Bu Blogda Ara

14 Oca 2019

HAYAT AKARKEN DÜŞÜNCELER...(Bir Nostalji Yazısı)


Hayat akarken zamanı başa almak mümkün olsaydı ; kimler nerelerde yavaşlamak veya duraklamak isterdi, kimler geriye dönüşü hiç istemezdi, kimler bambaşka bir yaşam hayal ederdi?

Çocukların yönettiği bir ülke olsaydı; gelecek nasıl planlanır, paylaşım nasıl sağlanırdı, kim haklı, kim haksız nasıl belirlenir, kimler hangi değerlerle dost ya da düşman sayılırdı? 

Yetişkinler zaman zaman çocukların dünyasına konuk olup; onların içtenliğini, doğallığını, çıkarsız-yalansız sevgilerini, paylaşımlarını izleseler, daha sakin, daha anlayışlı, hoşgörülü ve duyarlı olurlar mıydı acaba?

Neden çocuklar hep büyümek isterken, bazı büyükler hep çocuk olmayı özler, ya da kimi yetişkin hiç büyümez, hep "çocuk gibi" davranır?

Dünü unutup, yalnız bugünü yaşayan, gelecekten hiç söz etmeyen insan için mutluluk, nereye kadar sürer, mutsuzluk nerede başlar, sonuçtan kimler, ne kadar payını alır?

Akıl ve mantık terazisini kullanmadan, düşünce süzgecinden geçirmeden, her sunulanı veya her teklifi onaylayan kişi, sonuçta sorunlarla başa çıkabilir mi?

Seçenler ve seçilenler çıkarsız düşünüp, düşüncelerini maskesiz, yalansız dile getirselerdi, neler değişirdi, nelere şaşırırdık?

Kendinden başkasını hep küçümseyen, değer vermeyen insanların evinde dev büyüteçler, dev aynalar mı bulunur?

Tutkularına tutsak olan insanlarda; beyin ne kadar süre sağlıklı komut verebilir, göz ne kadar görmez, kulak ne kadar duymaz olur?

Umutlar ve hayaller hangi ölçütlerle belirlenir, hangi hayatlara nasıl anlam katar? En güç durumlarda bile "Yaşama sevinci " değil midir insanı hayata bağlayan, hayatın akışını sağlayan...?

Makbule Abalı


21 yorum:

  1. Hayati akışına bırakmak gerekir..Ama kirmadan dökmeden incitmeden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci cümlenize yürekten katılırım. Ama hayatın akışı içinde insan çok şey yapabilir diye düşünüyorum. Mantığıyla, aklıyla, sezgileriyle olayların gidişini kendi çapında yönlendirebilir. Sevgiler.

      Sil
  2. En zor anında bile insanın imdat çekici olan sıkı sıkıya tutunduğu umutları vardır.
    Umut eksik olmasın ömrünüzden
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünürüm. Umutsuzluk, en karamsar düşünceleri de beraberinde taşıyor. Umut hep gerçekler içinde dayanağımız olsun. Sevgiler.

      Sil
  3. İnsanın umudunu yitirmesi hayatını kaybetmesiyle eşdeğer bence. Neyse ki zaman ilaç oluyor bu duruma genellikle. Hiç beklenmeyen bir anda durum düzeliyor ve hayata yeniden bağlanıyoruz. En çaresiz hallerde derin bir nefes alıp bütün olumsuzlukların er ya da geç ortadan kalkacağını düşünürüm. Bu yaşıma kadar da yanılmadım. Sadece ve sadece ölüme çare yok. Yakınlarımızı yitirmek büyük bir travmaya sebep oluyor ancak ölümden kaçışın olmadığını düşünmek bir nebze olsun rahatlatıyor insanı. Elbette düşüncelerinizin gerçekleşebilme olanağı olsaydı dünyanın düzeni kökten değişirdi. Diğer taraftan kötü şeyler olmasa iyilerini de bilmezdik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umutsuzluk insan için büyük kayıp. Umut, insanın yaşama sevinciyle eşdeğer.İnsanın çok sevdiği bir yakınını kaybetmesi halinde psikologlar 6 ay bir süre tanıyorlar. Ancak bu süre içinde insan durumu kabullenir deniyor.Güzel şeyleri hayal etmek bile güzel.
      Yorumunuza, katkınıza çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Dertlerimizin büyük çoğunluğu aslında kendi adımlarımızın sonucu, yani insanların.
    Bazen kendimizin bazen de başka bir insanın sorunlarının veya yaşamının farklı yönlenmesinin sebebiyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunlar çok daha fazla büyümeden önlemler alınabilir belki Murat. Toplumda karşılıklı insan etkileşimleri pek çok bağlantıyı başlatıyor ya da bitiriyor. Bazen de rastlantılar rol oynuyor.
      Yorumuna teşekkürler.

      Sil
  5. “Kendinden başkasını hep küçümseyen, değer vermeyen insanların evinde, dev büyüteçler dev aynalar mı bulunur” diyorsunuz ya aslında onların yüreklerini kaplamış olan sevgisizlik büyüteçlerine ve aynalaına yansımasındandır diye düşünürüm hep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşünüze katılırım. Hayatın içinde espri, mizah da var düşüncesiyle bazı soruları öyle açmaya çalıştım .Yorum ya da cevabı okuyucuya bıraktım. Bilirsiniz; hepimizin çevresinde egosu çok yüksek insanlar var. Kendisinin merkez olduğu bir dünyada yaşar.Özellikle onlar geldi aklıma.
      Yorumunuza teşekkür ederim. Sevgiyle.

      Sil
  6. Hayatta bazi bazi seyleri farkli yapsaydim dedigim oldu ama umudumu hic yitirmedim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle düşünmek, umudu kaybetmemek ne güzel.Bundan sonrası için aynı şekilde gerçekleşmesini diliyorum. Sevgiler.

      Sil
  7. ah ah aveeeet haklısın böyle olsuun dediğin gibiii yaaa noluur :)

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. Konularına bir bakayım. Mim yanıtlamak güzel. Sağlıklı günler.

      Sil
    2. 1 şubatta mimlemiştiiim :) dün de bir mim yaptım. isterseniz ikisini de yapın yaniii. ikisi de hoş :)

      Sil
    3. Hastalık sırasında o kadar enerjik olamıyor insan sevgili Deep.Hastalığı atlattıktan sonra belki 3 tane bile yapabilirim.

      Sil
    4. bu hafta üç mim yapcam. kendinizi iyi hissederseniz belki yaparsınız yaniii :)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Blog içi dayanışmana da çok teşekkürler.
      Öyle içten bir yardım duygun var ki, hayran olmamak elde değil.
      Sevgiler.

      Sil
    2. makbule abalı.

      blog çevremiz tatlııı :)

      Sil