için belirlenen iki temadan seçim yaparak paylaşımınızı yapıyorsunuz. Ben Kadın Yazarlar ve Polisiye başlıklı iki temadan ilkini seçtim.( Sevgili Şule Uzundere'nin kitap çekilişinde kazandığım kitaplardan ikisi, sevdiğim iki kadın yazarın kitapları.)



1- Asıl adı HAYAT ve HÜZÜN olan kitap, yazarı Ayşe Kulin'in 1964-1983 yılları arasındaki yaşamını "Dürbünümde 40 sene "başlığıyla anlatıyor. Ayşe Kulin'i yıllar önce okuduğum Foto Sabah Resimleri adlı öykü kitabı ile tanımıştım. Çok severek okumuştum. Daha sonra Adı Aylin, Geniş Zamanlar, Kardelenler, Gece Sesleri, Türkan-Tek ve Tek Başına adlı kitaplarını da okudum. 

1941 doğumlu Ayşe Kulin, Foto Sabah Resimleri ile 1995 yılında Haldun Taner Öykü Ödülünü, 1995 yılında Sait Faik Hikaye Armağanını, 2007 yılında Veda adlı kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği En İyi Roman Ödülünü, 2008 yılında Nefes Nefese adlı kitabı ile European Council of Jewish Communities tarafından verilen En İyi Roman Ödülünü kazanmış. 

Kitap 3 bölümden oluşuyor. İki evliliğinden 4 oğlu olan Ayşe Kulin kitabında bir kadın olarak o yıllarda yaşadıklarını, çalışmalarını, çocuklarıyla ilişkilerini konu ediyor. Ülkenin o dönemdeki siyasal yaşamına da yüzeysel olarak değinmiş. Ben diğer kitaplarını daha severek okumuştum.

Kitaptan alıntılar__________________

* "Gözyaşlarım yüreğime mi akıyordu yoksa yanaklarımdan mı yuvarlanıyorlardı, farkında değildim. Haksızlığa uğramışların duyduğu isyanın, kötülük karşısındaki çaresizliğin ve kızgınlığın gözyaşları daha senelerce, senelerce akacaktı gözlerimden hep içime, hep yüreğime."- Sayfa. 85

* "O düzlüğe yürüdüm, ciğerlerimdeki tüm nefesimle, Tarzan gibi, bir orman hayvanı gibi, çok acılı bir insan gibi böğürerek , avazım çıktığı kadar bağırdım önce! Sesim yankılandı, bana döndü. Sonra hıçkırarak ağlamaya başladım. Kimse duymadı beni!" S-96 

* "Koşarak çıktığım merdivenlerden inerken düşündüm ki, zaman gibi hayat da geçmişti üzerimden. İnsanlara olan inancımı, iyi niyetimi, safiyetimi götürmüş, teselli mükafatı olarak bana iki oğul vermişti. Yaşlı bir genç kadındım artık. Yirmilerinde görünüyordum ama tam yüz yaşındaydım! "

* " Karşılıklı hiç konuşmadan oturduk. Filiz'le çok güzel susulurdu birlikte. Kedilerin hastalanınca tedavi amacıyla bir yere gizlenmeleri gibiydi tıpkı birlikte içe dönmek. Sükut aracılığıyla ruh tedavisiydi bir nevi." S-218

------------------------------------



2- ANLAR-İZLER- TUTKULAR- İnci Aral 

İnci Aral, sade, yalın anlatımı, insanın çeşitli yönlerden tahlilleriyle severek okuduğum bir yazar. Kitabın arka sayfasındaki tanıtım yazısı şöyle: " Biri bir çocuğun adını söyler, bir hanımeli kokusu duyulur birden, bir iç çekiş. Günışığı avlunun taş döşemesine düşer. Bir köpek havlar. Rüzgar camınızı çalar bir dal ucuyla. Bir öykü başlar."

"İnci Aral'ın hayata, dünyaya, edebiyata ve yazma tutkusuna bakışını yansıtan, okumak, yazmak, severek ve yazarak var olmak üstüne düşünce ve deneyimlerini yalın, akıcı bir anlatımla dile getirdiği bu kitap belleğin seçtiği anlara ve akıp giden yaşamın bizde kalan izlerine değinen bir anlatılar toplamı."

İnci Aral yazmak isteyen gençlere şunları söylüyor:" Yazmak, insan ruhunu, bilincini, dalgalanma, yükselme ve düşüşlerini anlama ve insanın önce kendi gecesini aydınlığa çıkarma çabasıdır. Zamanın içinde bir yerlerde kendini aşkla, severek ve yazarak olumlama ve bunlara tutunarak hiçliğe karşı durma uğraşının özü budur."

