Bu Blogda Ara

21 Kasım 2024

YAŞ ALMAK-YAŞLANMAK...



Bazen sessizliğin sesini dinler insan. O zaman diliminde, aklına ne çok soru gelir. Bazen tatlı bir tebessümle kendi kendine yanıtlar. Bazen acı acı gülümser, farklı bir duyguyla sessiz kalır. Sessizliğe, sakinliğe ne çok ihtiyacımız vardır kimi zaman; Daha sakin düşünmek için, duygularımızı tartmak için, kendimizi sorgulamak için...Hele yaş alırken; aylara ay, yıllara yıl eklerken. Yaşam sonsuz hızla devam ederken, değişirken, belki bizler de farklılaşırken... 

18-24 Mart arası "Dünya Yaşlılık Haftası" olarak anılıyor. Günleri-haftaları sadece o zaman diliminde değil, içimize sindirerek, hakkını vererek anmak ya da kutlamak daha anlamlı olmaz mı? 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)-World Health Organisation, yeni yaş dilimi skalasını değiştirdi. Buna göre:
0-17 yaş: Ergen
18-65 yaş : Genç
66- 79 yaş: Orta yaş
80-99 yaş: Yaşlı  olarak sayılıyor artık.

Bu değerlendirmeyi kimler nasıl algılar, bilinmez. Yıllar yaşlanmayı ölçer mi, yoksa yaş almak, bir büyük deneyim midir hayatta? Yaş aldıkça gözlerinizin pırıltısı azaldı mı, daha mı kırılgan, alıngan oldunuz? Gençlikteki enerjiniz, neşeniz, coşkunuz şimdi nasıl? Dünyaya bakışınız sitemkar mı, hüzünlü mü, mutlu musunuz? Gerçek dostları, çocukluk arkadaşlarınızı daha sık arama ihtiyacında mısınız? Güven, vefa, içtenlik, dürüstlük, sadakat, giderek yükselen değerleriniz mi? 

Mevlana ne güzel demiş: "Aynalar türlü türlüdür. Yüzünü görmek isteyen cama bakar, önünü görmek isteyen cana bakar"  Yaşlanmak ya da yaş almak , dünyaya bakışımızı da sergiliyor. "Yaşlanmak" yıpranmışlığı, çöküntüyü çağrıştırıyor. Oysa "Yaş almak" daha olumlu, daha iyimser bir deyiş. Deneyim kazanmayı, olgunlaşmayı, değişimi vurguluyor. Aslında tüm sözcükler; gönlümüzde, belleğimizde, kişiliğimizde zamanla oluşan izleriyle anlam kazanıyor.

Düşünür John Barrymore şöyle düşünüyor: "Umutlarını ve hayallerini bırakarak bezginliğe kapılan insan artık yaşlanmıştır." Katılmamak mümkün mü?

Makbule ABALI-Eğitimci
2019 Mersin 

Güncelleme: Yazının özüne dokunmadan kısa eklemelerle. 
21.11. 2024 İzmir-Urla








12 yorum:

  1. Derler ya hani;
    Yaptıklarından değil, yapamadıklarından duyulan pişmanlık daha büyüktür.

    Daha az pişmanlık yüküyle yaş almak dileğiyle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir düşünce Murat. Bu güzel söz, bir başka sözü çağrıştırdı zihnimde: "Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilseydi."
      Haklısın, büyük pişmanlıklar yaşamadan Yaş almayı dilemek lazım.

      Sağlıklı, güzel günler.

      Sil
  2. Ne güzel anlatmışsınız... Aynı duyguları paylaşıyorum sizinle. Zaman ne çabuk geçiyor. Yaş aldıkça hedefler küçülüyor sanki. Ne eskisi kadar enerjimiz var ne de önümüzde yetecek zaman. Garip ama insanın üzülesi yok bu duruma. Belki de yapılabilecek olan yapıldı diye avutuyoruz kendimizi. John Barrymore'un düşüncesine katılmamak mümkün değil. Ancak umut ve hayallerimizin ayakları biraz daha yere basıyor artık.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamlı yorumunuza,katkınıza çok teşekkür ederim. Düşüncelerize katılıyorum. Ancak bir noktada tereddüt ediyorum; Yaş aldıkça hedeflerin küçülmesi kişiliklere göre değişebilir diye düşünüyorum. Hedefler bazen de büyüyebilir. Son cümlenize aynen katılıyorum ; "Umut ve hayallerimizin ayakları biraz daha yere basıyor artık."
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  3. "Umutlarını ve hayallerini bırakarak bezginliğe kapılan insan artık yaşlanmıştır." Olayın özü bu. Güzel bir yazı. Kaleminize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bence de hangi dönemde olursak olalım, umutlar ve hayaller hep var olsunlar.Katkınıza çok teşekkür ederim.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  4. Saglikli yaslilik kismet olsun hepimize 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gene unutulmuş bir yorum sevgili Derya. Çok nadir olur böyle.
      Sende ikinci kez rastlıyorum, şaşırdım. Yazıları güncellemeden eski yorum ve yanıtlara hiç bakmıyorum. Sonra okumak sürpriz de oluyor, geçmişi anıyorum.
      Henüz çok gençsin; Güzel dileğine ben küçük bir ekleme yapsam. Sağlıklı, huzurlu, mutlu ve umutlu bir yaşlılık diliyorum.
      Senin güzel dileğinden bu yana 5 yıl geçmiş bile.
      Sevgiyle.

      Sil
  5. umutlar hayaller eveet eveeet çok çok doğruuu :) bi de skala bence çok iyiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Skala hepimizi mutlu etti. İnsan yaş alsa da yaşama sevincini kaybetmemesi lazım. Umutların yıpranmaması, hayallerin eskimemesi ne güzeldir.Güzel yorumlarına çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  6. "Aynalar türlü türlüdür. Yüzünü görmek isteyen cama bakar, önünü görmek isteyen cana bakar". Mevlana' nın bu sözünü ilk defa duydum ve çok hoşuma gitti. 21. yüzyıl insanına tatlı bir gönderme gibi aslında.
    Yaş dilimi skalasına baktım, ilginç geldi. İnsan kendini geliştirmedikten, zihinsel ve fikirsel anlamda kendini beslemedikten sonra uzun yıllar yaşasa ne fayda.
    Zihinlerimizin ve kalplerimizin pırıl pırıl hayata baktığı yıllar dilerim hepimize. :) <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzyıllar öncesinden bir düşünür böyle diyor ancak ne yazık, günümüzde halâ o bakışlar netleşmiyorsa, toplumlar arayış içindeyse, zihnimizde soru yumakları oluşuyor Momentos.
      Yorumunun son cümlesindeki güzel dileğine umutla sarılıyorum ben de.
      Sağlıkla, güvenle...

      Sil