Bu Blogda Ara

13 Ara 2023

URLA'DAN NOTLAR- URLA'DA GÜNLÜK TUTMAK...

 


Yorucu bir günün ardından evde olmayı özlüyor insan. Çevreyi gözlediğinde yorucu demeye biraz da çekiniyor Ancak bir zaman sonra daha az çalışıp daha çok dinlenmek istiyor. Dakikalar içinde bitirdiğiniz işler saatlere yayılınca siz istemeseniz de iç sesiniz "biraz mola" diye haykırıyor. Aldırmamak olmuyor, beden de uymak zorunda kalınca, hatta bazen uyarılarla yeni önlemler zorunlu olunca yenik düşüyorsunuz. Bir zamanlar her gün yazarken günler birbiri ardınca geçiyor. Yazmayı düşündüğüm öyle çok konu var ki. Hayatın içinden küçük seslenişler gibi... 

"Urla'dan Notlar" zaman zaman yazacağım bir seri yazı ya da anılar toplamı gibi olacak sanırım. En doğal haliyle, insanlar ve doğa ile ilgili önyargısız, sade, yalın aktarımlarla bazen bir sevinci, bir mutluluğu, bazen bir başka bakışla belki bir sıkıntıyı, bir iç dökmeyi dile getiren paylaşımlar olsun istiyorum. Önceden de bu konuda birkaç yazı ve şiirim vardı. Belki onları da numaralayarak eklerim. 1-2-3-4 gibi... Düşünüyorum da; yaşadığınız yeri coğrafyasıyla, insanları ve diğer canlıları ile,  doğası ve bitki örtüsüyle, kültürüyle, sanatıyla, hayatı kolaylaştıran yönleriyle seviyor, uyum sağlıyor, kendinizi "oralı" hissediyor, uyum sağlıyorsunuz veya uyumsuzluk çekiyor, huzursuz olabiliyorsunuz.



Az önce eşimle site içinde kısa bir yürüyüşten döndük. Havada yağmur sonrası taze toprak kokusu ve diğer farklı kokuları hissetmemek mümkün değil. Koku alma duyumunu yitirmiş insanlar bile rahatlıkla soluk almaya başladıklarında farkı anlıyorlar. Ormanlık bir alandayız. Bitki örtüsü çok zengin ve çeşitli. Çam ağaçlarından palmiyeye, zeytinden cevize, nar ve incirden narenciye ağaçlarına, bademden eriğe kadar,  belki daha sayamadığım çok çeşitli bir ağaç dayanışması. Mevsimleri, ayları paylaşarak ürünlerini sırayla sergiliyorlar.  Çiçekler bir başka güzel. Kasımpatılar bu ayların gözdesi. Begonvillerin sonbaharda tüm yaprakları  solmuş sararmıştı, yeniden renklendiler. Kaktüsler nazlı, biraz kaprisli çiçekler. Ne zaman açacaklarını kendileri biliyor. Sarmaşık gülleri yükseklere tırmanıp kendilerini göstermeyi seviyorlar. Özgürlüğü seven kır çiçekleri azar azar açıyorlar ama onlar asıl baharı bekliyorlar. 

Kediler ve köpekler doğal taşlarla döşenmiş yollarda gerçek bir arkadaşlık ve dostluk sergiliyorlar. Ancak hemen hemen tüm köpekler elektrik, doğalgaz, su tüketim faturaları için gelen görevlilere öfkeliler. Bir de motorla geçen sürücülere havlıyorlar nedense. Mahallenin kedi ve köpekleri bizi tanıdılar artık. Hele adıyla seslenip sakin bir ses tonuyla konuşunca yerlere yatarak sevgi gösterilerine bile girişiyorlar. Tüm canlılar sevgi dilinden anlıyor. Bugün yürüyüş sırasında bir sokağa girdik. Karşımızdan gelen iki kadın ve onlarla birlikte yürüyen 8-10 kedi. Sanırsınız kediler beslenme kaynaklarıyla birlikte bir sevgi yürüyüşündeler. Eşimin cep telefonu benimkinden daha yeni , fotoğraf çekimi de daha güzel. Sağ olsun  hemen uzattı o güzel tabloyu izin alarak kayda aldım. 




