Bu Blogda Ara

1 Kas 2016

YAŞAMIN İÇİNDEN...YAŞLI YAŞAM MERKEZİ



Çocukluk ve yaşlılık; hayatın birbirinden uzak iki durak yeri. Duraklarda yaşam aralıksız devam ediyor ama birinde hızlı çekimde, diğerinde ağır çekimde. Bu iki farklı yaşam noktası gün gelip bir araya geldiğinde ortaya seyrine doyum olmayan tablolar çıkıyor adeta. Sevgi, şefkat, vefa, merak, deneyim; hepsi renk ve şekil vermiş, anlam kazandırmış bu ölümsüz tablolara...

Çocuklar ve yaşlılar hayatın iki farklı yönünde duruyorlar. El ele tutuştukları zaman nasıl da güçlüler. Enerji akışı oluyor adeta. İki farklı kuşaktan neler neler öğreniyoruz. Ak saçlar, kırışmış yüzler, çökük omuzlar yorgun yılları simgelerken; muzip bakışlar, gülen mahcup yüzler, yorulmayan bedenler de enerjiyi, canlılığı, yaşama sevincini vurguluyor. Yaşlı Yaşam Merkezi'nde  bunların hepsini aynı anda görmek, yaşamak mümkün.


Yakın zamanda açılışı yapılan bu güzel bina Türkiye Alzheimer Derneği- Mersin Yaşlı Yaşam Merkezi. Binanın içine girdiğiniz anda yaşlı sözcüğünü unutuyorsunuz, dolu dolu "yaşam" etkinlikleriyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Haftanın her günü "Aktif Yaşam" etkinlikleri de sürüyor. Belli bir program dahilinde nefes çalışmaları, boyama, rölyef, ebru çalışmaları, TSM Koro çalışmaları, oryantiring (yön bulma), spor, takı tasarım, hobi bahçeleri, sağlıklı pasta-yemek kursuna katılabiliyorlar.


Hasta yakınları hastalarını 08.00- 1700 arasında Merkeze bırakıyorlar. Günlere göre etkinlikler gündüzleri sürüyor, akşam evlerine dönüyorlar. Merkezde bir Nöroloji uzmanı, Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikologlar, Hemşireler bulunuyor. Zaman zaman üniversitelerden, Sivil Toplum Kuruluşlarından gönüllü gençler katılıyor. 

Genellikle 60 yaş üstü "Gönlü genç" insanlar burada adeta. Etraflarındaki sevgi çemberi onları öylesine sarmış ki yapabildikleri ölçüde etkinliklere katılmaya çalışıyorlar. Yaşlı insanlar Yaşlı Yaşam Merkezi'nde yaşama anlam katma çabasındalar.

Yaşlı Yaşam Merkezinde yaşama bir tül perdenin ardından bakıyor, hayata dair kıyaslamalar yapıyorum. "İnadına yaşamak" sözcüğü şimdi daha bir anlam kazanıyor...



Yıllar öncesinden Montaigne sesleniyor: 
"İnsan durmadan bir şeyler yapmalı, yaşama çabalarını elinden geldiği kadar sürdürmeli.
Dilerim ki ölüm , beni lahanalarımı dikerken bulsun;
Ama ne ölüm umurumda olsun, 
ne de yarım kalmış bahçem."

40 yorum:

  1. Böyle konularda yardımcı olacak çok az yer var. Çok da ihtiyaç var.

    Duyurmak gibi bir yardımseverlik de çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, böylesine geniş çaplı yardımcı olan çok az yer var. Burası da tamamen bağışlarla yükselen bir yer. Açılışı henüz çok yeni. Gönül veren, gönüllü çalışan çok insan var.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Hemen herkes geçecek bu yollardan. Ama bazıları hiç yaşlanmayacak. Çocuk yaşta gencecik veda edenler var hayata. Her yaşın ayrı güzelliği ve zor tarafları var. İnsan yaşlandıkça çocuk gibi oluyor.

    Bazı hallerde ölüm bile daha tatlı gelir yaşamaktan. Akıl sağlığı yerinde ve bedenen ayakta durabilenler için söylemiş olmalı bu sözleri Montaigne. Kesinlikle katıldığım bir görüş. Allah akıl ve beden sağlığımızı korusun son nefesimize kadar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişilik özellikleri, farklı karakterler her yaşta bireysel ayrılıklar da yaratıyor. Bazen ne kadar zor yaşlılar vardır.İnatçı, geçimsiz, huysuz. Bazen de nasıl uyumlu, sakin, bilge bir kişilik.
      Ancak demans durumunda, Alzheimer gibi hastalıklarda kişinin iradesi dışında davranış değişiklikleri oluyor. Unutkanlıklar başlıyor. Sıkıntılar, zor günler yaşanıyor.
      Haklısınız, akıl ve beden sağlığımızı kaybetmeden yaşlanabilmek en güzeli.
      Esenlikler dilerim.