Kitaptan Alıntılar _________________________

* "Çarşamba öğleden sonraları şiir, edebiyat saatleri yapılır ya da belgesel filmler gösterilirdi. Kültüre, şiire, edebiyata, yaratıcılığı geliştirecek etkinliklere, öğrenimin eğitim boyutu olarak , o yıllarda çok önem verilirdi, çok iyi öğretmenlerimiz vardı. Yozlaşan kentlerimiz, yaşamlarımız, değerlerimiz gibi eğitim öğretim de yozlaşmamıştı henüz." S-23

* "Türkçeyi doğru kullanamayan sınıf geçemezdi. Öğrencilerin yaptığı resimler panolara asılır, her hafta değişirdi. Okulun giriş holündeki tahtaya birkaç günde bir, renkli tebeşirlerle güzel bir el yazısıyla özdeyiş yazılırdı. Öğrenci şiirleri okul gazetesinde yayımlanır, ödüllü yarışmalar düzenlenirdi."  S-23

* "Sanatçının ortaya koyduğu ürün yalnızca bireysel değil, aynı zamanda içinde yaşadığı toplumun, ülkesinin ve ulusunun tarihinin, coğrafyasının ortak ve ilişkiler bütününün ortak düşünsel ve ruhsal yapılanmasının da ürünü olacaktır. " S-70 

* "Zamanı kağıt üzerinde kaydetmeye çalışmak bana iyi geldi. İnsan çoğunluğunun cehalet ve çılgınlığı yüzünden kapıldığım umutsuzluğu, hayretlerimi, endişelerimi, yalakalık, ahmaklık ve yersiz kibirden duyduğum nefreti, töre ve boş inanlar karşısındaki çaresizliğimi, körleşme ve duyarsızlaşma korkumu belli ölçüde yatıştırdı." S-99 

* "Zamanın iyiliği de yok değil. Keder, acı gibi duyguların şiddetini azaltıyor. Önce belli bir düzeye indiriyor sonra da bizi unutmanın cömertliğine sürüklüyor. Zor zamanlarda felaketler, ölümler, acılar, darbeler öylesine arka arkaya geliyor ki tümünü birden taşıyamıyoruz. İnsanımız acıya dayanıklı. Sabırla yüzleşiyor ölümle ve hayatla. Başına gelecek uğursuzluğu tevekkülle bekliyor." S-100

* "Ticari, içeriksiz ve bayağı ürünler, insanın dilini, duygu ve düşüncelerini sığlaştırıp basitleştirir. İnsanımızın kültürel erozyona uğraması, tartışan, eleştiren, sorgulayan yeni üretici ve yapıcı insan tipini de aşındırıyor. Aslında sistemin amacı, isteği de bu. Düşünmeyen, hazır düşünce kalıplarına teslim olmuş, bir örnek, koyun gibi insanlar." S-103

* "Eğer hayatı ve varoluş gerçeğini size sunulduğu gibi kabul eder, sorgulamazsanız ya fazla siner ya da acı çekersiniz." S- 127

* "En sert sorunları dile getirirken bile edebiyat tadını korumaya ve okuma zevki vermeye özen gösteriyorum." S-127

 


  


20 yorum:

  1. Ayşe Kulin'in "Bir Varmış Bir Yokmuş" kitabını çok severek okumuştum ama nedense son yıllarda ön yargılıyım Ayşe Kulin kitaplarına. Bakalım doğru zaman, doğru kitap denk düşerse yine okuyabilirim :) Alıntılar için ayrıca teşekkürler öğretmenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin'in ilk okuduğum kitabı Adı Aylin idi. İçtenlikle yazılmış bir biyografi, zevkle okumuştum. Bu kitapta yaşamın daha detaylı bir anlatımı var. Neden diye sorduğum çok sorum oldu. O yıllarda işe yerleştirmedeki ölçütler çok düşündürdü beni. Ama eleştirel bir bakışla anlatılması güzeldi.
      Kardelenler'i okuduğumda da biraz hayal kırıklığı yaşamıştım. Çalışmalarını çok takdir ettiğim rahmetli Dr. Türkan Saylan ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği daha farklı anlatılamaz mıydı diye düşünmüştüm. Öylesine zengin bir konu, okuyanlarda daha yoğun duygularla daha farklı bir heyecan yaratabilirdi.
      Doğal olarak sevdiğimiz yazarların katılmadığımız görüşleri de olacaktır. Belki zaman, daha sağlıklı değerlendirmelere ışık tutacaktır.
      Sevgiyle.