 Yürüyüş sırasında tanıdıklarımızla merhabalaşıyoruz. Az önce  komşumuz Kastamonulu Mevlût Bey'e Merhaba dedik. Geçenlerde eşime evinin karşısındaki palmiye ağaçlarının yapraklarından kurutarak  el emeği ve becerisi ile yaptığı bir çekecek hediye etmişti. Mersin'de her yerde bir sembol gibi büyüyen , benim amatörce tablolar yaptığım, öyküler ve şiirler yazdığım palmiyeler  burada da can bulmuşlar. Bu yıl gördüğüm ilk çiçek açmış kaktüs onların bahçesinde. Mevlût  Bey ve eşini bir gün hep birlikte kahve veya çay içmeye davet edeceğiz. 

Komşularımızın hepsini farklı özellikleriyle tanıyor ve seviyoruz. Burada ülkemizin her yöresinden gelmiş insanlarla beraberiz. Her yaştan, sohbet etikçe hayat heybemize farklı bilgiler katan insanlar. Dostluk; tek taraflı, kısa süreli bir birliktelik değil, karşılıklı bir alışveriş. Hepimizin birbirinden öğreneceği çok şey var. Yürüyüş yolumuzda, evimizden az ilerde Muşlu Mahir Bey ve eşi Karadenizli Gönül Hanım var.  Mahir Bey, kahve kültürü olmayan eşimin tavla arkadaşı. Onun daha rahat görmesi için büyük tavla zarları hediye ederek yenilgiye de razı olan vefalı bir rakip. Perşembe günleri kızımızın yardımcı olamadığı zamanlarda pazar yükümüzü ısrarla arabasında taşımaya yardımcı olan düşünceli bir insan. (Burada özel arabası olmayan az sayıda aileden biriyiz. Sanal Marketten alışverişi burada öğrendik, çok tercih etmiyoruz.)



Arka çaprazımızda Emin Bey ve candan eşi oturuyorlar. Bahçe bitkileri, çiçekler, ev onarımı konularında çok bilgili ve yetenekli. Sorularımız hemen cevap buluyor. Yürüyüş yaparken evlerinin önünden her geçişimizde Emin Bey bahçede ise  "Ne haber gençler? " diye seslenir. Serde gençlik olmasa da böylesi içten seslenişlere yanıt da gönülden oluyor. Evlerinin yan tarafında bir de yeşillik bahçesi var. Rokadan maydanoza,  marula, sarımsaktan soğana her türlü salata malzemesi ekilmiş.  Bir ara salatalık ve domates bile yetiştirdiler. Küçük bir anımız bile oluştu: Bir gün arka bahçede bir yenidünya ağacının üstünde yoğun biçimde toplanmış arı ve böcekler gördüm. Ne yapmak lâzım, nasıl önlem alalım diyerek hemen Emin Bey'e danıştık. 'Bir gelip bakayım ' dedi, gelip bakınca  gülümsedi; "Bunlar arı yahu" dedi.  "Onlar olmazsa biz de olmayız. Benim bahçede de çoktular, doğada her canlının bir görevi var, hatta onların sesi bana musiki gibi geliyor. " diye de ekledi. Farkında olmayarak köy kökenli eşimi de endişelendirmiştim. Utanmadım desem yanlış olur...  

Doğayı sevmek, doğayı korumak, doğayla dost olmak, doğayı anlamak: hepsi farklı anlayış,  beceri  ve algılama gerektiriyor. Dünyanın her yöresi farklılıklarıyla, içinde yaşayan insanlarıyla ayrı anlamlar yükleniyor, bir başka değer kazanıyor. 