      Sil
  3. Çok etkilendim.Alzheimer hastalığı olan yaşlılarımıza sanki gençlik merkezi olmuş, hayata daha bir tutunabilmek için.Ve okuduğunda, ancak bu kadar yoğun duygularda bırakır bir yazı insanı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi sevgili Aytül Hanım. Hasta yakınlarına da gün boyu bir rahatlık ve zaman değerlendirmesi sağlanıyor.Ben tüm çalışmaların fotoğraflarını yansıtamadım. Harika çalışmalar yapılıyor.
      Duyarlı bir insan olduğunuzu biliyorum. Bu tür yerlerin sizin gibi bilinçli insanlara öylesine ihtiyaçları var ki.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Böylesi faaliyetlere okadar ihtiyaç varki. Faydalı işler yapan, duyarlı insanların sayısı her geçen gün artsın dilerim. Sağlık en kıymetli hazine . Tüm hastalara şifa diliyorum. Çok güzel hassas bir konuya değinmişsiniz güzel öğretmenim. İçten teşekkürler.
    Mesajınızı okudum öyle iyisiniz ki. Yüzünü bile görmediğin, km'lerce uzakta olan bir yürek tarafından merak edilip sorulmanın duygusu çok güzelmiş. Beni düşündüğünüz için çok teşekkür ederim. Gönülden bağ kurmanın güzelliğini yaşattığınız için de içten teşekkürler. Yine aile içi bazı sıkıntılar yaşadık. Bu arada kursa da başladım. Böyle zamanlarda insan yorulduğunu hissediyor. Bu yüzden yine blogdan uzak kaldım. Sanırım hepimiz dönem dönem böyle şeyler yaşıyoruz. İnşallah tüm sıkıntılar düzelecek, inanıyorum.

    Kucak dolusu seviyor ve selam gönderiyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür yerlerin çoğalması topluma çok büyük katkı sevgili Arzu.
      Akıl-beden ve ruh sağlığımızın yerinde olması öyle büyük mutluluk ki. Benim "Geriye Kalan" adlı kitabımın satışından elde edilen gelir de buraya aktarıldı.
      Bloglarda yokluğun öylesine belliydi ki görülmeyince gerçekten çok merak ettim. Tüm olumsuzlukları atlatmanı diliyorum. Hepimizin hayatında inişli çıkışlı yollar var.
      Her şeyin üstesinden gelmeni diliyorum.
      Gönül dolusu sevgiler-selamlar...

      Sil
  5. Böyle merkezlerin varlığını bilmek bile insanın yüreğine su serpiyor. Çok daha fazlasına ihtiyaç var ülkemizde. Bu merkezi ayakta tutan herkesi kutluyorum.sevgiler selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hep böyle düşünmüşümdür. Çocuklar gibi yaşlıların da sevgiye, ilgiye öylesine ihtiyaçları var ki. Merkez sudaki halkalar gibi bu işe gönül vermiş insanların bir araya gelmesiyle oluştu. Mersin Üniversitesi Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Aynur Özge'nin çok büyük katkıları var.
      Sevgiler.

      Sil
  6. Çok güzel bir yer, bayıldım. Ülke olarak çok eksiğiz bu konularda, umarım gelecek yıllar için bir umut olur bu merkez ve sayıları artar... Kaleminşze sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında anlatmak istediklerimin hepsine yer veremedim. Fotoğraf ve yazılarla çok uzun olacaktı o zaman. Her zaman düşünürüm; güzel şeyler de oluyor. Ve onlardan da söz etmek lazım.
      Aynı güzel dilek benim de içten dileğim.
      Teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  7. Ben ek is olarak bir dönem buradaki huzurevlerinde calistigim (hatta bos zamanlarimda bile gidip oradaki insanlari ziyaret ettigim) icin, cok sevdim bu yaziyi ve duygulandim.
    Nasil mutlu oluyorum böyle insanlarin varligina...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklar ve yaşlılarla ilgili işini nasıl sevip benimsediğini yazılarından biliyorum sevgili Ayşe.Merkezde de sen gibi güler yüzlü, işini seven hemşire arkadaşlar, sosyal hizmet uzmanları var.Onların orada varlığını bilmek büyük mutluluk.
      Sevgiler.

