Bu Blogda Ara

31 May 2023

YAŞAMA UĞRAŞI.-GÜNLÜK -CESARE PAVESE - İTALYAN EDEBİYATI -BCP- Mayıs

 

Blogları Canlandırma Projesi (BCP) 3 yıldır devam eden bir etkinlik. Her ay için bir tema belirlenmiş. İsteyen arkadaşlar ay sonunda  o konuda bir yazı hazırlayıp yayınlayabiliyorlar. Mayıs Ayı teması: "Eleştiri, Deneme ve İtalyan Edebiyatı " olarak belirlenmiş., bu yazı o tema doğrultusunda yazılmıştır.


Ünlü İtalyan yazar Cesare Pavese 1908 yılında İtalya'da doğdu. Bütün öğrenimini Torino'da tamamladı. İtalyanca, Lâtince ve Felsefe Öğretmenliği yaptıktan sonra 1936 yılında İngiliz Edebiyatı profesörü oldu. "Yaşama Uğraşı" yazarın günlüğü ve son kitabıdır. Pavese henüz 6 yaşındayken babasını kaybeder. Yalnızlıktan hoşlanan içedönük bir çocuktur. Lisedeyken tek yakın arkadaşının mutsuz bir aşk yüzünden intihar etmesi , ardından yaşıtı bir öğrencinin intiharı Pavese'yi  çok etkiler ve onda intihar düşüncesinin bir saplantı haline gelmesine yol açar.  Bir dönem kadınlardan nefret eder. 26 Ağustos 1956 günü Torino'da bir otel odasında uyku ilâcı alarak hayatına son verir. 
Kitap ilk  kez 1973 Şubat Ayında  e Yayınlarında basılmış. 345 sayfa, 15 TL.   Cevat Çapan'ın mükemmel çevirisi  kitaba ayrı bir değer katıyor. Okurken kitaptan öyle çok cümlenin altını çizmiş ve notlar almışım ki yeniden okumak kendimi değerlendirme açısından da iyi oldu.  

KİTAPTAN ALINTILAR:

"Derdini söylemekle ona çare bulmanın aynı şey olmadığını anlamakla insan çocukluktan kurtulur." Sayfa-53 

"Her mutsuzluk ya bir yanlışın sonucudur, talihsizlik değildir, ya da kendi suçlu beceriksizliğimizin sonucu. Herhangi bir yanlış da, bizim sorumluluğumuza girdiğine göre, karşılaşacağımız mutsuzluklar için kendimizden başkasını suçlamamalıyız." Sayfa-52

"Alınacak ders hep aynıdır: Kendini bırak, acıya dayanmayı öğren. Denemek yiğitliğini gösterip acı çekmek, korkup kaçmaktan yeğdir. Çocuklar bilirler bunu." Sayfa57

"Yaşlanmaktan daha acı bir şey var; çocuk kalmak" Sayfa-65

"Yaşama sanatı, yalanlara inanmayı bilme sanatıdır. " Sayfa 72


"İnsan durmadan biriktirir: Öfkeyi, acımasızlığı, sıkıntıyı, gözyaşlarını, çılgınlığı ve sonunda bakar ki, insanı hiçbir şey yapamaz duruma sokan kansere, nefrite, şekere ya da damar sertliğine yakalanmış. Bunun böyle olmaması şaşırtır insanı." Sayfa- 78

"Avutucu bir düşünce: Önemli olan yaptığımız şey değil, onu nasıl bir ruhsal durumda yaptığımızdır. Başkaları da acı çeker; o kadar ki, acıdan başka bir şey kalmaz dünyada; önemli olan temiz bir vicdana sahip olabilmektir." Sayfa- 80

"Cömertçe başkalarının acılarını paylaşarak yaşayamayan  insan, kendi acısını dayanılmaz bir yoğunlukta duymakla cezalandırılır. Acıyı yalnız ortak yazgımızın düzeyine çıkarmakla, başkalarının acılarına anlayış göstermekle dayanılır duruma sokabiliriz." Sayfa-247

"Gene de bir uğraştır beklemek. Bekleyecek bir şeyi olmamaktır korkunç olan." Sayfa270

"Sıkılgan katillerdir intihar edenler, sadizm yerine mazohizm." Sayfa 344

"Bir insan kendini kurtaramıyorsa, onu hiç kimse kurtaramaz." Sayfa-182 






13 yorum:

  1. "Her mutsuzluk ya bir yanlışın sonucudur, talihsizlik değildir, ya da kendi suçlu beceriksizliğimizin sonucu. Herhangi bir yanlış da, bizim sorumluluğumuza girdiğine göre, karşılaşacağımız mutsuzluklar için kendimizden başkasını suçlamamalıyız."

    Bu sözün altını çizerim,
    Sağolun paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okuken altını çizdiğim pek çok cümle olmuş. Pavese Günlüğünde insanın ruhsal dünyasına yönelik çok güzel çözümlemeler yapıyor.
      Güzel yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  2. Alıntılar insana dokunan cinsten. :) Sanırım bu ayın ilk paylaşımı sizden geldi. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pavese ilk okuduğumda da beni çok etkileyen bir yazardı. Hüzünlü bir sonla yaşama veda etmiş. İnsan ruhuyla ilgili çok ince tahlilleri var.
      Her ayın son haftasında yazmak kuralına uyuyorum.
      Teşekkürler.

      Sil
  3. Paylaşım güzel, beni de ziyaretsiz bırakmayınız lütfen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncenize teşekkürler. Okuma listesinde yer alan tüm yazıları okuyorum. Ah zaman, isteklerimizi gerçekleştirmeye fırsat tanımıyor çoğu zaman. Son paylaşımınıza mutlaka tekrar uğrayacağım.

      Sil
  4. alıntılar çok manidar, yazarın bu kitabını merak ediyorum...
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski günlüklerimde Pavese'den not alınmış epeyce cümle var. Yaşamın içinde insanın mücadelesini anlatan çok anlamlı cümleler. Kitabı seveceğine eminim sevgili Bahar.
      Güzel günlere.

      Sil
  5. italyan edebiyatı deyince benim de aklıma pavese ve calvino geliyor. pavese çok kitabını okudum çok severim, bu kitabı da :) bu baskısı ne eskiymiş, e yayınları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk bu kitabıyla tanımıştım. Cevat Çapan gibi çok değerli bir şiir severin çevirisiyle okumak da kitabı okuyucuya daha sevdiriyor.

      Sil
  6. "Yaşlanmaktan daha acı bir şey var; çocuk kalmak" manidar... Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu söz bana da çok ilginç gelmişti. Toplumda bir türlü olgunlaşamayan, büyüyemeyen ne çok insan vardır.
      Yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  7. ilk alıntıda bile insanı etkiliyor

    YanıtlaSil