Bu Blogda Ara

1 Kas 2023

URLA'DA BİR AKŞAM - Urla'dan Notlar

Sonbahar artık iyice kendini gösteriyor burada. Ağustos böcekleri çoktan gitti. Kuşlar bile yer değiştirdi. Başka kuşlar ötüyor artık ağaçlarda. Doğa renk değiştiriyor yeniden. Yazın parlak, ışıltılı renkleri yerini soluk, pastel tonlara bıraktı. Doğa her haliyle bir başka güzel. Urla Zeytinalanı Bölgesi denizden uzak, Az katlı evlerden oluşmuş çok sayıda sitenin yer aldığı bir yerleşim birimi. Sokaklarda bile yer alan zeytin ağaçlarının dalları silme zeytinle dolu. Bereketli bir yıl zeytin açısından. Oysa ülkemizin bazı yörelerinde zeytin ağaçları çok az meyve vermiş bu yıl. 

Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı , Cumhuriyetin 100. yılına rastlıyor. Bayrama birkaç gün kala eşim ve ben , yılların eğitimcileri olarak hüzünlüyüz. Yüz yıllık bir zaman dilimi; Özellikle çocuklar ve gençler için, yeterince bilmeyen, farkında olmayan vatandaşlar için günün  anlam ve önemi vurgulanmalı, günler, aylar öncesinden hazırlıklar yapılmalı, komisyonlar kurulmalıydı. Çeşitli etkinlikler planlanmalı, halkın içtenlikle katılımı sağlanmalıydı. Eski alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemiyor insan. Daha önce uzun yıllar yaşadığımız il Mersin'deki arkadaşlarımızdan, dostlarımızdan mesajlar geliyor,  kutlama programları, çeşitli etkinlikler, sergiler, konserler bildiriliyor. İmreniyoruz, içimiz buruk. 

Birkaç gün arayla bazen mutluluk, bazen mutsuzluk yaşar mısınız siz de?  Anlık hüzünler toplanır, bir  anda mutluluğa dönüşebilir, rahatlarsınız. Birikmiş can sıkıntıları, mutsuzluklar adeta küçük mutluluklara bir kapı aralar, " sıra sende" der.  Geçen gün de öyle oldu: Bir rahatsızlık dönemi henüz bitmemişken, akşam üstü yürüyüşlerimizi ihmal etmemeye çalışıyoruz. Güneş tam karşıdan gelirse gözleri yoruyor. Sokaklar Arnavut Kaldırımı stili taşlarla döşenmiş. Biraz yoruyor ama öyle güzel ki görünümleri. Zaman zaman durup ayak üstü dinleniyoruz. O sessiz sokakta birden bir demir kapı aralığından bir çocuk sesi geldi : " Merhaba " Hemen selâmı aldık, bir çift ışıl ışıl göz, gülen bir yüz, 3-4 yaşlarında yakışıklı bir küçük adam. Adını sordum, kendini tanıttı: "Ben Ali" Biz de kendimizi tanıttık. Ali sayesinde anne babasını da tanıdık böylece. Küçük yaşta toplumsal kuralları benimseyen çocukları çok seviyorum.  Ve onlara bu davranışları kazandıran anne baba, öğretmen, tüm yakınlarına saygı duyuyorum iyi ki varlar.   ( Prof. Dr. Üstün Dökmen Hocamızın harika şiiri "Selam Ver " yazımın sonunda.) 

Ne güzel rastlantı, Ali ile tanışmamızdan birkaç gün sonra Site Yönetiminden bir mesaj geliyor: " Sn. Üye  Cumhuriyetimizin 100. yılını 29 Ekim Pazar Akşamı 18.30-19.30 arasında geleceğimizin teminatı çocuklarımızla Yönetim binamız önünden başlayarak Fener Alayı yürüyüşü ile kutlayacağız.  Biz çocuklara bayrak, şeker hediye edeceğiz. Sizler de evlerde minik hediyeler (Şeker, çikolata vs ) hazırlarsanız , zili çalan çocuklarla bir şölen havasında kutlama yapmış oluruz. Öztuncer Yönetim." Çocukların görev aldığı her etkinlik iyi yönlendirilirse başarıya ulaşıyor. Benimsenen her davranış, sorumluluk bilincini de beraberinde getiriyor. Ne yapabilirim diye düşünüyorum: Site yöneticisi sevgili komşum Mediha Hanım'a soruyorum. Tahminen kaç çocuk olabilir? Yaklaşık bir sayı veriyor. Ah şimdi "eski ben" olsaydım,  çocuklar için hemen vanilyalı ay kurabiyesi ya da dere otlu lor peynirli poğaça yapardım. Bugünlerde o tür yapımlarda biraz zorlansam da çare tükenmez...