      Sil
  2. İnci aral ı özellikle merak ettim. İnsan yazdıkça kendini daha iyi tanıyor ve duygularını isimlendirebiliyor. Bu nedenle gelişim çağındaki çocuklar özellikle yazmaya teşfik edilmeli. KAlemine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnci Aral aslında resim öğretmeni. Mütevazı bir yazar. İlk okuduğumda bana Sevgi Soysal'ı hatırlatmıştı. İnsan ruhunun derinliklerine ustalıkla iniyor. Çok rahat okunan bir kitap, gençlere farklı görüş açıları kazandıracağına inanıyorum.
      Okumak kadar yazmak da çok önemli gerçekten.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Keyifle okudum,alıntılar not edilesi😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okumak , okuyabilmek insanın en güzel alışkanlıklarından biri. Zamanla okuma hızımız düşse de okumak, tutkuların en güzeli.
      Kitapta altını çizerek okuduğum çok etkili bölümler vardı, hepsini alamadım.
      Teşekkür ederim.

      Sil
    2. çok güzel söylediniz:)

      Sil
  4. İnci Aral'ın kitabını merak ettim ne güzel alıntılar hepsi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı yazar ya da şairleri kendine daha yakın buluyor insan. İnci Aral'ın sadeliğini, yalın ve güzel anlatımını, insani yanını seviyorum. Kolay okunan bir yazar.
      Alıntıları seçerken belki biraz da kendimizi arıyoruz. Benimsediğimiz değerleri ön plana çıkarıyoruz.
      Sevgiyle.

      Sil
  5. Iki yazarı da bilirim ama hiç okumadım, türk yazarları hep ihmal ediyorum. Sayenizde bu yazarları sizin tafsilatli yazınız aracılığî ile hatırlamış oldum. Teşekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençlik yıllarımda dünya klasiklerinden çok okudum. O yılların gençleri üzerinde edebiyat öğretmenlerinin çok büyük katkıları vardır. Romanlardan özetler çıkarır, kompozisyon derslerinde sınıfa sunum yapardık.
      Öyküleri romanlara tercih ediyorum. Yazarı daha kısa sürede, derinlemesine tanıyorsunuz.
      Ben teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  6. inci aral ın bir dolu romanını okudum, anılarını da okurum, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anılar değil de üç bölümde toplanmış yazılarından oluşuyor. " " " Anlar- İzler- Tutkular" Gerçekten insanda iz bırakan bir kitap.

      Sil
  7. İnci Aral'ın kitabını okumuştum, çok güzel anlatmışsınız, emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanan sıkıntılar beynimizi, bedenimizi dumura uğratıyor sevgili Bahar. Bu yazıyı da bir görevi aksatmamak adına yazdım. Ayın son haftasının sun gününde. Kitapların fotoğraflarını çekmiştim, onları bile koymamışım.
      Yorumuna çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  8. İki yazardan da birkaç kitap okudum. İkisinin dilini de seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sade, akıcı bir dille anlatılan kitapları ben de seviyorum. Bu ayın teması Kadın Yazarlar ya da Polisiye idi. Gençleri okumaya, yazmaya özendirmek gerekir diye düşünüyorum.
      Sevgiyle.

      Sil
  9. Merhabalar.
    Kitap tanıtımınız için çok teşekkür ederim. Kitapları çok seviyorum. Ancak, ben biraz okuma özürlüyümdür. En çok bilimsel ve araştırmaya yönelik yayınlarla ilgili dergi ve kitapları okumayı daha çok seviyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  10. İki sevdiğim kadın yazarı ele almışsınız. Uzun zamandır Türk Edebiyatı okumuyorum, kitap alışverişini eldeki okunmayan kitaplar bitene kadar durdurdum, ilk fırsatta yeniden dönmeme vesile olacaksınız. Ellerinize sağlık, güzel paylaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşünmenize sevindim. Teşekkür ederim. Son yıllarda Türk Edebiyatından daha çok seçer oldum. Bir zamanlar klasiklerden epeyce okudum. İnsana çok katkısı olan eserler var gerçekten.
      Ayşe Kulin'in "Geniş Zamanlar " ve "Foto Sabah Resimleri" adlı kitaplarını çok sevmiştim.
      Sevgiyle.

      Sil