Bu Blogda Ara

16 May 2020

ENGELLİLER HAFTASI ( 10-16 MAYIS )




T.D.K sözlüğünde "Engel"şöyle tanımlanıyor: İstek, ihtiyaç veya bir davranışın belli bir sonuca ulaşmasının önlenmesi. İnsan doğuştan veya sonradan bedensel engelli olabilir, görme engelli, işitme engelli, zihinsel engelli olabilir. Engelli insanın hareketlerinin kısıtlanması dünyayı algılamasında güçlük yaratır mı? Bazen tam tersine daha hassas, duygusal, algıları açık bir bireyle karşılaşıyoruz. Acılara, zorluklara daha dayanıklı ve duyarlılar. 
Kendilerine acınmasını istemiyorlar. Ama anlayışla, sevgiyle, nezaketle yaklaştığınızda en iyi şekilde dostluk kurmak mümkün.

Saydığımız engellilerin dışında bir de toplumda kolay
iyileşmeyen gerçek engelliler var. Zihinsel açıdan ön yargılı, tutucu, sabit fikirliler. Ya da merhametsiz, sevgisiz, ilgisiz, insana uzak, yüzü kolay gülmeyen tipler de bence gerçek engelliler. Onları hiçbir şekilde mutlu edemezsiniz. Aranıza görünmez engeller koymuş, aşılamayacak duvarlar örmüşlerdir. Bencillikleri zirvededir. Kendilerini herkesin üstünde görürler, egoları çok yüksektir.

Bir zamanlar Seattle Engelliler Olimpiyadında geçen bir olay , nasıl da ders verici niteliktedir. 100 m. koşusu başlar. Az sonra bir çocuk düşer. Koşuya katılanların hepsi geriye dönüp, onun elini tutar, ayağa kaldırırlar. Yarışı hep birlikte tamamlarlar. İzleyiciler bu görüntüyü ayakta alkışlamaya başlarlar.
Yarışın birincisi yoktur. İyi günde kötü günde beraberlik, paylaşım öne çıkmıştır. Sevgi engellerin üstesinden gelmiştir.



Makbule Abalı
Not: Blogda Engellilerle ilgili yazılarım:
Engelleri aşabilmek 9.12 2010
Engelli hayatlar 3 Aralık 2013
Engelli yarış 4 Kasım 2014
Engellere takılmak 3 Aralık 2014
Melali anlamak 21 Eylül 2017
Engelli bir çocuğun annesine söylevi 12 Mayıs 2017
Engellenen hayatlarımız 3 Aralık 2016
Engellenen hayatlar 3 Aralık 2017
Engellere takılmak 3 Aralık 2018

3 yorum:

  1. Yazdıklarınız ne kadar doğru.
    Bu ülkede milyonlarca engelli insan var.
    Engellilere yaklaşımımız daha bir duyarlılıkla olmalıdır.
    Dediğiniz gibi her şeyin başı anlayış ve sevgi saygıdır.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı insanlarımızın ne yazık, farkındalığı, duyarlılığı yok. Engelli vatandaşımızın tekerlekli sandalye ile geçeceği yere arabasını park ediyor.Asansörle çıkması gereken yerde asansörler çalışmıyor.
      Katkınıza teşekkürler.Sağlıklı günler.

      Sil
  2. yaaa seattle örneği ne duygusal yaa ne güzelmiş :)

    YanıtlaSil