      Sil
  8. Ah Montaigne 'nin dileğine aynen katılıyorum.

    Merkeze bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok sevdiğim, benimsediğim bir sözüdür. Gücümüz yettiğince bir şeyler yapmak, üretmek, iz bırakmak ne güzeldir. Keşke başarabilsek.
      Merkez gerçekten çok güzel. Anlatmada yetersiz kaldığımı düşünüyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  9. Makbule,ne güzel paylaşım.
    İstanbul'da da var böyle merkez,
    sor bakim nası getirip götürülür,nası trafikle baş edilir?
    artık her ilçeye lazım desem az değil,anca ilçe içinde rahat ulaşım zira.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Çok az yerde olduğunu biliyorum. Keşke çoğalsa değil mi? İnsanca bir yaşam, sağlıklı bir yaşlılık herkesin hakkı. Mersin son yıllarda "emekliler şehri" oldu. Trafik geçmiş yıllara göre çok yoğun. Merkez, Çevre Yolu üzerinde daha rahat ulaşılabiliyor. Böyle kurumların konumu önemli sanırım.
      Sevgiler...

      Sil
  10. bu tarz yerlerin çoğalmasını diliyorum...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon sevgili Bahar, yorumunu yayınlayıp cevaplamayı unutmuşum. Bu ara bloğu da biraz ihmal ettim sanırım.
      Dileğin benim de içten dileğimdir. Öylesine ihtiyaç var ki.
      Sevgiler.

      Sil
  11. Çok etkilendim. Alzheimer hastalığına yakalanan insanların yaşam öyküleri hep merak konum olmuştur.
    Sevgiyle kalın öğretmenim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli arkadaşım, acıyı, hüznü bilen hassas ve duyarlı insanlar yaşlılara, hastalıklara, güçsüz insanlara karşı da daha farklı davranıyorlar. Keşke merak edip araştıran, soran insanlarımız çoğalsa. Toplumun bakış açısı değişse...
      Sevgiler.

      Sil
  12. Ben de Montaigne'in sözünü çok sevdim:) hep deriz ya Allah elden, ayaktan düşürmesin diye. Merkez iyiymiş. İnşallah asla alzheimer vs. olmayız:( aşısı var diyorlardı bilmiyorum ne durumda:(

    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim. Yaşama pes etmemek, bir şeyler yapmak için çabalamak ne güzeldir. Zihni işler bırakmak lazım sevgili Müjde. Zihinsel uğraşılardan vazgeçmemek lazım.Aşısı henüz çalışma aşamasında. Kaç yıl sürer belli değil.
      Sevgiler.

      Sil
  13. Efendim ne güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben de okurken yaşlı sözcüğünü unuttum, yaşam merkezi kaldı aklımda bir tek :) Ruhu genç insanlara selam olsun! :)

    Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşlıların her şeye rağmen yaşama bağlılığı insanı mutlu ediyor gerçekten. Hatta yaşlanmak değil de "yaş almak" diyoruz.
      Teşekkürler, o izlenimi uyandırdığıma sevindim.
      İçten selamınızı iletirim.

      Sil
  14. Güzel bir konuyu değinmişsiniz. Yaşlılarımızı sahip çıkmak toplum içerisinde beraber yaşayan bizlerin görevidir. Yaşlı yaşam merkezleri güzel fikir ben bunun ötesinde yaşlıları evlerinde çocukları, torunları ile birlikte yaşamaları onlara yaşama gücü vereceği inancındayım. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, kendi evlerinde, alıştıkları ortamda yaşamaları en uygunu. Bu projede de evlerinde yakınlarıyla yaşıyorlar. Ancak hasta yakınlarını rahatlatmak amacıyla gündüz çeşitli etkinliklere yönlendiriliyorlar. Uzman kişilerin kontrolünde, gerekli sağlık kontrolleri de yapılıyor. Hastalar da, hasta yakınları da çok mutlular.
      Bloğuma hoş geldiniz.
      Esenlikler dilerim.

      Sil
  15. Önemli olan da o mutluluğa huzura yakalanmak herkesin mutlu olmasına sevindim. Umarım daha güzel projelere imza atılır. Hoş buldum. Umarım bundan sonrada takipçiniz olurum. Teşekkür ederim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kendilerini iyi hissediyorlar. Psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, hemşireler ve gönüllüler var.
      Ben teşekkür ederim.
      Selam-sevgiler.

