Bu Blogda Ara

18 Kas 2019

HOŞGÖRÜ...


15 Kasım Dünya Hoşgörü Günüydü. Günün engin anlayışına sığınarak üzerinde durmayı biraz geciktirdim. Hoşgörü ,çok sevdiğim, sıkça kullandığım sözcüklerden biri. Gerçi toplum olarak giderek hoşgörüsüz davranmakta dibe vurduk. Kuşkulu, güvensiz, endişeli , huzursuz bir toplumun bireyleri hoşgörülü olabilir mi? Hele çeşitli konularda önyargılıysanız, karşınızdaki kişi hakkında her türlü senaryo üretilebilir. Özellikle kadınlar veya erkekler hakkında kemikleşmiş yargılarınız varsa tabii hoşgörünüz de baştan yenik düşecektir. 

Bir kişinin hoşgörüsünü sınarken sözcüklere yüklediğiniz anlamlar da çok farklılaşır. Olumsuz sözcüklerle seslendiğiniz bir kişi , o sözcüklerden daha ağırını size yöneltebilir. Bu defa sonuç iki taraf için de daha ağır olacaktır. Hoşgörü, her şeyi olumlu görmek, tüm hata ve kusurları görmezden gelmek değildir elbette. Karşılıklı anlayış ve iyiniyet çerçevesinde farklı bakabilmektir.


Karşılıklı çatışmalarla hoşgörü paramparça olmuşsa , hoşgörünün bittiği yerde önyargı, kuşku,şüphe, aldatmaca, aşağılamalar başlayacaktır. Hoşgörü parçalanırken dostluk, arkadaşlık, akrabalık, komşuluk, eş ilişkileri de yara alır.
Yaralanmalar, zedelenmeler zor da olsa onarılır ama parçalanan onur, gurur, kişilik kolay kolay tamir edilemez. Gönül kırığı, organ kırığına benzemez...



2 yorum:

  1. O kaktüslerin güzelliği.. Kalbimden vuruldum şu anda. Maşallah ne güzel çiçekler açmışlar. Ve ne anlamlı bir yazı.. Bu güzel paylaşım için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Kaktüsleri çok seviyorum. Farklılık yaratan çiçekler. Onlarla ilgili yazılarım var.Bence kaktüsler de hoşgörülü çiçekler.Her ortamda yetişiyorlar. Güzel görüşünüze çok teşekkür ederim.
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil