Bu Blogda Ara

26 Haz 2024

BİR YAZ ŞİİRİ- TELEZAMAN-Gülten AKIN



TELEZAMAN 

Deniz uzaklaşıyor gitgide

Ufuk çekiliyor

Kumsal genişliyor

Kısalıyor adımlarımızsa


Kumlar mı?

Makine ölüleri, füze artıkları, sakat uydularla

Barbar medya, gazeteler, zor söylemleri

Bilimsiz karmaşa

Yaz oysa

En güzel orda yazlardı


Kabuklaşabilir akrep kendi hızında

Yılanların dertleri demirden

Düşlerimiz kırılıp ufalanıp

Gelincikler soluyor dokunmadan

Deniz uzaklaşıyor


Deniz uzaklaşıyor gitgide

Uçurumlar akan ırmak o deli

Yok şimdi

Yalnızlığın damarını besliyor 

Kirli yoğun kandırılmış suyla


Biz mi? Biz değiliz, önceki dün bugün başka

Dokumuzu değiştiriyorlar hızlı vuruşlarla

Tutunamıyoruz ilgilerimize, sevgilerimize

Ve aşka

Deniz uzaklaşıyor


Gülten AKIN








12 yorum:

  1. Gülten Akın'ın "Telezaman" adlı şiirinde, denizin uzaklaşmasının yanı sıra doğanın ve insanlığın içinde bulunduğu durum anlatılmaktadır. Doğanın tahribatı, medyanın etkisi ve insan ilişkilerindeki değişimlerden bahsedilir. Şair, denizin uzaklaşmasını bir metafor olarak kullanarak insanlığın içinde bulunduğu durumu anlatır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülten Akın şiirlerini seviyorum. Şiirlerinde, yazılarında kadınsı bir duyarlılığı, ince, naif derinlikli bir anlayışı hissediyor okuyucu. Toplumsal şiirlerinde de incelikle işlenmiş duygular var.
      YouTube videoları da çok güzel hazırlanmış, eğitiyor, bilgilendiriyor.
      Katkınıza çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hemen dikkatimi çekti başlık : " Telezaman " acaba ne demekti , hiç duymamıştım , sonra sıcacık hislerle dolu şiiri okudum ve biraz araştırınca kelimeyi " tele" kelimesinin anlamını buluverdim , uzak demekmiş , demekki " uzak zaman " gibi bir anlamı var diye düşünüverdim, keşfetmek güzel , öğrenmek güzel ama bütün bunlar sizinle daha bir güzel öğretmenim, iyi ki varsınız🙏💕🕊️🤍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Merak etme ve öğrenme isteği" her yaşta, her dönemde ne güzeldir sevgili Çağrı. KPSS' de iyi bir sonuç almanı inan, öyle gönülden istiyorum ki. Biliyorum; öğretmeye, eğitmeye özlem duyan sen ve senin gibi idealist öğretmenlerin, bu güzel ülkenin çocuklarına kazandıracağı çok şey var. ..

      Sil
  3. en iyi şairlerimizden yaa bu şiiri bilmiyormuşum saol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülten Akın, çok yönlü, çok ödüllü, şiirleri pek çok dile çevrilmiş, okudukça daha büyük hayranlık duyulan ünlü bir şairimiz.

      Gülten Akın'ın bu şiirini ben de ilk kez Çıngıraklı Sokak Aylık Şiir Gazetesi- 1 Ocak 2024 sayısında okudum.
      (İyi ki bu gazeteyi sevgili Kadriye Zihni Öner sayesinde tanımışım. )

      Sil
  4. Merhabalar.
    Türk edebiyatında doğa temasını işleyen şairlerimizden Gülten Akın'ı tanıttığınız ve "Telezaman" şiirini bzilerle paylaştığınız için size müteşekkiriz.

    Telzaman şiiri, Türk yazınında doğa teması temelinde kentleşme, makineleşme ve doğa kıymeti gibi motiflerin irdelendiği ve bu temanın ne kadar önemli olduğunu gösterir niteliktedir. Ayrıca doğayı hunharca katleden insanı da eleştirerek insanlara da gerekli mesajı ulaştırmıştır.

    Telezaman, birleşik kelimesini ilk defa duyduğumu söyeleyebilirim. şair, herhalde bu şiirine başlık verebilmek için kendi imkanlarıyla biraraya getirdiği bir birleşik kelime olsa gerek. Çünkü, hiçbir yerde "telezaman" birleşik kelimesi göremedim. Zamanı biliyoruz, tele ise tek başına değişik anlamları olan bir kelime, ancak her iki kelime birleştirildiğinde ortaya gerçekten anlam açısından çok zengin bir ifade çıkmaktadır.

    Şiiri çok anlamlı bulduğumu ve anlatılmak istenen duyguların da çok anlaşılır olduğunu söyleyebilirim. Ancak, her zaman dediğim gibi, şiir öyle bir kez okunmakla çözülecek bir yazın ürünü değildir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey,
      Böyle uzun bir yorumla katkı sağladığınız için asıl ben teşekkür ederim. "Telezaman" sözcüğünü ben de duymamıştım. Şiiri okuyunca sözcük de daha anlamlı hale geliyor. Ünlü şair 1970'lere doğru bireysel temalardan toplumsal, tarihsel temalara yönelmiş.
      Haklısınız, özellikle derin anlamı olan şiirleri ya da yazıları birkaç kez okuduktan sonra verilmek istenen mesajı çok daha iyi kavrıyor okuyucu.
      Anlamlı şiirlerle bütünleşen sağlıklı, huzurlu günlere.

      Sil
  5. Her şey uzaklaşıyor bizden büyük bir hızla.. bir hiçlikte kalıyor her şey günden güne maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumunu yanıtlamayı nasıl unutmuşum sevgili Sezer. Yaşamın koşturmacası içinde hiç istemediğimiz halde çok şeyden uzak kalıyor, gecikiyor ya da erteliyoruz ne
      yazık ki. Aynen yorumundaki gibi...

      Sil
  6. Şiir her zaman her yerde üstündür benim için...
    Farklıdır. Onu özel kılan da zaten farkıdır...
    Çok severim Gülten Akın'ı.
    Çok teşekkürler bu güzel şiir için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz büyük ölçüde "kendi dünyalarımızda " yaşıyoruz. Ancak duyarlı yürekler, duyabilen kulaklar, görebilen gözler farklılıkları fark ediyor.
      Asıl ben teşekkür ederim yakınlığınız için...

      Sil