Makbule ABALI 

13.12. 2023 Urla 







30 yorum:

  1. Komşuları sizinle gezmek güzeldi, bol muhabbetleriniz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların bir ömür boyunca farklı dönemlerde, farklı yıllarda tanıdıkları kişiler, yerler, kentler oluyor.
      Dünya o farklılıklarla daha güzel sanırım.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Emin Bey'in "Bunlar arı yahu" deyişi sanki emekli tonton bir amcanın sesinden kulaklarıma kadar gelmiş gibi oldu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayal gücünüz çok isabetli ve doğru bir tespitte bulunmuş. Değerli komşumuz, bahçesinde eşiyle birlikte, çok bilinçli olarak örnek işler yapıyorlar. Öğreneceğimiz çok şey var.
      Yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  3. Bu kadar farklı insanbir arada yaşarsa mutlaka sorunlar kavgalar çıkar diye düşünenlere, ne güzel bir “başka türlüsü de mümkün” yazısı olmuş. Bence sizin güzel bakışınız, olumlu bakışınız bu uyumu sağlayan :) Nice güzel komşuluk dolu günlere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah yorumları da güne güzel bir başlangıç yapmamızı sağlıyor. "İnsanın olduğu yerde hiçbir şey şaşırtıcı değil." dense de, insan insana, insanca yaşamı sürdürmek karşılıklı iyi görüşler, düşüncelerle mümkün sevgili Ceren. Yılın tortusu, Günün tortusu bloglarında bu ilişkileri sen de ne güzel dile getiriyorsun.
      Sağlıkla, huzurla, mutlulukla nice güzel günlere.

      Sil
  4. Yazlık yerde devamlı yaşamak güzeldir mutlaka. Biz de yazları tadıyoruz bu komşuluk ilişkilerinin sıcaklığını . Gerçi arada anlaşmazlıklarda olmuyor değil lakin şehir hayatından daha çok komşu tanındığı ve ilişkilerin daha sıcak olduğu da kesin. İstanbul'un keşmekeşinde Urla ile ilgili sakin ve huzur dolu yazılarınız çok iyi gelecektir okuyanlara. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı coğrafyalarda iklim, doğa, insan değişimleriyle birlikte uyumlu yaşamak belli bir uyum sürecini zorunlu kılıyor, bilirsiniz. Uzun yıllar yaşadığımız Mersin'den geleli henüz iki yıl olmadı. Mersin'de yaşarken yazın 2-3 ay Arslanköy Yaylasında kalırdık. Orada da çok güzel insanlarla çok mutlu yıllarımız oldu.
      Haklısınız, büyük kentlerde yaşam küçük yerleşim birimlerinden daha mesafeli. Güzel görüşünüze çok teşekkür ederim.
      Dileriz hepimiz iyilerle, iyiliklerle karşılaşalım.

      Sil
  5. Bir an o limonlardan birini koparasım geldi Makbule Hanım. Nasıl da enfes görünüyorlar. :)
    Bizim İzmir'deki eski evimizin olduğu komşuluk ilişkilerine benzettim yazdıklarınızı. Komşuluk gibisi yoktur. Kederlenseniz de mutlu da olsanız hep yanıbaşınızdadırlar.
    Kastamonulu komşunuz Mevlût beyin yapmış olduğu çekeceği güle güle kullanın. El emeği ile yapılmış sanatsal işçiliğiyle tam bir şaheser olmuş. Ellerine sağlık olsun beyefendinin.
    Fotoğraflardaki peyzaj görüntüleri, bahçenizin çok harika olduğunu gösteriyor. Keyifle geçireceğiniz anlar diliyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük limon ağacı, site içinde yürüdüğümüz sokaklardan birinde, tüm güzelliğiyle yayılmıştı. Narenciye ürünleri ile büyüdüğümüz için turunç, limon, portakal, mandalina hepsini çok severiz. Küçük bahçemizdeki iki limonun öyküsünü bir gün anlatacağım.
      Eski komşulukların tadı bir başkaydı elbette. Toplumdaki güven kaybı yeni komşulukları da etkiliyor. Sağ olsun, Mevlût Bey'e çok kişinin vefa borcu var. Kurutulan palmiye yaprağı adeta kılık değiştirmiş.
      Küçük bahçemiz bizim için bir yaşam enerjisi kaynağı gibi. Sanırım bitkiler de bizi sevdi, birbirleriyle yarışırcasına çiçek açıyorlar ve onlar da bizim gibi konuk seviyorlar.
      Sevgiyle.

