Bu Blogda Ara

19 Kas 2023

NEDEN...?



 


Aslında her şey birdenbire oldu;

Bir bayram gününde 

Konuk oldu herkes birbirine 

Sofralar kuruldu,

Şarkılar, türküler söylendi,

Oyunlar oynandı, halaylar çekildi.

Ansızın bir yağmur yağdı,

İnceden inceden.

Tomurcuklar çiçek açtı,

Bulutlar çekildi köşelerine,

Güvercinler kanat çırptı gökyüzünde

Her yer güllük gülistanlık.

Bebeler hiç ağlamadı beşiklerinde,

Çocuklar küsmedi oyunlarında.

Birden bir gümbürtü koptu;

Gökle yer birleşti sanki,

Karardı birden dünya,

Sessizlik sardı dört bir yanı,

Tek bir İNSAN kalmadı ortalıkta. 


Makbule ABALI (Emekli Eğitimci)

19.Kasım 2023 Urla-İzmir 








31 yorum:

  1. Masalsı bir dünyaya girip huzurla ilerliyordum, sonra dünyanın gerçeklerine dönüp yıkıldım 💔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya gerçekleri hepimizi huzursuz ediyor değerli arkadaşım. Masallar "Bir varmış... "diye başlardı eskiden. Keşke "Bir yokmuş..." diye bitirmesek artık.

      Sil
  2. Artık bayram sofralarıda kalmadı ne yazık ki,
    Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çeşitli nedenlerle insan insana uzak. Bazen güvensizlik, bazen çıkar ilişkileri, bazen fikir ayrılıkları. İnsanın değer kaybına uğradığı bir dünyada makinelerin kullanım süresi de giderek azalıyor sanki.
      Gene de dirençli olmak gerek.

      Sil
  3. şiirin sonunda aklıma gelen şu oldu, bir bomba patladı, yok oldu her şey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğin gibi dünyanın pek çok yerinde yıllardır bombalar patlıyor, savaşlar aralıksız devam ediyor Derin. Kayıplar hanesinde öyle çok canlı var ki. Kazananlar kimler, bu soruya kimse yanıt vermek istemiyor.

      Sil
  4. Allah rahmetine hasret bırakmasın azabından korusun tatlı tatlı yağsın insallah İstanbul da barajlar felaket tellalı gibi malesef..
    Yüreğinize kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağmur, kar suyu kurumuş, kavrulmuş topraklar için ne büyük ihtiyaç. Mevsimler, iklimler değişirken doğanın dengesi de değişti. Bazı yörelerimizde yağmur sele, yıkımlara kayıplara da sebep oldu ne yazık.
      İyi dileklerinize teşekkürler.
      Sağlıkla, huzurla.

      Sil
  5. Keşke bir turna, kırlangıç ya da herhangi bir başka canlı olsam, insandan yıldık gerçekten.
    Video çok iyi olmuş Makbule hocam. :) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen zaten İNSAN olarak bu dünyaya en uygun biçimde uyum sağlamışsın sevgili Sezer. Bir başka canlı olsaydın sanırım bir martı, bir güvercin ya da muhabbet kuşları da senin en iyi dostların olurdu.
      "Video çok iyi olmuş." Bu sözü senden duymak çok güzel sevgili öğretmenim. Ah, hata yapma korkusu elimi-kolumu bağlıyor. Ve bir noktada hata yapıyorum ki, geçer not alamıyordum.
      Anladım ki bir amatör, ancak profesyonellerin katkılarıyla çırak olabiliyor. Sana, Handan'a, Sezgi'ye, Çağrı'ya sonsuz teşekkürlerimle.
      Yardımlaşmayı, bilgi paylaşımını seven tüm arkadaşlarımı da sevgiyle anıyorum.