      Sil
  16. Ne kadar güzel bir merkez.
    Ülkemde bu hizmetlerin verildiğini görmek-duymak çok sevindirici.
    Ellerinize-gönlünüze sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi şeylerin gerçekleştiğini görmek beni de mutlu ediyor.
      Bu tür çalışmalarda ekip çalışması iyi oluyor. Hele gönüllüler olursa daha güzel işler yapılabiliyor.
      Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  17. Yaşlı Yaşam Merkezi'nin gençlerle birlikte hayata geçirdikleri sosyal etkinlikler eminim yaşı ilerleyen ruhu genç insanları inanılmaz motive ediyor olmalı. Acaba 'Yaşam Merkezi' nin önüne 'Yaşlı' kelimesi konmasa imiş daha mı iyi olurmuş..bilemedim! Yaşlı Yaşam Merkezi'nin katılımcıları enerji dolu halleriyle zaten bu sözcüğü yok saymışlar bu çok belli. Ve Molier ne güzel söylemiş. Kesinlikle, hayatın her evresinde insan, mutlaka bir şeylerle meşgul olmalı. Özellikle zihin atıl kalmamalı. Teşekkürler Makbule Hanım.. Sevgiler.

    *Şu aralar zamanımın büyük çoğunluğunu ebeveynlerimle birlikte geçiriyorum.. Sevgi ve şefkatin her zaman işe yaradığını özellikle yaşlıların torunlarla birarada olduklarında ne denli keyifli ve mutlu olduklarını gözlemliyorum. Bu yüzden Alzheimer Derneği'nin açmış olduğu Yaşlı Yaşam Merkezi'nin iki jenerasyonu buluşturan etkinlikleri çok önemli. Kutlarım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu karşılıklı etkileşim bir enerji akışını da sağlıyor.
      Gerçekten çok mutlular. "Yaşlı" kelimesi olmasa nasıl olurdu. Aynı şeyi ben de düşünmüştüm. Doğru yaşlılık görece bir kavram. Ama sanırım kuruluş aşamasında yasal olarak da bazı işleyişler var.
      Montaigne'in Denemeler kitabı hayat hakkında bir hazine gibi gelir bana. Bu sözünü de çok severim.
      Yokluğunuz belliydi. Gezidesiniz diye düşünmüştüm. Ailenin hep birlikte olması ne güzeldir; Anı tazelemedir, özlem gidermedir, hayal kurmaktır, sevgi paylaşmaktır. Zamanınızı en iyi şekilde değerlendirdiğinize eminim.
      Selam-sevgiler. Büyüklere saygılar.

      Sil
  18. Ne kadar güzel bir merkez, çok beğendim ve kurucularını tebrik etmek lazım. Yaşlı olmak her zaman ihtiyarlık değildir. Bir hobi ile hem kendine güveni sağlamlaşır, hem de keyifli vakitler geçirebilir yaşlılar. İhtiyarları daha ileri yaşlılar gibi düşünürsek ise, en çok ilgilenilip, gönülleri alınması gereken gruptur bence. Bir de çocuklarımız, kıymetlilerimiz. Oradaki çocuklar yaşlıları neşelendirdikleri gibi sosyal yaşamları daha sağlıklı olur. Dilerim bu ve bunun gibi merkezler başka şehirlerimizde de açılır. Kaleminize sağlık Makbule kardeşim. Selam ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mersin Alzheimer Derneği çatısı altında gönüllü kuruluşlar ve kişilerce bağışlarla kuruldu. Aktif yaşam etkinlikleri diye bir dizi etkinlikler uygulanıyor. Gün boyu zaman çok iyi değerlendiriliyor. Benim de içten dileğim bu tür merkezlerin çoğalması.
      Çok teşekkürler güzel yorumuna sevgili Ece.
      Selam-sevgiler.

      Sil
  19. Merhaba blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım bende beklerim😊
    bayankirpikk.blogspot.com

    YanıtlaSil
  20. heeey baksanızaaaa şimdi koydum sizin kitabı blogumaaaa. artık bu yeni linki koyabilirsiniz blogunuzda yandaaa. bi deee kitabıı 12 şubat 2015 de okuyup yazmıştım ilk. hatta bakın kitabınızı maçka parkında okumuştum yaa :)

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel bir paylaşım olmuş bu. Bu tarz bilgilendirmeleri ve paylaşımları çok seviyorum. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  22. Teşekkür ederim. Genç arkadaşlarımızın böyle düşünmesiyle nasıl da mutlu oluyorum.
    Selam-sevgiler...

    YanıtlaSil