Bu Blogda Ara

24 Kas 2019

ANNE ELİ GİBİ...( MİNİ ÖYKÜ )




Kasımın sonlarına doğru havalar hep böyle olur buralarda. Yağmur yağmaz ama bulutludur hava.  Gökyüzü öfkelenmiş gibidir adeta. Güneşe bir türlü yol vermez. Gündüzle gece arasında çok ısı farkı vardır. Akşam üstleri içiniz titrer. Bir hırka veya bir yelekle dost olmazsanız grip kapıdadır. 

Tatil günüydü. Dere kenarında otururken yatılı okul günlerini hatırladı. Aileden uzakta, her gece yatağında gizli gizli gözyaşı döktüğü günler... Ama bilirdi; ağlayamazsa o sıkıntılar içinde volkanik bir dağ gibi büyüyecek, bir gün ansızın patlayarak canını daha çok acıtacaktır. Dere kenarında oturup suya küçük taşlar atarken anılar üşüştü belleğine...

Mevsimin o soğuk günlerinden birinde çok hastalanınca asık yüzlü hemşire onu revire kaldırmıştı. Tüm vücudu, yüzü, kulakları ateşler içinde yanıyordu. Susuzdu. İçinden adeta alev fışkırıyordu. Dudakları kupkuruydu. Hemşirenin yaptığı iğne nasıl da canını yakmıştı. En çok sevdiği , saydığı öğretmenini yanına çağıran sayıklamalarını hatırladı.

Hayal meyal hatırlıyordu;Bir bardak ıhlamuru içememiş, tavuk  suyuna şehriye çorbasını püskürtmüştü.. Midesi bulanıyordu. bir ara kustu. Grip tüm şiddetiyle sürerken kapı gıcırtısını duydu. bir hayal gibi içeriye en sevdiği öğretmen süzüldü. Uyur taklidi yaptı. Alnında dolaşan öğretmenin serin elini duyumsadı. İnsandan insana bir sevgi akımıydı bu...

Sanki bir iyilik meleği başucundaydı; Ateşler içindeyken serin bir pınar gibi. O, öte yandan elini tuttu. Sakinleştirici, rahatlatıcı, iyileştirici bir pınar gibi. Ve o iç rahatlığıyla hiç uyanmasam diyerek uykuya daldi. 
Aradan yıllar geçti... Ama ne zaman hasta olsa adeta alnında şefkatli bir el gezinir.  Anne eli gibi; merhamet, iyilik, hoşgörü timsali...

Şimdi düşünüyordu;
Hayatının sonraki yıllarında hiçbir kadın eli , o geceki elin alnındaki sakinleştirici, iyileştirici etkisini yaşatamamıştı. Bir bahar esintisi gelip geçmişti sanki...

Makbule ABALI

Tüm öğretmenlerimizin maddi-manevi hak ettikleri koşullarda, sağlıklı bir Eğitim- Öğretim Ortamında görev yapabilmeleri en içten dileğimizdir.

8 yorum:

  1. Her geçen yıl bize çok daha fazla öğretiyor eski öğretmenlerin değerini. Kendi yaşamındaki birçok olumsuzluğa ve imkansızlığa rağmen bütün çocukları kendi çocuğu gibi gören fedakar öğretmenlerin eksikliğini her geçen gün çok daha fazla hissediyoruz.

    İyi ki var oldunuz, iyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Murat, geçmişte sayıları oldukça çok olan idealist , özverili öğretmenlerimizin özlemini çok duyuyoruz. Neyse ki yeni kuşak öğretmenlerimizde de çok çaba harcayanlar var.
      Güzel ve iyi şeyleri takdir edip destekleyenler de bu ülkede iyi ki varlar...
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  2. Ah o eller öpülesi eller...
    Tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öpülesi eller gerçekten. Hep yaratıcı olmuşlar, güzel işler yapmışlar. Atatürkcü, CUMHURİYET öĞRETMENLERİ
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Öğretmenlik kutsal bir meslek. Tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü bu güzel yazınız vesilesiyle kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncenize çok teşekkürler. Sağlıkla, mutlulukla.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Değerilerimiz, öğretmenlerimizin günü kutlu olsun. İlk harf öğretenim, o şefkatli elini hep hissediyorum. Güzeldi, anlamlıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmeniniz güzel izler bıraktı mutlaka. Hatırlanmak ne güzeldir.
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil