Bu Blogda Ara

11 Eyl 2017

BEKLENMEDİK BİR KAZA...


Hayatın içinde yaşantımız süresince iyi günümüz de kötü günümüz de olacak elbette. Mutlulukla mutsuzluk,sevinçle keder, gözyaşı ile kahkaha nasıl da iç içeler. Bıçak sırtı inceliğinde geçişlerle bağlıyız her birine.

Bazen beklenmedik bir kaza hayatımızı altüst edebilir. Bazen cıvıl cıvıl bir günaydın bizi yeniden kendimize getirir. 
O günün akşamı ikimizin de  içinde nedenini bilemediğimiz bir sıkıntı vardı. Ama ikimiz de birbirimizi üzmemek için hiçbir şey söylemedik. Günlerdir belli belirsiz yağan yağmurlar mıydı sıkıntının kaynağı bilemiyorum. Her zaman bir gün sonrasının işlerini hep planlardık. O gün ilk iş depodan getirilecek bir ilacın eczaneden alınmasıydı.Aç karnına alınması gerekli bu ilaç bu öykünün başlangıç noktası sayılabilir.Saat sekizde alınacak ilaç için her zamanki dakikliğinle sekize beş kala evden çıktın. 

Son yıllarda yayan veya arabayla hiçbir yere yalnız gitmez olmuştuk. Bu arada ne çok tanıdığımızı kaybettik. Ne çok hastalık ve kaza duyduk.içim titriyor, sevdiklerime konduramıyorum.
"Sen kahvaltıyı hazırla, hemen gidip geleceğim " diyerek ısrar ettin. Bilirsin sakin ve uysalımdır. Hemen kabullendim. Kahvaltıdan sonra gidelim desem de sanırım beni yormak istemedin.

Aradan on dakika bile geçmedi.Eski muhtarın eve gelip söyledikleri hala kulaklarımda çınlıyor. O an tam net duyamadım sanırım. Şimdi sözcükleri birleştirebiliyorum. "Hocam, Ahmet Hocam küçük bir kaza geçirdi, sizi görmek istiyor."  "Nerede, nasıl, ne zaman, şimdi iyi mi...?" Sorular... sorular... İnsan bazen nasıl da hızlı düşünebiliyor.

Kahvaltı sofrası hazırdı.Her şeyi olduğu gibi ortada bıraktım. O anlarda duygu ile mantık çarpışıyor sanırım. Çaydanlığın altını kapatmayı unutmadım. İlaçlarımızı çantama aceleyle koydum. Teknoloji hepimizi öylesine esir almış ki, cep telefonlarımızı ne zaman çantama attığımın farkında değilim. Ama telefon şarjlarımızı almayı düşünecek halde değildim. 

Kaza yerine varıyoruz. Her zaman sağlık ocağının önünde bekleyen ambülans gelmiş bile. Kapılar sımsıkı kapalı. "Elektro çekiliyor" diyorlar. Belki çok kısa bir süre ama bana öyle uzun geliyor ki... Kapılar açılıyor, eşimi görüyorum. Büyük bir heyecan yaşadığı belli. Gözlerimden yaşlar süzülüyor. Henüz olayın ayrıntısını bilmiyoruz. Arkada, onun yanında oturmak istiyorum. "Olmaz" diyorlar. Yasakmış. Bu "yasak" sözcüğünü de hiç sevmem. Kurallar daha farklı ifade edilebilir.

Ön tarafın yüksek basamaklarına zorlukla çıkıyorum. O anda öyle güçsüzüm ki. Arkadan inleme sesleri geliyor. Elini tutabilsem kendini daha iyi hissedecek biliyorum. "Hiçbir şey yemedi, susamıştır, acıkmıştır." diyorum. Serum veriliyor, boyunluk takılmış. Arkada çantamda telefonlar durmaksızın çalıyor. Her zil sesi beynimde yankılanıyor. Çantamı ne zaman arkaya koydum hiç bilmiyorum. 

