Bu Blogda Ara

17 Şub 2021

HAYAT DERSİ - (Kelime Oyunu-12 )

Her hafta bloglarda bir arkadaş 5 kelime belirliyor , o kelimelerle ilgili bir öykü veya şiir, makale yazılıyor. Bu hafta kelimeleri ben belirledim. (Saygın, sakin, güvence, çaresiz. sade )


HAYAT DERSİ

Anadolu'nun küçük bir kasabasından gelmişti. Sade giysileri , çekingen tavırları ,farklı bir çevreden olduğunu belli ediyordu. Çiftçilikle geçimini  sağlayan bir Orta Anadolu Kasabası. Kendinden büyük bir abla ve bir abisi vardı. Ailenin son umudu, bütün beklentisi oydu. Üniversite sınavlarına hazırlanırken bir dershaneye gitme şansı olmamıştı. O yüzden çok ama çok çalışmıştı. Okul başarısı sayesinde son sınıfta iyi bir lisede burslu okumuştu. 

Türkiye'nin saygın bir üniversitesinden iyi bir mühendis olarak mezun olabilmek artık tek amacıydı. Kılık kıyafeti pek önemsememişti. Ablasından kalan, rengi solmuş, biraz modası geçmiş giysilerdi giydikleri. O sonraya hedefini saklıyordu. Hırslıydı ama rekabeti kendisiyle idi.

 Onun sağlam kişiliğini tanıdıkça çevresindeki arkadaşlar çoğaldı. Sakin, yumuşak tavırları, kırıcı olmayan davranışları onun daha çok sevilmesini sağladı. Yurtta kalıyordu. Burs almak için başvurmuştu. İlk burs parasından bir çift bot almayı düşünüyordu. Mutluydu; Evden gelen harçlık çok yeterli değildi ama olsun, idare ediyordu. Üç yıl sonra amacına ulaşacak, mezun olacaktı.

O sabah gürültülerle uyandılar. İlk sözü:" Eyvah okula geç kaldım." oldu. Arkadaşını uyandırdı, hemen giyinip yurttan okula geçtiler. Her zaman sakin olan okul bahçesi , gürültülü, karmaşık bir yer haline gelmişti. Birden kendilerini kalabalığın ortasında buldular. Sevdikleri hocalar da oradaydı. Rahatladılar, onlarla birlikte olmak güvenceliydi. Ama birden sürüklenerek kendilerini kalabalığın ortasında buldular. Çevresinde sıralanmış onlarca polisi görünce çok sevdiği amcasını hatırladı. Ne kadar sakin ve güler yüzlüdür , adildir diye düşündü.

Babasını hatırladı: "Haklıyken kendinizi haksız duruma düşürmeyin." derdi. Ansızın sırtında derin bir acı hissetti. Yere düşerken gözünün önünden  bir kısa film şeridi geçti. Umutla ondan sınav sonuçlarını bekleyen ailesi, yakınları. Neye göre suçlu ya da suçsuz, neye göre başarılı ya da başarısız? Gözünden sicim gibi yaşlar akarken kime ne soracaktı, bilmiyordu. Bilmiyordu ki bu onun ilk "Hayat Sınavıydı."

Her soruyu bilen o , şu anda ne sorulsa bilemeyecek haldeydi; Şaşkın, çaresiz, umutsuz, güvencesiz...

Makbule Abalı ( ucunkuslar.blogspot.com )




32 yorum:

  1. Ellerinize sağlık,son günlerde bizim gündemimizi andıran, hatırlatan harika bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Katkınıza çok teşekkür ederim.
      Olabildiğince gündemi izlemeye çalışıyorum. Eski alışkanlık, konulara eğitimci gözüyle bakıyorum.
      Esen kalın.

      Sil
  2. heey, uyuşuk hayalperest'te yorumunu okudum da, doğru yazmış, normal yazmış o da. senin verdiğin kelimeler ile bir yazı yazmış, öykü yazmamış, makale gibi olmuş, öğüt gibi kişisel gelişim gibi bir yazı yazmış. bir kocanın özellikleri nelerdir diye kısa bir yazı yazmış. uygun yani. yazı türünü kısıtlamıyoruz. gelecek haftanın kelimelerini de vermiş, o vercekti zaten. beş kelimeyi seçerken eşine sormuş, eşi söylemiş, olabilir, yani bir sorun değil bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse Deep, kırmak ya da kırılmak istemiyorum. Önemli değil artık. Kimseyi kısıtlama hakkımız yok elbette.

      Sil
  3. Gündeme dair bir öykü olmuş.
    Ve...
    Benim konumda demek istediğiniz neydi acaba?
    Yoksa sizin verdiğiniz kelimelerle yazmış olduğum yazıyı beğenmediniz mi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığım yazıları hep gündemden seçmeye özen gösteriyorum. Etkilendiğim konuları şiir veya düz yazı halinde kağıda döküyorum. Sakin bir insanım, kolay kolay sinirlenmem. Ön yargılı değilim. Kelime oyununda -adı oyun- kırılmak çocukça olur.
      Hatırlar mısınız ben sizin vefanızı övmüştüm.