Sanırım Urla ve Zeytinalanı Bölgesinde yaşlı nüfus biraz daha yoğun. Ama çocuklar ve gençler de canlılıkları, neşe ve enerjileriyle dengeyi sağlıyorlar. Birkaç gün önce de yürüyüş sonrası parkta otururken Elif ile tanışmıştık. Eşim hemen Karacaoğlan'ın şiiri ile küçük bir sınav uyguladı. Resim yapmayı, şiiri çok seven Elif geçerli notu aldı tabii. Daha kimler kimler var , burada tanıdığımız çocuk ve gençlerden ?  Öyle çok ki: Doğa, Aslı, Derin, Nisa Nur, Buse, Asrın, Ali, Elif, Güneş, Su, Gökçe, Ezgi, Yaren, Güney, Timur, Rengin, Halit, Danie, Ali Mahir, Elif,  Utku, Kaan,  Polen. Çağla, Zeynep. Efe, Doğaç, Pınar, korkut ve tabii Sare Lina, Nehir Rüya... Hepsini çok çok seviyoruz. 



29 Ekim Günü küçük hazırlıklarımıza başladık. Önceki yıllarda Mersin'de Vitray Kursunda çok değerli öğretmenimin katkısıyla yaptığım cam-ahşap vitray tepsim çok işime yaradı. Renkli yapışkan kâğıtlara tek tek kısa bir anı yazısı yazdım. Aydınlanma simgesi olarak küçük mumları sıraladım, ve bir kenarda rengârenk küçük şekerler yerini buldu. Gönlümüzden geçenler o anki imkanlarla sınırlandı kuşkusuz. Saat tam 18.00 da evimizin önündeki küçük bahçemizde yerimizi aldık. Saat 19.30 civarında önce sesleri duyduk ve sonra göz kamaştıran ışıkları gördük. Sitenin nostaljik taşlarla döşenmiş yollarında ellerde meşaleler, bayraklar, balonlar, dillerde  özlediğimiz marşlar, şarkılar türküler eşliğinde çocuk, genç ve "gönlü genç" insanlardan oluşan muhteşem bir konvoy tam kapımızın önünde kısa bir mola verdi. Tepsideki şekerler, mumlar, anı yazıları paylaşıldı elbette. Sakin, sade yaşantımızda çok farklı bir akşamdı. Gurur duyduk, mutlu olduk, güven tazeledik, umutlandık.

Olumsuzlukları dile getirdiğimiz kadar olumlu, güzel şeyleri de vurgulamak gerektiğine inanıyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamak amacıyla televizyonlarda -ne yazık çok az kanalda- emekle yapılmış muhteşem programlar izledik. Ticari amaçla yapılmış olsa bile ,ustaca çekimlerle aklın ve duygunun harmanlandığı,  anma amaçlı harika reklam filmleri seyrettik. Naklen verilen konserler gönlümüzü, kulaklarımızı doyurdu. Emek harcayanlara sonsuz teşekkürler, Ancak tüm bu güzelliklerin, etkinliklerin, sevinç ve coşkunun, mutluluğun yılların ötesine kalıcı izler bırakarak taşınabilmesi için keşke daha düzenli ve planlı hazırlıklar çok önceden yapılabilseydi. Kavgasız, dövüşsüz , marşlarla, türkülerle, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e sevgi, saygı ve güven tazeleyerek gerçekleştirilen "Halk Kutlamaları"  eşsizdi.

Ekranlardan, radyolardan, medyadan izlediğimiz kutlamalara ek olarak emek harcayarak " Canlı bir gösteri" izleterek, bizlere unutulmaz bir akşam yaşatan Site Yönetimimize, katkıda bulunan emeği geçen herkese; anne-babalara, çocuk ve gençlere. site personeline , adsız kahramanlara yürekten teşekkürler. 

Makbule Abalı - Emekli Eğitimci
1.11.2023  İzmir-Urla 



SELÂM VER

Yola çıkmadan her sabah,
Bulutlara selâm ver,
Taşlara, kuşlara, atlara, otlara
İnsanlara selâm ver.
Ne görürsen selâm ver.
Sonra çıkarıp cebinden aynanı
Bir selâm da kendine ver
Hatırın kalmasın el gün yanında
Üleştir dostluğunu varlığınla
Bir kısmı seni de sarsın.

Üstün DÖKMEN 










Teknik konularda eksiklerim var ne yazık ki. Bu bölümde İlkokul 3. sınıf Öğrencisi sevgili Doğa Oranüs'ün yöresel giysiler giyerek canlandırdığı "Nezahat Onbaşı" şiirini okurken çekilmiş videosu yer alacaktı. Yerleştiremedim. Şiirden bir bölümü kaydettim
"Murat Dağlarından indik aşağı
Göründü uzaktan Gediz Irmağı
Çocuk sendeki coşkunluğa
Yedi düvel şaşmalı...
Annesinin deyişine göre Fener Alayının başlangıcında Doğa çocukça bir utangaçlık ve çekinme ile şiiri okumaktan vazgeçmiş. Ama bizim evin önünde gür bir sesle, adeta o anı yaşayarak şirini okudu ve 
çok alkış aldı. Çocuklar harika... Teşekkürler hepinize. 



















28 yorum:

  1. Huzurla, güler yüzle kutlayacağımız nice yıllara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel dileğe ben de içtenlikle katılıyorum. Huzur sözcüğü ne çok şeyi barındırıyor içeriğinde. Barış da öyle.
      Sevgiyle.

      Sil
  2. Ah nasıl güzel düşünülmüş hediyeler ve notlar. Hayran oldum. İzmir'in kutlamaları da başka güzel . Yüzüncü yılımız kutlu olsun. Umarım sonraki senelerde yüreğimiz burkulmadan daha da mutlulukla kutlarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük sürprizler her zaman benim için öyle anlamlıdır ki sevgili Handan. Atmaya kıyamadığım kutular dolusu notlarla belki de yakınlarımın "bir anı koleksiyoncusu " saymaları o yüzden.
      Anlamlı dileğin benim de yürekten dileğim.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Figen Akgül01 Kasım, 2023

    Sevgili öğretmenim o akşam kapınızda kısa bir mola verenlerden biri de bendim. Sizinle aynı sitede oturuyor olmak ne büyük mutluluk. 58 yaşında olsam bile ben hep Cumhuriyet çocuğu olarak kalacağım. Kaleminiz kurumasın. Düşün gücünüze sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O güzel akşamın heyecan ve coşkusuyla sadece ışıl ışıl gözleri, gülümseyen yüzleri gördüm, İNSANLAR gördüm. O kısa molayı bir gün haberleşerek neden uzun bir molaya dönüştürmeyelim. Hangi yaşta olurlarsa olsunlar Cumhuriyet Çocuklarını biz de evimizde konuk etmekle mutlu oluruz.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. Sizleri tanımak benim için ayrıcalıktı, her anın değerini bilip, kaleme almanız, çevrenize umut vermeniz, çok değerli.
    Cumhuriyetimiz kutlu olsun, anlamı anlaşılsın, tüm değerleri ile var olsun.
    Atatürk’üme minnetlerimle.🇹🇷

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşılıklı yaşanan o güzel duygular yarınlara da izler taşıyor, farkındalıklar yaratıp kişilere sorumluluklar yüklüyor. Sizlerin varlığını bilmek bizim için de büyük mutluluk nedeni.
      Başöğretmen Atatürk gençlere ne güzel görevler vermiş. "Onu yaşatacak ve idame ettirecek olan sizlersiniz." deyişiyle.
      Sağlıkla, umutla nice yarınlara...

      Sil
  5. Makbule Hocam, yaşadıklarınıza bayıldım.. o ince detayları nasıl güzel düşünmüş ve herkese örnek olmuşsunuz. Çünkü sadece şeker vermek değil aslında olay, duyguların ve yüzyıl öncesinde yaşananların, karanlıkların ve aydınlıkların o kısacık an içinde nasıl aktarılabileceği önemli. Yaşayın varolun sizler !.. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O günkü duygusallığıma ve heyecanıma telefonunla ortak olman da beni öylesine mutlu etti ki sevgili Sezer. Yanlışlıkla sana ulaşan fener alayı videosu, teknik konularda ne çok eksiğim olduğunu bana bir kez daha hatırlattı. Kuşların bıraktığı bir başka haber de günün müjdesi gibiydi. Ben kuşlara güveniyorum.
      Sevgiyle, umutla.

      Sil
  6. Nasıl güzel olmuş, yazının ortalarına gelince dedim bunu. Burada, başkentte bile öyle sönük oldu ki, hiçbir programdan doğru dürüst haberdar olamadık. 75. yıl kutlamalarında Kayseride öğrenciydim. Nasıl bir coşkuyla kutlanmıştı, evin balkonundan çektiğim fotoğraflar duruyor hala...

    YanıtlaSil
  7. Son günlere kadar hep içimizi aydınlatacak güzel haberler bekledik. Gönülden kutlamalar çok para harcamayı, görkemli hazırlıkları zorunlu kılmıyor ki. Çocuklar bayılıyorlar böyle etkinliklere. Zihinlerinde kalan önce sesli ve ışıklı görüntüler sonra anlamlı hale geliyor, algılanıyor. Bebek arabasında çocuklarıyla katılan anne babalar ne hoştu. Beklentimiz odur ki; bu yıllardan da geriye güzel anılar kalsın. Cumhuriyetin sağlam temelleri güçlenerek devam etsin.
    Sevgiyle, umutla...

    YanıtlaSil
  8. Dünyada barış ve huzurla kutlansın bayramlar 🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dileriz öyle olsun. Kutlayıcılara ve dönemlere göre bayramlar da değişebiliyor.
      Sağlıkla, içtenlikle.

      Sil
  9. Yine her zamanki gibi müthiş bir yazı bu Makbule öğretmenim. Yorum yazacak durum bırakmamışsınız. Kaleminiz daim olsun. Selam ve saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce düşüncelerinize, her zaman var olan desteğinize sonsuz teşekkürler.
      Sağlıkla güzel yarınlara.

      Sil
  10. İnceliğiniz ne güzel anlara dokunmuş. Nice mutlu bayramlara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamın gel-git' leri içinde böyle an'lara da ne çok ihtiyacımız var, bilirsin sevgili Bahar.
      Huzurla, mutlulukla...

      Sil
  11. Ne mutlu bizlere ki böyle anlamlı bir günü görebildik. İçimizdeki mutluluğu böyle güzel yazılar okuyarak daha da çoğaltabildik. "Küçük dokunuşlar " ifadesi bana hep sizi hatırlatıyor . çünkü iletişim kurduğunuz insanların özellikle de bu bir çocuksa daha da özenerek o kadar ince ve güzel dokunuşlar yapıyorsunuz ki o saf gönüllerine . İyi ki oradalar ve iyi ki yolları sizinle buluştu.
    Güzelliklerle ve sevgiyle kalın öğretmenim :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizin dört bir yanından, bazen sen gibi ta Kayseri'den böyle ruha seslenen ince yorumlar almak büyük mutluluk elbette sevgili Çağrı. Mersin'den Urla'ya taşındıktan bir süre sonra evimize gelip birkaç gün kalışını nasıl unuturum ? Sanat yeteneğini sergileyen güzel eserin de duvarda yerini buldu.
      "İyi ki tanıdık" diyebileceğimiz çok güzel insanlar var burada da.
      Sağlıkla, mutlulukla güzel yarınlara.

      Sil
  12. tatlı bir çevreniz olmuş orda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharlar burada çok güzel geçiyor Derin. İlkbaharı ayrı, sonbaharı bir başka güzel. Yürüyüş yaparken çevremize selam vermeyi seviyoruz.
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil
  13. Site yönetiminiz ne kadar güzel bir etkinlik yapmış. Çocuklar etkileşimin tadı bir başka. Nice 100 yıllara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek yıllar çocukların, gençlerin katkılarıyla güzelleşecek. Onlarla yapılan her etkinlik, umut tohumları ekmek gibi...
      Nice yıllara iyi dileklerle.

      Sil
  14. Üstün Dökmen'in şiirini hiç bilmiyordum, çok sevdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim. Sade, yalın ama içerik olarak dopdolu bir şiir. Tüm dünya insanlarına bir sesleniş gibi.
      Sevgiyle.

      Sil
  15. Emeğinize sağlık. Daha nice yüzyıllara inşaallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep birlikte; aydınlık, umutlu, sağlıklı güzel yarınlara.
      Çok teşekkürler.

      Sil