      Sil
  6. Makbule Hocam,
    Bahsettiğiniz yerlerde sizinle yürüdüğüm için, satırlarınızda hayal etmek çok kolay ve keyifliydi. Aynen anlattığınız gibi yeşilden ve sakinlikten yana tüm nasibini almış bir bölgede yaşıyorsunuz.
    Bizleri yanınızda adım adım gezdirerek değerli komşularınızla tanıtmanıza da bayıldım.
    Görsel ve duygusal açıdan çok tatmin edici yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek dünyanın dışında sanal ortamdan da güzel dostluklar kurulabileceğini, ruhlara ve gönüllere seslenişin kalıcılığını bizlere kanıtlayan sevgili Sezer. Nergisler burada baharda açıyor ama belki zamanından önce açar bu yıl.
      Doğa ve insan beraberliği, sadece yakın çevremize değil dünyamıza da katkı sağlıyor, huzur ve mutluluk veriyor.
      Güneşli bir sabahla birlikte yürekten sevgilerimizi iletiyoruz.

      Sil
  7. " Duyarlılık " yazınızı okuyunca zihnimde beliren bir kelime öğretmenim. Hani okuduğumuz yazıların gönlümüzde uyandırdığı duygular, zihnimizde uyandırdığı düşünceler olur ya , işte tam da o oldu : doğaya , canlılara , insanlara , yakından uzağa doğru uzanan yelpaze de kocaman bir duyarlılık gönlünüzdeki hissedilen ve düşüncelerde de var olan. İnsanın insana yabancılaştığı , dibindeki komşunun bırak adını yüzünü bile görmediğin ve bununda garip bir şekilde normal bir durum olarak karşılandığı günümüzde nasıl bir duyarlılık duygusu var bu yazınızda. İsimlerine , memleketlerine , yaşlarına ve hatta mesleklerine kadar bilme , bilebilme, bilinebilme.....
    O güzel yüreğinizi çok seviyorum öğretmenim ve her zaman ama her zaman da çok sevicem.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilirsin, insan insanın kurdu olabildiği gibi insanca dostu da olabiliyor sevgili Çağrı. Pusulasız da olsa sezgi ve içgüdüleriyle aydınlık yollara ulaşabiliyor insanoğlu. Bir sıcak çay ya da bir fincan kahve duvarları kaldırıp ,sağlam köprüler oluşturuyor.
      Her zamanki hassasiyetinle kaleme alınmış (pardon, klavyeye aktarılmış demeliydim değil mi? ) incelikli yorumların ta uzaklara mutluluk taşıyor. Çok teşekkürler.