      Sil
    2. Bir yazının içinde anılmak , gün içerisindeki herhangi bir zamanda hatırlanmak , en güzeli de sizin gibi ışıl ışıl parıldayan bir gönülde olabilmek nasıl güzel bir duygu , nasıl bir mutluluk bir bilseniz öğretmenim. Mis kokulu yumoş ellerinizden öpüyorum.

      Sil
    3. Sevgi, saygı, vefa yaşamımızda hiç eksilmemesi gereken duygular değil midir sevgili Çağrı? İletişimin temelinde de bunlar merkezde yer alıyor.
      Sevgiyle kucaklıyorum. Çok teşekkürler.

      Sil
    4. Hocam siz zaten "öğrendiğini öğretme" tanımının ta kendisisiniz, hal böyleyken benim minicik bir teknolojik katkımın ehemmiyeti dahi yoktur. :) Sevgiler sunuyorum kalpten. <3

      Sil
    5. Pek çoğumuz için öyle değil midir sevgili Sezer? Ya da öyle olması gerekir. Yaşam boyu öğrenme sürüyor gerçekten.
      O zengin hayal gücünle , bu yorumun altına 3 kalp eklediğimi düşünür müsün lütfen ? ( Blogda tüm emojileri bilmeyince, uygulamaya da geçmedim henüz.)
      Aile boyu sevgiyle.

      Sil
  6. Gönlümdeki en güzel rengim , en güzel nağmem , karanlıklardaki ışığım , canım öğretmenim.......
    Neden öyle oldu ki ? Herşey çok güzeldi halbuki derken.....
    Cümleler sorular sordurup düşündürürken , düşündürüp sorgulatırken , sorgulatırken bir yandan da anlamlandırmaya çalışırken ; müzik , ahhh o müzik her şeyi birden boşlukta , yoklukta, yanlızlıkta , sessizlikte bırakıverdi birden....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir öğretmen için , kahvaltı sonrası güne başlarken böyle güzel sözler duymak nasıl da iyi gelir, zamanla anlarsın eminim.
      Her şey çok güzeldi, neden öyle oldu diyorsun. Hayatta da öyle olmaz mı? Ortalık günlük güneşlikken kara bulutlar kaplar birden, şaşkına çevirir insanları.
      Barış rüzgârlarının estiği aydınlık dünyalara.

      Sil
  7. Merhabalar.
    Şiirinizin başlangıcı hayal edip, özlemini duyduğumuz hayatı yansıtırken, son kıtası günümüz gerçeğini ortaya koyarak, mutlu başlayan filmin acı ve hüzünlü sonu olmuş. Evet sayın hocam günümüzde artık insan gibi insan kalmadı. Daha doğrusu insanlık kalmadı. Çok haklısınız.
    Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Hayat da sürprizlerle dolu değil mi değerli arkadaşım ? Bazen beklenmedik bir doğal afetle. bazen acımasız, zalimce yıkımlarla , bazen bile bile yılların öfke ve kiniyle, uzlaşmasız saldırılarla vuruyor yakarak, yok sayarak. Seyircisi bol diziler gibi yıllarca da sürüyor...
      İyi dileklerinize teşekkürler.
      Selam saygılar.

      Sil
  8. Herşey çok güzelken bir anda yokoluş.. Günümüze sert bir iniş gibi

    YanıtlaSil
  9. Sadece ülkemizde değil, pek çok ülkede hayatın akışı içinde güzel şeyler gerçekleşirken, umutlar tükenmemişken, hayaller gerçekleşmese bile beklemek, sabretmek güzelken ,birileri dünya düzenini altüst ediyor. (Çok düzenli olmasa da ) NEDEN...?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Neden? İşte insan hep bu sorunun cevabını arıyor. Yaşamı hem güzel hem çirkin yönleriyle tanıdıktan ve buna göre kendimizi konumlandırmayı öğrendikten sonra içinden çıkamadığımız bir sorudur "Neden?" Muhtemel ki özümüzdedir bu "neden". Böyle olunca işin içinden daha da çıkılmaz bir hal alıyor ve neden soruları birbiri ardına sıralanıyor. Mantıken bir canlının hayatının yerini ne tutabilir diyoruz bir yandan bombalar patlarken... Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her konuda sonuçları değerlendirirken keşke önce nedenlere bir göz atabilseydik. Hatta daha da ötesi kendimizi, yakınlarımızı, uzaktakileri, yetkilileri, sorumluları, çıkar ilişkilerini, dost bildiklerimizi, yakın görünüp uzaklarda yerleşik plan yapanları... Sorabilsek, sorularımızın yanıtları gerçekçi olur muydu, inandırıcı olur muydu?
      Suskunluk da bir yanıtlama biçimi değil midir ?
      Sağlıkla, umutla...