      Sil
    2. Katılmadınız ama kırdınız.
      O küçümseyen beğenmemiş tavrınızla.
      Buna benzer birşeyi Ağaç Ev Sohbetleri konusunu verdiğinizde de yaptınız. Sizin istediğiniz gibi değildi. Her yazana geldiniz bana gelmediniz.
      Ben bloguma eğlenmek içimi dökmek için geliyorum. Nazını kaprisini çektiğim yeterince insan var zaten.
      Evet sizi beğenerek okuyordum. Ama artık okumak istemiyorum.
      Kalın sağlıcakla.

      Sil
    3. Yaşantım boyunca hep çabuk sinirlenmeyen, sakin, bulunduğu ortamda denge sağlayan biri olarak tanındım. Ne yazıktır ki, yüzümü görmeyen, sesimi telefonda bile duymayan, hiç karşılaşmadığım bir kişi tarafından "küçümseyen, beğenmemiş tavırla" suçlandım.
      Oysa insanlar konuşarak anlaşır. Neden, niçin sorulur, dinlenir ve değerlendirilir. Çocuklar gibi tartışılmaz, toplu ortamlarda herkesi tedirgin etmek neden?
      Ağaç Ev Sohbetlerinde mutlaka gitmeyi düşünürken gidemedim çünkü eşim rahatsızlandı. kasıtlı bir şey yok. Ama ben gidemediğim halde yorumlara gelmenize içtenlikle teşekkür ettim. Vefanızı takdir ettim, unuttunuz mu?
      Son cümlenizde takıldım. Tabii karar sizin. Ben sizin yazılarınızı okuyup takdir de edebilirim. İsterseniz takipten de çıkabilirsiniz. Hür iradenizle karar verin.

      Sil
    4. Konunuzu beğenmediğini ifade eden kimse oldu mu? Ben jüri üyesi değilim. Bir denetleme mekanizması yok zaten. O zaman beğenip beğenmediğime nasıl karar veriliyor.? Ben açık yürekli bir insanım. Nasıl düşünüyorsam onu söylerim. Aslında yaşınızı bile bilmiyorum ama genç arkadaşları hep teşvik etmişimdir. Birkaç arkadaş "Biz de böyle yazabilir miyiz diyorlar nazikçe. Her zaman "Siz bizlerden daha güzel yazacaksınız" diyorum. İnanarak söylüyorum bütün samimiyetimle.

      Sil
  4. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Kısa öyküleri seviyorum .
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil
  5. Merhabalar Sayın Öğretmenim.
    Hikaye çok güzeldi. Kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim. Ancak, öğrenci kızımız, "ansızın sırtında derin bir acı hissetti" ve akabinde yere düşüyor. Burada kızımızın sırtına ne oldu, vurdular mı? Bıçaklandı mı? Merak ettim işte, bağışlayın.

    Maddi imkansızlıklar içinde yüksek okulda tahsiline devam eden öğrenciler daha başarılı oluyorlar ve hayata atıldıklarında da hiç acemilik çekmiyorlar.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Hikayeyi beğenmenize sevindim. Görüşünüze çok
      teşekkür. ederim. Bazen yazdığım hikayelerde çok dramatik sahneler yaratmamak için o andaki olayı düşünmeyi okuyucuya bırakıyorum. Sorunuz güzeldi. Ben canı yandı diye düşünmüştüm. Cop olabilir. Orada hayallerin sarsılması önemli.
      Son paragraftaki düşüncenize aynen katılıyorum.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  6. Kaleminize sağlık, güzel ve düşündüren bir yazı olmuş 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel görüşünüze teşekkür ederim. Hikaye denemelerini seviyorum.

      Sil
  7. Yazıda da, şiirde de sadelikten yanayım. Benimkiler amatörce çalışmalar. Ama yazmayı çok seviyorum
    Sevgiyle....

    YanıtlaSil
  8. Büyük bir hevesle başladığım Kelime Oyununu bıraktıktan sonra bu etkinlik çerçevesinde hiçbir yazı okumamış, yorum bırakmamıştım. Görüyorum ki çarşı karışmış yine:) Aynı kişinin sahneye çıkması ne kadar isabetli bir karar verdiğimi açıkça gösteriyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi anlıyorum. Bu tür etkinlikler grup etkileşimini sağlıyor, bireyler arası dayanışmayı güçlendiriyor. Ama bazen de tam tersi yanlış anlama ve değerlendirmelerle farklı sonuçlar yaratabiliyor.
      Karışıklıkların içinde yer almamaya hep özen gösterdim. Elimde değildi. Yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Sağlıklı, mutlu bir hafta sonu diliyorum.