      Sil
  8. Selam Urla yazıları okuyunca geçici gittiniz zannettim Mersin'den. Yeni yaşantınızda eşinizle birlikte Mutlu günler. Bahçe, komşu muhabbetleri güzel dostluklar. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın sonbaharında yer değiştirme pek de kolay olmuyor değerli arkadaşım. Ancak türlü çeşitli nedenlerle zorunlu değişimler uyumu da gerekli kılıyor.
      Mersin'de bir kitap fuarındaki kısacık görüşmemizi hatırlıyorum. Dilerim bir gün devamı gelir.
      Güzel dileklere teşekkür ediyor, sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
  9. Urla yazılarının devamını da ilgiyle okuyacağımı biliyorum ve bekliyorum Sevgili Makbule Hocam. Bizim gibi emeklilik yıllarından çok da uzak olmayıp şimdiden planlar geliştiren, İstanbul'dan farklı bir şehre yerleşme konusunda kararsız kalan kişiler için, sizin gözünüzden yorumlar okumak faydalı olacak.
    Bir de eklemeden geçemeyeceğim, palmiye yaprağının çekecek olacak kadar sertleştiğini bilmiyordum. Öğrendiğime sevindim.
    Size ve eşinize iyi günler diliyorum. Kocaman sevgiler benden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili Sezer, yazılarımı içimden geldiği gibi, tarafsız, objektif olarak yazmaya çalışıyorum. Hava koşulları ve sağlık durumları bazen hızımızı kesse de bakmak, görmek, algılamak, görüş alışverişinde bulunmak, paylaşmak insana iyi geliyor. Sanırım beyinler de atıl durumda bırakılmak istemiyor.
      Palmiye ağaçlarının gövdesinden, yapraklarından çok çeşitli ürünler yapıldığını bilirdim de çekecek yapıldığını ben de ilk kez gördüm. Toprağa tutunan sağlam lifleriyle çok dayanıklı ,uzun ömürlü bir bitki.
      Sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
  10. Urla çok şirin bir yer, sizinle orada gezinmek ve yakın çevrenizi tanımak güzeldi, devamını bekliyoruz sevgili öğretmenim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Urla gerçekten çok güzel ve şirin bir sahil kasabası gibi. Biz ormanlık bir alanda, Zeytinalanı'nda yaşıyoruz. Yakın çevreyi tanıdıkça anlatacak çok şey birikti, ah zaman su gibi akıyor. Yorumuna teşekkürler.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Kastamonulu Mevlüt Bey'le hemşehriyiz :)
    Ne güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdur'da görev yaparken Kastamonulu çok sevdiğimiz dostlarımız vardı. Burada da Mevlût Bey ve eşini tanıdık. Bahçelerinde kereviz bile yetiştirmişler, çevremizden öğreneceğimiz çok şey var.

      Sil
  12. O bölgelerin çiçeklerine hayranım.Begonviller ne güzel açmış:)Kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitkiler, ağaçlar, çiçekler de aynen insanlar gibi. Hayat buldukları yerde daha güzel gelişip serpiliyorlar.
      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  13. hoş bir yaşam tatlı günler hep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii hayat her zaman aynı tempoda gitmiyor Derin. Bazen ev-hastane -doktor üçgeninde oluyoruz bazı günler.
      Sağlıkla, huzurla.

      Sil
  14. Küçük yerlerde yaşamak bir samimiyet getiriyor. Şehir hayatını artık düşünemiyorum bile ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman, her yerde, her insanla beklentiler gerçekleşemiyor da sevgili Derya. Ama haklısın, büyük şehir insanı insana yabancı kılıyor.
      Sevgiler.

      Sil
  15. öğretmenim yazınızı okurken bir süre orada oldum vesizin komşularınızdan biri olmak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu içten yorumuna dün yanıt verememiştim sevgili Emine. Dün oldukça yoğun bir gündü. Her yoruma cevap verme adetim halen devam ediyor. Hatta bazen yıllar öncesinde geç yazılmış ya da gözümden kaçmış yorumlara da dönüyorum.
      Komşumuz olmanı ben de ne çok isterdim. Güler yüzün, tatlı sohbetlerin, zekâ pırıltılı çocuksu bakışların geldi gözümün önüne. Hatırlar mısın, "Gençlere Mektup" adlı bir yazımdan , kızından söz etmiştin.
      Yoga saatlerimizi, oradaki güzel arkadaşları özlemle anıyorum.
      Urla'dan Mersin'e gönül dolusu sevgiler.

      Sil