      Sil
  11. Merhabalar Sayın Öğretmenim.
    24 Kasım Öğretmenler Günü'nüzü kutlar; sağlık sıhhat, afiyet ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey,
      İnanın bir an "Öğretmenim" demek geldi içimden. Blogda teknik konularda yardımlarınızı esirgememiştiniz.
      Sağlıklı, huzurlu günler dileyerek , selam ve teşekkürlerimi iletiyorum.

      Sil
  12. Dünyanın bir suçu yok bu düzende, onu yakıp yıkan, çirkin kılan ne yazık ki hep insan!. Her şeye rağmen, elbet dünyaya umutla bakmamızı sağlayan var olan yada silinmez izleriyle hâlâ yüreklerimizde, düşüncelerimizde yaşayan, yolumuza ışık tutan güzel insanlar da var. Onlar can yeleklerimiz bizim.
    Duygu yüklü dizeleriniz, çok derin, içli ve huzur dolu video seçiminiz için çok teşekkür ederim. Naif yüreğinize sağlık Makbule Öğretmenim.

    Varlığınızla her zaman bizlere doğruyu, güzeli gösteren ve bilgilendiren zarif kişiliğinizle siz de iyi ki varsınız. 🙏 Öğretmenler gününüzü en içten dileklerimle kutlar, sağlıkla, esenlikle dolu daha nice güzel günler dilerim. ❤️💐💐

    ‘İzler ve Yansımalar’ Esin Bozdemir
    Not: I pad’ten girdiğimde nedenini bilemiyorum kimliğim gözükmüyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimliğinizin görünmemesi teknik sorunlardan kaynaklanıyor herhalde. Aslında siz benim için her zaman "Adsız Kahramanlardansınız."
      Bugün çok yoğun bir gündü. Yorumları okumakta , yanıtlamakta geç kaldım. Yazımı da ancak akşamın geç saatlerine yetiştirebildim. Rastlantı, yazımda da değindim; İdealist Öğretmenlerimiz kadar değerli "Öğretenler" de var aramızda, yakın ya da uzak çevremizde. Bence siz de onlardan birisiniz. Paylaşımlarınızdan ne çok şey öğrendik.
      Güzel dileklerinize, ince düşüncelerinize gönülden teşekkürlerimle.

      Sil
  13. Öğretmenler gününüzü kutlarım Sevgili Makbule Hocam. İyi ki varsınız.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne vefalı bir hatırlama, teşekkürler. Bugün telefon trafiğimiz çok yoğundu. Yazımı ancak akşam saatlerine yetiştirebildim.
      Klio 'nun şarkısı yıllarca hep böyle sevgiyle, güzelliklerle sürsün.

      Sil
  14. Yağmur eşliğinde şiirinizi okuyorum. :)
    Eski bayramlara ben de özlem duyuyorum…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey zamanında ve kararında güzel. Beklenen yağmur epeyce hasar yarattı, hatta zarar verdi.
      Ortak duygularda buluşmak ne güzel. Belki eskiye özlemimiz biraz da kaybettiğimiz değerlerden, eksilen insani duygulardan mı kaynaklanıyor ?
      Sevgiyle

      Sil