Bu Blogda Ara

10 Haz 2021

ZAKKUM ÇİÇEKLERİ


Caddelerde, parklarda, sahillerde, bahçelerde, çiçeklerin yetiştiği her yerde görürsünüz onu. Akdeniz iklimine özgü bir çiçektir. Mersin'in Temmuz Ağustos sıcaklarında bile solmuş göremezsiniz onu. Susuzluğa dayanıklıdır. Renk renk açar; Beyaz, kırmızı, pembe, bordo.

Güzelliğine aldanıp da elini uzatanı, dalından koparanı yakar adeta. Zehirli bir bitkidir. Kesince içinden sütü akar. İnsanlara benzetirim bazen. Dış görünüşüyle aldatıcı, dili adeta zehir akıtan insanlar gibidir. Bir zamanlar zor bir hastalığın tedavisinde adı çok geçmişti. Sonra sanırım patent alınamadı. 


Hep endişe ederim, zehirli olduğunu bilmeyen için tehlike yaratmaz mı? Ama yöre insanı tehlikeli otlardan uzaklaşmayı bilir. Buranın dağ köylerinde bitkilerin zehirli olup olmadığını ayırt etmenin bir yöntemi vardır: Ot yiyen hayvanlar o bitkiye yaklaşmıyor, yemiyorlarsa anlaşılır ki o bitki zehirlidir. 

Oysa insanlar iyiyi, kötüyü, zararlıyı, zararsızı o kadar net ayıklayamıyorlar. 

Makbule ABALI


 

12 yorum:

  1. Zakkum İzmir'de de çoktur. Ortaokuldaydım, bir yerde zakkum çiçegı görüp annemden ısrarla istemiştim diksin diye. O komşudan çok fide aldı, tutmadı. En sonunda bir tanesi tutmuştu, balkonda büyük bir saksıya dikmiştik. Çok sevinmiştim.

    İnsan mecazen kör, el yordamıyla ancak ilerliyor hayatta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki zehrinden zarar görmemişsiniz. Elinizi çok kötü yakabilirdi. Bazen sınama- yanılma ile doğruları buluyoruz.
      Sevgiyle.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Zakkum çiçekleri eski baba evimizde ve bir saksı içerisindeydi. Ne zaman o eski evimizi istimlak edip elimizden aldılar, zakkumlara da veda etmiştik. Biz de "Zıkımın kökü" şeklinde kızgınlık ifade eden bir söylem vardı. Meğersem bu "zıkım" zakkum çiçeğinden kaynaklıymış.
    Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Yorumunuzu okudum ve cevapladım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Zakkum çiçekleri Akdeniz Bölgesi'nde ve ılıman iklimlerde çok görülen bir bitki. Kızgınlık ifadesi olarak söylendiğini bilmiyordum.
      İyi dileklerinize çok teşekkür ederim. Bloğunuzdaki yorumunuzu ben de cevapladım. Zor günlere rağmen cevaplamanıza teşekkürler.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. Merhabalar Makbule Öğretmenim.
      Her ne kadar öğretmen sıfatım ve diplomam olmamış olsa da; okullarda ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde bir memur olarak görev yapmış olmamın yanı sıra bilgisayar ve bağlama kurslarında bir öğretici olarak çok emek verdim. Bu bağlamda ben de bir eğitimci sayılırım. Öğretmenleri çok sever ve onlara hep saygı duyarım. Onların benim gözümde ve gönlümde yerleri çok farklıdır.