40 yıldır kaza yapmadan araba kullanan, kurallara hep uyan bir insandır eşim. O sabah büyük bir belediye otobüsü ile virajda çarpışan arabası geriye kayarak köprüden aşağıya taklalar atarak uçmuş. Sonradan arabanın görüntüsünü görenler "içinden sağ çıkan olmuş mu?" diyorlar. 

Bu olay anılarda kötü izleriyle kalacak. Hep yaptığın gibi başka anlatacak güzel öykülerin olacak. Dinlediğimizde nasıl da etkilenirdik: Çocukluğunda karlı kış günleri okula nasıl zorluklarla gittiğini anlatırdın. Bugün kaza geçirdiğin köprünün yan tarafında karda kayarak yuvarlandığını, yüzükoyun düşüp baygınlık geçirdiğini, ölümden döndüğünü...

Dinlerken nasıl da içimiz yanardı. Yoksa bu köprü sana hep tuzak mı kuruyor? Ya şimdi...? İyi ki emniyet kemerini bağlamışsın. Ama kırık 5 kaburga kemiğinin ağrısı 2-3 ay sürermiş. Sen sabırlı ve acıya tahammüllüsündür. Eylüller hep hüzünlü gelir bana. Bu hüznü neşeye, sevince mutluluğa dönüştürelim. Beklenmedik zamanda beklenmedik kazalar olmasın artık. 

Ancak her olumsuzluğun bir güzel yanı var. Böyle kötü günlerde, anlarda dostlarını daha iyi tanıyor insan. O dayanışma nasıl da ferahlatıcı. Çevremizde ne çok iyi insan varmış. Kaza yerinde, yolda, ambülansta, hastanede onlarca duyarlı, güzel insan...
Onlar değil midir acımızı hafifleten, bizi hayata bağlayan, insanlık adına umut veren...



46 yorum:

  1. Gelmiş geçmiş olsun. Öyküleri yaşıyoruz yazı olmadan önce. Hep iyilerini, mutlularını, kazasız belasız olanlarını yaşayalım dileğimle .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Yazın son günlerinde çok kötü bir kaza yaşadık. Güzel günlerde iyi insanlarla karşılaşmayı diliyorum ben de...

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun. Bol bol paça çorbası içirin kemiklere çok iyi geliyor. Neyse ki daha kötüsü olmamış, buna da şükür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçiyor. Mersin sıcaklarında, bu mevsimde çorba biraz zor içilse de...

      Sil
  3. Bir Arslanköy yigidinin "o" arabadan bile nasıl sağlam çıkacağını gördük.

    Çok çok büyük geçmiş olsun, bir daha da akla bile gelmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce arabanın fotoğraflarını gördük. Birkaç gün önce de kazadan sonraki halini.Hurdacıya verilmiş. Korkunçtu.
      Soğukkanlı olmak kazanç sağlıyor.

      Sil
  4. Çok büyük geçmiş olsun... Acil şifalar diliyorum... Allah beterinden saklasın... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim. Bugünlerde daha iyi. Aynı dileklerle.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Hayatta olmanız belkide geçmişteki o iyi insanların iyi ve güzel dilekleri sayesinde mücize eseri kazayı atlatmışmışsınız dersem abartmış olmam sanırım..çok üzgünüm eşinize,size çok çok geçmiş olsun en kısa zamanda sağlığın kavuşmanız dileği ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın yakınlarımız da aynı şeyi dile getiriyorlar. Ve mucize diyorlar.
      Çok teşekkürler. Sanırım biraz zamana ihtiyacımız var.

      Sil
  7. Geçmiş olsun. Bir an önce sağlına kavuşmasını dilerim. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün çabamızla sağlığına kavuşmasını diliyoruz.
      Çok teşekkürler. Sevgilerimi iletiyorum.

      Sil
  8. Çok geçmiş olsun ;ne zaman ,nasıl başımıza neler geleceğini bilemiyoruz.Dilerim en kısa sürede acıları geçer saygıdeğer eşinizin.Dilerim benzerlerini bir daha yaşamazsınız.Sağlıklı anlar dilerim.Selam ve sevgiler Makbule Hanım'cığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki aydır yayladaydık. o süre içinde Mersin'e hiç inmedik. Doğa gerçekten çok güzeldi.
      Köprüden o uçuruma uçmak bir felaketti.
      Esenlikler diliyorum sevgili Arzu hanım.

      Sil
  9. Aaa!!! Çok çok geçmiş olsun arkadaşım, melekler korumuş eşini, acil şifalar dilerim, güzel haberlerini beklerim. Biz ne kadar dikkatli kullansak da, dikkatli kullanmayanlar işte böyle bizi de yakıyorlar. Tekrar geçmişler olsun, sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili Müjde. Hep pozitif düşünen bir insandır. Aynen düşündüğün gibi.
      Çok büyük bir kazaydı. Gerçekten ucuz kurtulduk.
      Sevgiler.

      Sil
  10. Geçmiş olsun Allah korumuş sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Her şey mucize gibiydi gerçekten.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  11. Gerçekten hayat bıçak sırtı, her şey bir anda oluveriyor. Çok geçmiş olsun. İyi haberler vermeniz dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç beklenmedik anda, beklenmedik biçimde...
      Çok teşekkürler. Umarım yakın zamanda sağlık haberlerimiz umut dolu olur.

      Sil
  12. Geçmiş olsun, acil şifalar dileğimle. Temennimiz de hep aynı, Allah iyi insanlar çıkarsın karşımıza. Sevgiyle kalın, selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.O güzel dilek benim için de o kadar önemli ki.
      Selam- sevgiler.

      Sil
  13. Sonunun iyi bitmesi adına çok değerli bir yaşam hüznü;şimdi,yaşamın geri kalanı daha da önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten. Hayat bu tür öykülerle dolu. Bizim için de çok değerli bir hayat deneyimi. Hayatı yaşanabilir kılmak,güzel anıları çoğaltmak gerekiyor bundan sonra.
      Güzel yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  14. Sevgili Makbule'ciğim;
    Büyük geçmiş olsun,bir kaç gündür aklımdasın,bir türlü uğramamıştım bloğuna.
    İnan sanki sessizliğini hissettim sanırım ve bugün geldim ve çok üzüldüm ve çok da sevindim en azından bir kaç kırıkla atlatmış değerli eşiniz.
    Bazen çok küçük bir kaza,sonuçları felaket,bazen büyük ama sonunda bir mucize böyle yaşanıyor,çok şükür,sağ-salim yanınızda,zor bir tedavi süreci de olsa,şükür demekten, care yok ne yazık.
    O ambulans ve ön tarafa oturma durumları,öyle zor anlar ki Allah'ım o durumda her kese güç kuvvet ve hastasına care versin.
    Pozitif bakış açınız burada da eminim,işinizi kolaylaştıracak.
    Bu günler de dediğin gibi bir daha böylesini yaşamayacağınız bir anı kalsın,çabuk geçsin dilekleri ile,
    Sevgilerimi bırakıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumuna çok teşekkür ederim sevgili Merih. Yeniden hayata gelmiş gibi, yeniden soluk alır gibi. Bazen insan fırtınalarla karşılaşsa da fırtınanın dinmesini beklemek, pozitif düşünmek en güzeli.
      İnsanız, böylesi günler de olacaktır elbet. En aza inmesini dileyelim.
      Sevgiyle.

      Sil
  15. Değerli Ahmet Öğretmenim.
    Sevgili eşiniz,sevgili arkadaşım Makbule'ciğimle en kısa zaman da,sağlıklı günlerinizi bıraktığınız yerden yaşamanız dileğiyle.
    Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum beni çok duygulandırdı sevgili Merih. Yıllar geçtikçe daha kolay ağlar oldum sanırım. Eşime güzel yorumunu ilettim. İkimiz de bu güzel dileğe gönülden selam ve sevgilerimizi iletiyoruz.

