Bu Blogda Ara

17 Ağu 2022

BİR KAHVALTI SOFRASI... ( Mini Öykü )

" Önce Ekmekler Bozuldu" diyordu ünlü yazar.  Yaşasaydı belki şöyle devam ederdi;   "Ve sonra insan ilişkileri..." 

Orman içindeki park bu saatlerde sakindi. Oyun parkında oynayan birkaç çocuk ve onları izleyen genç anneleri. Az ilerde bankta oturan iki ergen. Birbirlerine sevdalı oldukları öyle belli ki. Ve yan patikada kol kola ilerleyen orta yaşın üstünde bir kadınla bir erkek. 

Erkeğin elinde bir piknik sepeti vardı. Kadının elinde spor giysisine uygun bir çanta. Birlikte ilerideki çınar ağacının hemen altındaki sabit piknik masasına doğru ilerlediler. Anlaşılan bugünkü sabah kahvaltılarının yeri belli olmuştu. Kadın çantasından çıkardığı kareli kırmızı örtüyü özenle masaya serdi. Eşi piknik sepetinden iki tabak ve çatalları çıkardı. Kahvaltı malzemelerini masaya dizdi : Bir salatalık, bir domates, 4 ince dilim beyaz peynir, birkaç zeytin ve 2 dilim çavdar ekmeği. 

Önce kolonyalı mendille eller temizlendi. Bir küçük termostan açık çaylar boşaltıldı. Kır saçlı adam adeta incitmekten korkarak kadının elini tuttu. " Bence 40 yıl önceki soframızdan daha güzel bu sofra" dedi. Eşi gülümsedi; " Her şey seninle güzel" diyerek yanıtladı. Bedenler değişmişti ama, gönüller incinmeyince yılların ardından duygular da bir başka biçimde gelişmişti sanki. Yıllar sevgilerini de perçinlemişti adeta. .. 

O gün görkemli çınar ağacı da o sevgiye tanıklık etti; Bir başka güçte esti, yapraklarıyla salındı. Kuşlar bile bu sevdaya şarkılarıyla eşlik ettiler. Onlara uzaktan imrenerek baktım. Yaşamları da kahvaltıları gibi yalın, sade ve düzenliydi mutlaka. Günün en güzel öğününü atlamadan, geçiştirmeden birlikte yapıyorlardı. Az ama öz, basit ama ağız tadıyla, gönül hoşluğuyla...

Bence o kahvaltı sofrasının en güzel yanı , az sonra duyacağım ezgide gizliydi. Ansızın masanın üzerindeki cep telefonundan eskilerden güzel bir ses yükseldi: "Gözlerinin içine başka hayal girmesin, benden evvel başkası görüp seni sevmesin..."  Eşinin omuzuna kolunu atarak: " Sonunda o şarkıyı bulabildim." dedi.

Eşi sadece gülümsedi. Gizemli bir mutluluk tebessümüydü bu. Belki de 40 yıl öncesi yeniden anılarda canlanıyordu. Dünyanın bir yerlerinde sevgi henüz tükenmemişti...

Makbule ABALI




12 yorum:

  1. Bütün öykü aslında tek cümleyi destekliyor.
    "Herşey seninle güzel"
    💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle değil midir ? Sevgi her şeyin üstesinden gelen bir güç. Yıllar geçse de özveriyle, karşılıklı katkılarla azalmıyor, gelişerek devam ediyor.
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil
  2. Ne güzel bir yazı olmuş. Günümüzde böyle insanları, güzellikleri, ilişkileri, sadeliği, huzuru zor görür olduk. Yazınızla çizdiğiniz tabloda tüm bu güzellikler var. Demek ki bir yerlerde halen varmış diye memnun oldum. Tabi onları gören göz ve bize yansıtan kalem gücü de size ait. Ellerinize, yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve ne güzel bir yorum. Hayata bakış açımız , yaşadıklarımızın, deneyimlerimizin bütünleşmesiyle ya da anların, anıların toplamıyla oluşuyor. Bazen toplumdan olumsuz yansımalar olsa da dengeyi bulabiliyor insan.
      Sağlıklı bir göz ve hassas bir yürekle baktığımızda halen öyle güzellikler var ki dünyamızda.
      Katkınıza, güzel görüşlerinize teşekkür ederim.

      Sil
  3. önce ekmekler bozuldu, dedemin kitaplığında var :) ben de önce kolonyalı mendille elllerimi silerim. çift de tatlıymış şarkı da güzelmiş. öyle tahta masada kahvaltılar ne güzel olur yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Önce Ekmekler Bozuldu" Oktay Akbal' ın çok sevdiğim bir kitabı. Her zaman ama özellikle koronalı günlerde el temizliği ne kadar önemli değil mi? Eski şarkılar bir başkaydı. Piknik her zaman güzeldir. Ben de çok severim.

      Sil
  4. hayat sevince güzel ve sevginin değerini yitirmeyince... güzel yüreğinize sağlık, sevgiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aylnen öyle sevgili Bahar. İçten, yürekten sevgi ne kadar önemli. Güzel görüşüne çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle, huzurla, mutlulukla ...

      Sil
  5. Merhabalar.
    Hikayenin sonu döndü dolaştı sevgiye bağlandı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Şimdilerde sevgi o kadar ucuz ve o kadar kolay harcanıyor ki; ne gönlüm, ne de yüreğim buna razı olmamakla birlikte elimizden de bir şey gelmiyor.

    Sevgi aslında insan doğasının kumaşına Yüce Yaratıcı tarafından işlenmiş en güzel, en muhteşem bir motiftir. Sevgi, ruh gibi bir varlığın özüne konulmuş, eşyanın tabiatına üflenmiş en yüksek değerdir. Sevmek; var olmak, var olmanın keyfini tatmaktır.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Haklısınız, sevgi en yüce en değerli duygularımızdan biri.Yüzyıllardır onca şarkıda, şiirde, öyküde dile getirilmesine rağmen hala yeterince değerlendirilememiş.
      O kadar güzel bir yorumla sevgiyi ifade etmişsiniz ki. Katkınıza sonsuz teşekkürlerimle,
      Selam ve saygılar.

      Sil
  6. Duygulandım:) Kısa öykü yazabilmek bir maharet. Ne yazık ki bu tür ilişkileri mumla arar olduk. İnsanlar birbirine güvenmiyor artık. Güvenmediğin bir insanı sevmen mümkün değil. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumda insan ilişkilerini gördükçe, tanık oldukça bazen içim acıyor inanın. Öykülere konu olabilecek iyi-kötü, güzel- çirkin, saygılı- saygısız her türden davranışlar karmaşası. Ama sevgi, güven her zaman ayrı bir konumda olsun istiyor insan. Kolay incinen ama kolay kolay yenilenmeyen duygular bunlar.
      Eskiden daha uzun yazardım. Uzun ya da kısa yazılar; Yazmak her zaman büyük keyif verdi bana. Sağlık, yaşama sevinçlerimize ket vuruyor bazen.
      Katkınıza çok teşekkür ederim.

      Sil