      Eski evimizden bir şekilde yeni evimize nakledilmiş bir kökün yeni evin bahçesine dikilmiş olduğunu gördüm. Bizim Zakkum çiçeğimizin rengi beyazdı. Kırmızı renklerinin daha güzel ve hoş olduğunu gördüm. Paylaşım için teşekkür ederim. Eşimin telefonunda kalan internet paketini kullanarak internete bağlanıyor ve sizleri ziyaret etmeye çalışıyorum. Alt yapı yetersizliği nedeniyle internet hizmeti alamıyorum.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    3. Merhabalar Recep Hocam, Resmi olarak öğretmen sıfatınız olmasa da inanın ben hep sizi öğretmen olarak gördüm. Bloğumu yeniden düzenlerken yardımlarınızı, öğreticiliğinizi nasıl unuturum.
      Zakkum çiçeği güneyde ağaç haline de dönüşüyor. Kırmızısı gerçekten çok güzeldir. Yeni eviniz hayırlı olsun. Eminim bir süre sonra sız ve eşiniz orayı da cennete çevirirsiniz.
      İnternet hizmetleri bu aralar karmakarışık. Özür dilerim, yorumunuza geç cevap verdim. Kızım, eşi ve çocukları geldiler. Hep birlikte küçük bir tatil yaptık.
      Korona bütün gidiş gelişleri engellemişti.
      Eşinize ve size selam, saygılarımı iletiyorum.

      Sil
  3. hımm aman o zaman zakkum gibi insanlardan hemen kaçalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her insanda bir iyilik tarafı bulunuyor Derin. Tıpkı zakkumlar gibi; Dikenli ama nasıl da güzel çiçekleri olabiliyor.
      Kaçmayalım, özelliklerini tanımaya çalışalım.
      Seevgiyle.

      Sil
  4. Merhabalar.
    Zakkum ile ilgili paylaştığınız bu yazıda öyle güzel dersler vermişsiniz ki, kaleminizi ve yüreğinizi can-ı gönülden kutlarım. Hayvanlar biz insanlardan şanslılar. En azından beslenmeleri için ihtiyaç duydukları bitkiler arasında kendilerine zararı dokunacak bitkileri ayırt edebiliyorlar. Sizin de bahsettiğiniz gibi kendini çok güzel kamufle edebilen, insanları kandıran ve ikiyüzlükleri ile birlikte insanları zehirlemeye muvaffak olan şeytan ruhlu insanlardan Cenab-ı Hakk bizleri korusun ve muhafaza eylesin inşAllah.

    Bu çok güzel yararlı ve anlamlı paylaşımınız için kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Yazı ve şiirlerimde bazen dolaylı yazmayı seviyorum. Tüm canlıları birbirine yakın kılan öyle özellikler ve benzerlikler var ki. Onları da dile getirmeye çalıştım.
      Yönlendiren, destekleyen övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim.
      Özür dilerim, geç cevap verdim. 4 günlüğüne gittiğimiz yerde internet verimli değildi.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  5. Uzun süredir bir uyuşukluk var üzerimde. Bloglara geç ve toplu olarak bakıyorum. Yani son gördüğüm yazınızdan sonrakilere birbiri ardına geçeceğim. Zakkum kansere çare olarak Dr. Ziya Özel tarafından önerilmiş, daha sonra arkasından bir şey çıkmamıştı. O zaman epey ses getirmiş, medyada yer almıştı. Adam gerçekten faydalı bir şey bulmuş olsa bile küresel ilaç şirketleri buna engel olur. Kanser ilaçlarından dünyanın parasını kazanıyorlar, hiç vazgeçebilirler mi?
    Evet, bizim bölgemizde park ve bahçeleri süsleyen çok sayıda zakkum var. Daha ziyade kırmızı, pembe ve beyaz renkte çiçek açanları gördüm ama bordo renklisine rastlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gündemi çok hızlı takip ettiğinizi görüyor, imreniyordum. Sanırım Ağaç Ev Sohbetleri ve Son Dans biraz yordu sizi. Her paylaşıma cevap verme incelik ve nezaketinize çok teşekkür ediyorum.
      Çok zevkle izlediğim bloglar var. Ama bazen tüm çabama rağmen istediğim zamanda yanıt veremiyorum. Eski bloglar arasında iletişim kanımca daha sağlıklıydı. Daha hoşgörülü, daha dostça idi insanlar. Bazılarını sağlık nedenleriyle kaybettik. Bazıları neden bilmem ayrıldılar. O içten dostlukları özlüyorum doğrusu.
      Ziya Özel kanser tedavisi konusunda patent alamadı ne yazık. Çok çaba harcadı, çok uğraş verdi. Zakkum gizemli bir bitki...
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil