Bu Blogda Ara

14 May 2020

HAYAT ARKADAŞI (Mini Öykü)


6-10 MAYIS ENGELLİLER HAFTASI

Korona virüs günlerinde ılık bir ilkbahar ikindisi.Günlerdir açık havadan, gökyüzünden, bahar esintisinden uzak, evlerde kalan insanlar o gün  ilk kez dışarıya çıkmışlardı. Bazılarına göre açık görüşe çıkmak gibi ya da kapalı ceza evinden açık ceza evine çıkarılmak gibi.

Çıkışlar kısıtlıydı. Belli saatler arasında dışarıda olunacak, maske ve eldivenle dolaşılacaktı. Her kısıtlama , gelecekte daha özgür olmak içindi elbette. 
Bu kısıtlamada parklar yasaktı ama parklarda özgürlüğü özleyen yaşlı, güler yüzlü birkaç insan da vardı. Büyük salıncaklara biniyor, çocukluklarına kısa geziler yapıyorlardı.Gökyüzü masmaviydi. belki içlerinde göğe bakma durağında inmeyi hayal edenler de vardı.

İskelelerde amatör balıkçılar yoktu bu kez. Onlar uzun molaları bekliyorlardı. Oltayı atıp saatlerce maviliklere bakmak terapi gibi gelir insana. Hiç balık tutmasa da olur. Oltayı atıp tutmak bile jimnastik değil midir? Bunları düşünürken göz göze geldiler. Aynı düşünceyi paylaşan insanların bakışı idi bu. Karşısındaki de yıllardır görmediği çocukluk arkadaşı  
Karşılıklı gülümsediler. İkisininki de halden anlayan gülümsemeydi. 

Bir tekerlekli sandalyeyi sürüyordu arkadaşı. Oturan herhalde eşiydi. Kucağında kocaman bir oyuncak bebek, üstünde bir küçük battaniye vardı. Kadın tiz bir sesle adama seslendi: "Bak, evden çıktığımızdan beri elimden hiç tutmadın. Bebeğimizi kucağına almadın. Sevdiğim şarkılardan söylemedin." Adam sakin bir ses tonuyla cevap verdi:" Bebek üşür canım. Üstündeki battaniyeyi kaldırmayalım. Şarkıları sen seçersin, evde söylerim.Elim soğuk, tutmayım, üşütürüm seni."

Çocukluk arkadaşına yavaşça fısıldadı: "Eşim Alzheimer hastası. Kucağındaki bebeği ölen çocuğumuz sanıyor. Bana olan sevgisi hiç azalmadı. Kıskançlığı giderek arttı. Yaşam ne getirir, ne götürür hiç bilemiyorsunuz. Biz yıllar öncesini yeniden yaşıyoruz. O küçük bir çocuk, ben babası. Engelli bir aileyiz artık. Engelleri aşmaya çalışıyoruz."
Korona günleri tüm ağırlığıyla havaya sinmişti...

Makbule ABALI


5 yorum:

  1. Zor hayatlar.Human Belgeseli izledim dün.Öyle farklı şekilde mücadele eden insanlar var ki...Allah yardımcıları olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin Alzheimer Derneğinde fahri olarak çalışıyorum. Gerçek hayatların içinde inanılmaz hikayeler var.Hayat hüzünle karışık çok uzun bir öykü.
      Katkınıza teşekkür ederim.

      Sil
  2. Fakat hakkı varmış Oktay'ın
    "Hatıralar da dal istiyor
    Kuşlar gibi konacak" diyor ya şair. Yaşanmışlıkları, hatıraları da paylaşacak birileri olması ne kadar önemli. Birçok kuşa konacak dal olmanız ne güzel birşey. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, incelikli bir yorum, çok teşekkür ederim. Haklısınız, anların, anıların ardından kuşlar kanat çırpmaya devam ediyorlar ama her zaman tutunacakları dal yok. Kırmadan, kırılmadan hassas bir yaklaşım, hele belli bir yaştan sonra nasıl da önemli.
      Katkınıza teşekkür ederim.

      Sil
  3. of of burnum sızladı yaa.

    YanıtlaSil