Bu Blogda Ara

21 Oca 2023

GÜZEL GÜNLERE- YILLARA- BİR DOĞUM GÜNÜ

 


Yıllar birbiri ardınca akıp giderken bazı günler kişiye özeldir. İçeriği ne kadar yüklüdür bazı günlerin. Bir doğum günü bazen ne çok şey anlatır insana. Anılar birikmiştir; günler. aylar, yılları içine alan.

Kimi günler yüreğimizde izler bırakır, kimi günler belleklerde kayıt yeniler, hiç silinmez. Bazı günler anlatılsa sözler yetersiz kalır, bazen kağıtlar, defterler dolar. 

Kimi insan hep biriktirir bir şeyleri; yüreğinde, beyninde, kutularda, dolaplarda, çekmecelerde. Anı toplayıcı gidince bir gün, kim sahip çıkar geride kalanlara...? Yılların yaşanmışlığı, emeği, birikimi vardır o toplayıcılarda.  Çiçekler kurumuştur, yazılar siliktir, hatta belki fotoğraflar, kağıtlar bile sararmıştır ama "insan"  çıkar o kapalı kutulardan...

Gerçek insan yüzü, vefası, emeği, sevgisi çıkar. İnsan kokusu bile sinmiştir bazen. Bulunca mutlu olur, yeniden yaşarsınız anıları.  Çocuklar anne babanın kişiliğinden izler taşıyorlar. Adetler, gelenekler belki biraz değişime uğrayarak onlarda da sürüyor. Çok para harcamadan alınmış bir küçük defter, bir kalem, el becerisiyle yapılmış  bir obje neler taşıyor yıllar sonrasına...

Bugün bir doğum günü kutlamasına hazırlanırken yıllar öncesinden yazılmış bir not buldum; "Yakutları, pırlantaları ve Acem taşları olmayan bir kadın tanıyorum. Işıltılı onlarca taşı olmayan o kadının mücevher kutusu da yok. Harfleri, renkleri ve tatları var ama. Ve onları koyduğu  çekmeceleri,  dantelden ruhunda...

Harflerden sözcükler, renklerden resimler, tatlardan kekler yapıp yorulmadan, usanmadan dağıtır ormanında yaşayanlara... Herkes okur, görür, tadar da yapılanları, hepsi sindiremez künyeye hızla nüfuz eden onca alamet-i farikayı. Sindirip içselleştirenlerin  yüzüne usulca yayılan şölen kırmızısı onun yüzünde evvelden beri vardır zaten.  

Bu kutu o kadının içindeki çekmecelere sığmayıp taşan ama bu defa da kendi için hazırlayacağı harfler, renkler ve tatlar adına hazırlanmıştır. Kendi kendini beslemek adına bir "zihin kileri" -eskileri boşalttıkça dolacak bir oda. Kendine ait bir oda...

Onu seven bir orman sakini... Sezgi Abalı

Mersin."

Çok teşekkür ederim sevgili Sezgi. Bugün 20 Ocak 2023. Artık  İzmir- Urla'dayız. Yıllar nasıl da akıp geçmiş.  Doğum Günün kutlu olsun canım. Sevgili eşin ve güzel çocuklarınla nice sağlıklı, mutlu, güzel yıllara...

Annen Makbule Abalı

20 Ocak 2023 Urla



16 yorum:

  1. Güzel günlere mutlu yıllara..🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Güzel dileğiniz hepimiz için olsun.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Anladığım kadarıyla bu yazıyı sevgili kızınız Sezgi Abalı'nın doğum gününün anısına kaleme aldınız. Biz de kızınızın doğum gününü kutlar; tüm sevdikleri ve sevenleri ile birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu nice yıllar dileriz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen Şubat Ayında yıllarca yaşadığımız Mersin'den yeni evimize taşınırken yılların birikimi de bizimle gelmişti. O günlerde ben rahatsız olunca taşınma işlemleriyle çocuklar ilgilenmişti. Aile bireylerinde hepimizde anılara sahip çıkma davranışı vardır.
      O gün eski defterleri , mektupları, kutuları karıştırırken tam da günü diyerek yazmak istedim. Tüketim toplumu olmamak gerektiğine inanıyorum. İnsan değerlerine sahip çıkmazsa her şey kaybolup gidiyor. Duygularımı aktarırken o günü de kutlamak istedim.
      Güzel dileklerinize çok teşekkür ederim.
      Saygılarımla.

      Sil
  3. Kızınızın doğum günü kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Bir doğum günü içimden geçenleri aktardım.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. eveeet işte hayat ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat an' larla güzelleşiyor tabii Deeptone. Ara geçişler önemli. Bellek ve yürek sağlıklı olsun yeter ki...
      Teşekkürler, onca koştumaca arasında yorumlara yetişmeye çalışıyorsun . Önümüzdeki haftalardan birinde ben de Ağaç Ev Sohbetlerine katılabilmeyi çok istiyorum. Umarım gerçekleştiririm.
      Sevgiyle.

      Sil
  5. Kelimeleri silseniz de kağıttan, yine izi kalır. Anılarda öyle değil midir...Anıların üzerine ne kadar çok anı gelse de yine o eskiler hep hatırlanır. Hiç silinmez.
    Sevgili kızınızın doğum günü kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O izleri çok seviyorum sevgili Nazlı.(Hemen adla hitap edemem ama birden öyle oldu.) Bazen izler silinse bile bilinçaltı onları korumaya alıyor. Gün geliyor takvim yaprakları ortaya çıkıyor.
      Kızıma güzel dileğini ileteceğim.
      Sevgiyle.

      Sil
  6. Biriktirilen anılar güzelse eğer mutlu eder insanı.
    Ben de mektuplarımı, doğum günü kartlarımı ve kartpostallarımı saklarım.
    Kızınızın doğum günü kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı mutsuz günlerin anıları da deneyim oluyor, insan tanımanızı sağlıyor. Tabii ki mutlu anılar mutluluğunuzu arttıran bir etken.
      Siz de değer bilenler grubundansınız, ne güzel.
      Çok teşekkür ederim.
      Sevgiyle.

      Sil
  7. Harika, çok duygusal bir yazı kaleme almışsınız. Kızınızın ailesiyle birlikte doğum gününü kutlarım bu arada. Ağaç Ev Sohbetlerine konu öneriniz beni de çok mutlu eder. Deep notunuzu almıştır muhtemelen. Saygıyla, sevgiyle, sağlıkla kalın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anılar beni de hep duygulandırır, bir başka dünyaya sürükler sanki. Zamanın hızına yetişemeyişimizin hüznü sanki. Her şey elimizden kayıp gidiyor adeta.
      Ağaç Ev Sohbetlerini seviyorum. Çoğunlukla Deeptone ve siz sorumluluk alıp emek harcıyorsunuz. Bu hafta yarıyıl tatili nedeniyle yıllar öncesinden çok sevdiğim bir öğrencim yatılı misafirimiz olacak. Sanırım Şubatın ilk Pazartesi yazabilirim. Derin'e de kesin tarihi bildiririm.
      Yorumunuza çok teşekkür ederim.
      Esenlikler diliyorum.

      Sil
  8. Yaa ne güzel bir nottu o... Ta içimi eritti... Nice yaşları olsun kalbi güzel Sezgi Hanımın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoruma yanıt ta öylesine içten ve güzel ki. Sanırım çocuklar da evdeki ortamdan, ilişkilerden etkileniyorlar. Dünyanın kötülüklerden arındırılmasına ihtiyacımız var. Keşke başarabilsek...
      Sevgiyle...

      Sil