      Sil
  9. Nice "Çalıkuşu" harcadı bu ülke.
    Nice umut veren gencini, fedakar ve nitelikli insanını harcadı ve harcamaya devam ediyor.
    Hem coğrafi hem de kültürel anlamda çölleşiyoruz. Ve ne yazık ki bu iklimden kısa vadede çıkış ümidi de görünmüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İklimler de değişti Murat. Bazen kar, dolu, hortum, fırtına etrafı kasıp kavuruyor. İnsanlara da zarar veriyor, çevreye de.
      Coğrafi anlamda çölleşmenin çaresi var da kültürel ve sosyal anlamda yıllarımızı alabilir. Umudun tükendiği yerde hayat da biter.
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil
  10. boğaziçi üniversiteli çocuklar gibi yaaa yazık onlara da hikayedekine dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstemeden kendini farklı durumda bulan tüm gençlere yazık. Eğitimde engellemelerle karşılaşan tüm gençlerimize yazık.

      Sil
  11. KALEMİNİZE SAĞLIK :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  12. Twitter'da bazı tivitlerin altında "yorumları okumaya geldim" diye bir muhabbet vardır. Benimki öyle oldu biraz.
    Kim haklı, kim haksız kısmına hiç girmeden söylüyorum: Daraldım.
    Yazı ile uğraşan insanların bu kadar tahammülsüz olması çok üzücü. Böyle tartışmalarla geçirecek vaktimiz var mı gerçekten? Şunun şurasında eğlencesine üç beş satır yazı yazıyoruz. Okuyucu penceresinden söylesek, beğenmeyen yorum yapmaz. Yazar penceresinden söylersek, her tür eleştiriye açık olmak lazımdır. Hepsi bu.
    Yazdıklarım doğrudan size değil. Sakın yanlış anlamayın. Kavga bu yazının altında olduğu için buraya yazdım. Blog yazıyorum diyen herkese sözüm.
    Yukarıdaki satırları aynıyla karşı tarafın yazısına da yorum olarak bıraktım ki taraf tutmuş olmayayım. Bu kadar tantananın üzerine yazınıza yorum yapacak mecali bulamadım kendimde. Her şeyin çok güzel olacağına dair ümidimi günden güne kaybediyorum ben. 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Dinlemek-anlamak- tartışmak Hep böyle bir uygulamanı doğruluğuna inanmışımdır, Ama böylesi bir tartışmanın içinde olmaktan bile utanç duyuyorum. ÜSLUP önemli benim için. Tamamen yanlış anlama. Dikkat ederseniz sadece bir yorum yazdım-ilk yorum- Şimdi son sözü söylemek için masaya oturmuştum. Sizin yorumunuzla karşılaştım. Teşekkür ederim, düşündüklerimi dile getirmişsiniz.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  13. Dokunaklı bir hikaye olmuş.Hayallerimizi baltalayan sınavlardan hepimiz geçiyoruz.Kaleminize sağlık :) Lakin yorumlarda gerginliği anlayamadım hayat zaten çekilmez, sevmek sevilmek için bahaneler arayalım yahu :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iki gün bekledikten sonra karşı yorum yazdım. Benim için bitti artık. Önemli değil.
      Yorumunuza teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  14. Kaleminize sağlık, güzel bir hikaye olmuş, bizi, toplumumuzu anlatan hikayeleri severim. Bu malum olay hakkında bende yorum yaptım, kısaca yine değinmek gerekirse tartışabilmekte bir özgürlüktür bu sebeple konuya müdahil olmak istemem. İnsanın olduğu yerde uyuşmazlıkların, anlaşmazlıkların olması gayet olağan ve doğal bir durumdur. Tartışacağız, gerektiğinde kavga edeceğiz, edeceğiz ki insan olduğumuz ve farklı düşündüğümüz belli olsun. "Bir yerde herkes aynı düşünüyorsa pekala hiç kimse düşünmüyordur" diyor Mevlana. O sebeple tartışacağız, sonra durulacağız. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykülerimde, yazılarımda güncel olaylar çerçevesinde düşünmeye çalışıyorum. Böyle bir düşünce tarzının yararlı olduğuna inanıyorum. Böylece fikir alışverişinin de daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
      Diğer konu benim açımdan kapandı artık. Şimdiye kadar yaşamım boyunca uzlaşmacı olmaya çalıştım. Boş tartışmaların, kırıcı anlaşmazlıkların çözümsüz olduğunu biliyorum. Finalde perde kapanır, herkes vicdanıyla baş başa kalır.
      Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  15. Çok güzel yazmışsınız. Sade bir anlatım. Kızın yerine koydum kendimi. İnsan ne olacağını bilemiyor sonrasının...Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Geçmişten bu güne gelinceye kadar ülkenin ve düşünen insanların hüzünlü hikayesi değişmiyor diyor insan. Fakat mutlaka varlar her dönemde varlar. Bu yok edilebilecek bir şey değil. Üniversiteler dünya çapında olmalı derken böyle olanları dibe çekmeye çalışanlar olacak.
    Önemli olan hayat sınavından nasıl çıktığımız tabii.

    YanıtlaSil