      Sil
  16. Çok geçmiş olsun saygıdeğer hocam.
    Eşinize acil şifalar diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hüseyin Hocam. Bir an önce eski sağlığına kavuşması içten dileğimdir.

      Sil
  17. Bayramlaşmak için aradığımda tesadüfen öğrenmiştim kazayı. Ama ziyarete gelemedim. Bu anlamda gerçekten üzgünüm. Makbule hanımcığım umarım Ahmet Bey'in durumu daha iyidir. İnşaallah en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Tekrar çok geçmiş olsun dileklerimi iletir, Allah'tan acil şifalar dilerim. Selamlar sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum o ara kitabınızın yoğun çalışmaları vardı.
      Her gün daha iyiye gidiyor. Teşekkürler. Selam-sevgiler.

      Sil
  18. Çok çok geçmiş olsun.Acil sifalar diliyorum Allah bir daha göstermesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İlk araba kazası, bugün arabayı hurda fiyatına sattık. Ve eşim artık araba kullanmak istemiyor.Kurallara öylesine dikkatli insanların başına da bu tür kazalar geliyor.
      Sevgiler.

      Sil
  19. Makbule hocam, duygu seliniz bayramda aldığım bu haberin devamı niteliğinde olmuş. Daha net ve daha sakin olmanıza sevindim. Kazayı yapan ve kaza anını gören çok farklı duyguları aynı anda yaşayabiliyor. Kaza sadece bir başlangıç asıl önemli olan o kaza anında ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini bilmemiz çok önemli bu konuda gerçekten eğitimsiz ve çok gerilerde kalmış bir ülke ve bir milletiz. Sakin olmak, nerede ne yapacağımızı bilmek aynı anda kaza yapan kişinin kaza şokuna girmemesi için onunla olumlu konuşmak gerçekten bir hayat kurtarıyor. Çünkü herkes kaza yaptığı zaman aynı şansı elde edemiyor. Dediğiniz gibi ne kadar çok kaza haberleri alıyoruz ne kadar sorumsuzca yaşıyoruz. Bizim başımıza ne zaman ne geleceğini bilmeden yaşıyoruz. Böyle bir olumsuz bir durum ile karşılaşmanıza ve karşı karşıya gelmenize gerçekten üzüldüm. Bir daha ne size nede bir başkasına Rabbim kimseye göstermesin gerçekten zor, sıkıntılı ve dar bir zaman ile yarışıyor ve yaşıyoruz. Sanırım imtihan yada sınav artık adı ne ise onu bir şekilde yaşayarak ve öğrenerek geçmemiz bazen gerekiyor. Makbule hocam, size ve eşinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Bununla gelmiş geçmiş olsun. Bir daha bu ve buna benzer durumlar yaşamamanızı temenni ederim. Nice sağlıklı, huzurlu ve mutlu ömürler yaşamanızı dilerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun, anlamlı yorumuna çok teşekkür ederim Abdullah. Kaza anı kadar kaza sonrası da gerçekten çok önemli. Kaza yapan kişi bilinçli olsa bile büyük bir şok yaşamış oluyor. Ağrılar giderek artabiliyor. Yanında sevdiklerinden, yakınlarından insanlar görmek istiyor. Yüksek sesten rahatsız oluyor. Mantıklı açıklamalar bekliyor.
      Arabanın o halini görenler içinden sağ bir insan çıktığına inanamadılar.Giderek daha iyi hissediyor kendini.
      Eşim de teşekkürlerini ve selamlarını iletiyor.
      Tekrar teşekkür ediyor, esenlikler diliyorum.

      Sil
  20. Aynen öyle Makbule hocam, yakınlarının yanında olması ve sakin olması kaza yapan kişiye moral oluyor. Lakin bir de kaza yapan kişiye ilk yardımı 112 ambulans ekiplerinin bırakmamız gerekiyor. Çünkü o an sadece işi ehline bırakmak gerekiyor kalıcı bir zarar vermememiz adına. Arabalar bizim sandığımızdan daha korunaklı ve güvenli değil. Onlarında belli bir koruma kuvveti var. Bir anda teneke parçasına dönüşebiliyorlar. Gördüğümüz manzara karşısında bunun için şok oluyoruz. Güvenli olan tek şey var oda eşinizi emniyet kemerini takmış olması. Onun için emniyet kemeri takmak hayat kurtarır diye sloganlar devamlı dolaşıyor. Bunu o an idrak etmekte maalesef zorlanıyoruz. Ben emniyet kemerini takmamanın bedelini ağır ödedim ve hala daha ödüyorum.
    Eşinizin selamlarını aldığım için mutlu oldum. Bende teşekkür ederim. Sağlıklı ömürler dilerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgine, düşüncelerine çok teşekkürler Abdullah. Tabii haklısın, 112 ekibine güvenmek zorundayız. İşi ehline bırakmak lazım. Benim belirtmek istediğim manevi destek. Eşim emniyet kemerini takmayı hiç ihmal etmezdi. Ben yaylada çok yakın mesafelerde takmıyordum. Ama takmak lazımmış.Ben 5 takla atan bir arabada uçurumdan uçarmışım. Herkes aynı şeyi söylüyor.
      Sağlıklı günler diliyorum.

      Sil
  21. Merhabalar.
    Efendim, çok büyük geçmiş olsun. Cenab-ı Allah eşinizi size ve sevenlerine bağışlamış. Hayat hiç bir zaman tekdüze değildir. Elbette her şey biz insanlar içindir. Tanrı'ya hiç bir zaman "neden ben?" diye sormayacağız. İnancımızı koruyacağız ve bizlere verdiği tüm nimetler, felaketler ve sağladığı şanslar için de O'na şükredeceğiz. Cenab-ı Allah bundan böyle başka bir acı ve felaket yaşatmasın ve sizleri korusun.
    Selam ve dualarımla birlikte en GÜZEL'e emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Çok teşekkür ederiz. İnanın tüm yakınlarımız aynı şeyi ifade ediyor. Mucize gibi bir kurtuluş. "Yapılan iyilikler geri dönmüş" diyorlar. Araba hurdahaş olmuş. Dün hurda fiyatına satıldı. Cana geleceğine mala gelsin diyoruz.
      Kazayı söz ettiğiniz gibi kabulleniyoruz.
      Eşim ve ben güzel dileklerinize çok teşekkür ederiz.
      Saygılarımızı iletiyor, sağlıklı günler diliyoruz.

      Sil
  22. Çok geçmiş olsun ,acil sifalar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bugünlerde daha iyiyiz.
      Sevgiler...

      Sil
  23. of aman geçmiş olmuş yaaa neyse kiii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Zor günlerdi, acılı-ağrılı zamanlardı. Yavaş yavaş atlatıyoruz.

      Sil
  24. Makbule hanım, bir ara blogdan uzaklaşmıştım, geride kalan yayınlara anca şimdi bakabiliyorum.. öyle üzüldüm ki yazdıklarınız ve yaşadıklarınıza, büyük geçmiş olsun diyorum. Eşiniz ve size güzellikler diliyorum, sağlığı süratle iyiye gitsin inşallah. Kalbî sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün fark ettim,ben nasıl unutmuşum da bu içten yoruma cevap vermemişim. İnsanız, beklenmedik bir zamanda beklenmedik biçimde kazalar yaşayabiliyoruz. Sizlerle birlikte yakın-uzak çevremizin destekleri, güzel yaklaşımları tesellimizdi.
      Çok teşekkürler. Sevgiyle.

      Sil