Bu Blogda Ara

12 Haz 2023

ÇOCUKLARLA BİRLİKTE BAHAR GİBİ BİR GÜN...

 


İnanıyorum ki çocuklarla birlikte yaşanılan her zaman dilimi insana yaşama sevinci aşılıyor, enerji ve mutluluk veriyor. Saf, doğal, katıksız bir mutluluk bu. Yalandan, dolandan, yapaylıktan arınmış, ışıl ışıl, cıvıl cıvıl bir mutluluk yumağı adeta. Şairin "Çocuklar beni de alın içinize ne olur! " deyişinde ne büyük bir haklılık payı var.

Okullarda bahar ayları genellikle sosyal etkinliklerin yoğun olduğu aylar. Yıl boyu yürütülen çalışmaların ardından rahatlatıcı bir mola gibi. Bir başka deyişle stres atma, rahatlama , birlik ve beraberlik günleri. Kendini geliştirmiş, hayati bilgilerle donatmış, çocukları, görevini çok seven mükemmel  bir  öğretmenin elde ettiği sonuçlara tanıklık etme zamanı. Şarkılar, danslar eşliğinde çocuklar eğitici, düşündürücü bilgiler de vererek harika sunumlar yapıyorlar. Onların sınırsız enerjileri bizlere de yansıyor, gülümseyerek izliyoruz. 

Eşim ve ben Urla Zeytinalanı'nda Hakkı Oğuz Tabaoğlu Pilot İlkokulu 2 B Sınıfının konuklarındanız bugün. Sevgili Ayşe Ünal Öğretmenimiz ve öğrencisi, site komşumuz Tatlı Doğa'nın gününe bir zamanların eğitimcileri olarak katılıyoruz. Doğa'nın anne ve babası Nur ve Tolga Oranüs sayesinde tanıdık Ayşe Öğretmenimizi. İyi ki tanımışız. Eğitim adına her güzel haber içimizi aydınlatıyor, umudumuzu tazeliyor. İyi, güzel, yararlı şeylerin kalıcı olması, topluma örnek olması açısından mutlaka vurgulanması gerektiğine inanıyorum. Elbette olumsuzluklar da aynı şekilde dile getirilmeli. 



Çocuklar ve Öğretmenleri günün açılışını hep birlikte yapıyorlar. Çocukların üzerinde atık malzemelerden yapılmış (Pet şişeler, kâğıt tabaklar, artakalmış rulolar, kurdeleler vb. ) kıyafetler var. Bu bir defile. .Çok farklı bir defile tabii, alışılagelmişin dışında. Her bir çocuk podyumda yürürken "Biliyor musunuz? diye başlayarak atık malzemelerin doğaya zararları konusunda bilgiler veriyorlar :

Bir elma çöpünün doğada kalma süresi 2 ay, plastik bir şişenin 450 yıl,  Bebek bezleri 550 yıl,  alüminyum kutular 200-300 yıl, pil 300 yıl, deterjan atıkları 400 yıl kalabiliyor. Toprağın altında insan vücudu 36-48 saat aralığında çürümeye başlıyor. Bir cam şişe 4000-5000 yılda yok oluyor. 



Etkinlik kapsamında veliler ve çocuklar atık malzemeleri el becerileriyle değerlendirerek kullanıma uygun yeni malzemeler yarattılar.( Pet şişelerden abajurlar, fenerler, süsler vb. Kaynak kişi Mediha Keskin'in önderliğinde yetenekler sergilendi. Doğaya zarar verebilecek atıklar böylece kılık değiştirerek yararlı amaçlar için kullanılabilecek malzemeler haline dönüştüler.

Program içinde bulmacalar soruldu, Veliler öğrenciler karşılıklı yanıtlamaya çalıştılar. Örneğin: Alfabede kaç harf bulunur? (6) - Boynuzum var, koç değilim, Kanadım var kuş değilim, uçarım, uçak değilim. Bil bakalım ben neyim? (Kelebek) Pamuğa benzer, sıcak tutmaz, gökte uçar, kanat çırpmaz?( Kar ) Ve daha ne güzel, ne düşündürücü sorular. 

Gün tam bir paylaşma ve dayanışma günüydü. Yaşlı-genç her yaştan insan vardı. Çocuklar hata da yaptılar elbette: Bazen söyleyeceklerini unuttular. bazen utandılar. Ancak herkes biliyordu ki bu etkinlik amatör bir çalışmaydı.  Hepimiz yanlışlarımız sonucunda doğrulara ulaşmadık mı? Yanlışlar da alkışlarla doğrulara giden yollara yönlendirildiler. 



Program içinde bir de teleskopla gökyüzünü, ay dedeyi gözlem plânı vardı. Hava kararırken ayı gözlemek için 3 tane teleskop hazırlandı. Ama o gece ne yazık, ay güzel yüzünü gizleyip bulutların arkasına saklanmış. Belki o da saklambaç oyunuyla bir farklılık yapmak istemiştir. Bir başka gece gizemli yüzünü sergileyecektir mutlaka.



Bu güzel güne katkı sunan , emek veren güzel insanları başta Sınıf Öğretmeni Ayşe Ünal olmak üzere yürekten alkışlıyoruz. Çocuklardan öğreneceğimiz daha ne çok şey var. Sağlık, mutluluk içinde nice güzel baharlara, umut dolu yarınlara...

Yoğun çalışmalarla geçen bir yılın ardından, yararlı etkinliklerle dolu güzel bir tatil diliyorum hepinize.


Makbule ABALI

Mayıs 2023 Urla

10 yorum:

  1. Merhaba,

    Benim büyük kızım da çevre konusunda gittikçe artan bir hassasiyet ve ülke yönetiminin duyarsızlığına gittikçe artan bir öfke ile etkinliklerde çalışmalarda. Anaokulundaki minnacık -bazen söyleyeceğini unutacak kadar minnacık" güzel çocuklar ve onların eğitimi için el birliği ile çabalayan siz güzel insanlar bir yana avrupanın ingilterenin plastik atık çöplerini alan Türkiye ne yana?

    Offff..öfkelenmeden okuyamaz oldum hiç bir şeyi...

    Emeklerinize sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanız, doğal olarak tepki gösteriyoruz. Bu ülke hepimizin. Çocukların öylesine duyarlı oluşuna çok seviniyorum. O minicik eller bazen atık çöpleri topluyor, bazen fidan dikiyor, sebze ve çiçek suluyorlar. Hatta bazen yetişkinler yerine çocuklar rol-model oluyorlar.
      Öfke kontrolü yapamazsak olan gene ruh sağlığımıza oluyor.
      Güzel yarınlara.

      Sil
  2. Ne tatlı :) Urla'da çocuk olmak da şans bence....
    Biz de az kalsın Almanya'dan Urla'ya taşınıyorduk iki çocuğumuzla ama politik ve ekonomik korkularla vaz geçtik :( Hep içimde kalacak biliyorum ama en azından tatil nedeniyle sürekli bölgeye gidip gelmek de bir şans diyorum :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim için de harika bir gündü. Çocuklar ve gençler çok şeyin üstesinden gelecekler. İnanıyor ve güveniyorum.
      Yaklaşık bir yıldır Urla'dayız. Bir gün uzun uzun anlatacağım sanırım. Ekonomik açıdan benzer korkuyu biz de yaşadık, halen de yaşıyoruz. Haklısınız.
      Yolunuz düşerse bekleriz mutlaka.
      Sevgiler.

      Sil
    2. Lütfen anlatın keyifle okuyacağım.

      Sil
    3. Söz verince er -geç mutlaka ...
      Sevgiler.

      Sil
  3. Ne güzel bir gün olmuş değerli Hocam sizler için. Onca atık maddeden sonra "İnsan vücudu 36-48 saatte çözünmeye başlıyor" demişsiniz ya, insanın kendisi ne denli geçici bir kez daha anladım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklardan öğreneceğiz ne çok şey var. Eğitimde güzel işler yapan insanları görmek, tanımak büyük mutluluk. Ne yazık, doğaya en büyük zararı gene insanlar veriyor.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. güzel bir buluş olmuş giysiler ve etkinlik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınıf öğretmeni ve velileri ortak çalışmaları, işbirliği ve paylaşımlarıyla ortaya çıkan harika bir etkinlikti.
      Sevgiler.

      Sil