Bu Blogda Ara

10 Nis 2020

YÖRESEL BİR YEMEK (TOPALAK ÇORBASI)



Mutfak kültürü,damak tadı, insanın kimliğini tanımlayan bir şey. Çocukluktan kazandığımız alışkanlıklar var. "Tadı damağımda" deriz. "Kokusu buram buram tütüyor adeta" deriz  Sonradan öğrendiklerimiz, kazandıklarımız da dağarcığımızda saklanır. Örneğin çocukluktan beri tabağımda hiç yemek artığı bırakmam. Annem bu konuda çok disiplinli idi. Eşim köy kökenli olunca sonradan onun sevdiği yöresel yemekleri de öğrendim. 


Sevdiklerinizi mutlu etmek sizi de mutlu ediyor. Ağız tadıyla yenen her yemek, yuvaya da mutluluk dağıtıyor. Topalak çorbası yöresel bir yemek. İmece usulü topluca yapıldığında çok daha bereketli oluyor.
Kırsal kesimde Korona öncesi genellikle düğünlerde, özel günlerde yeniyordu. Yapılışı her yöreye göre değişiklikler gösterebiliyor.Mersin, Adana, Konya, Manisa, Adıyaman yörelerinde biliniyor. 
Belki daha çok yerde de yapılıyordur.

Şu andaki ülke koşullarına göre düşündüğümüzde ekonomik açıdan çok yönlü uygulanabilen bir yemek. Çocuklar ve yaşlıların da evde oldukları düşünüldüğünde onların da rahatlıkla katkıda bulunabilecekleri bir yemek. Böylece çorba da bereket kazanacaktır. Malzeme miktarlarını istediğimiz gibi çoğaltıp azaltabiliriz. Ekonomik sıkıntıların arttığı bu dönemde sade, tavuklu ya da etli yapmak mümkün.


Yapılışı: 2 bardak kadar ince köftelik bulgur ılık suyla ıslatılır. Bir süre sonra birer  kaşık biber ve domates salçası, tuz ve kimyonla iyice yoğurulur. İçine 1 yumurta, 1 bardak kadar un katılır. İyice yoğurulup yuvarlanarak un serpilmiş  tepsiye sıralanır. Bir tavuk budu haşlanır, didiklenir(etsiz de yapılabilir.) 1 soğan yağda kavrulur, salça, nane eklenir. Yeterince kaynar su eklenir, topalaklar içine atılır, pişirilir. Suyuyla birlikte yenir.Limon sıkılabilir.

Seçenekler size bağlı: Susuz, üstüne sarımsaklı yoğurt dökülerek yenebilir. Gene susuz, üstüne salçalı sos dökülerek yenebilir. 

Hayatınızın tadı tuzu hiç eksilmesin. 
Yuvanızın bereketi daim olsun.



7 yorum:

  1. bu farklı bir çorba imiş. Biz topalağı nohutla yaparız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. O yüzden çok seçenekli yapılabilir dedim.Nohut da konabilir. Bu aralar çok pahalı. İsteyen tabii ki nohut ekleyebilir.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Ay, biz buna köy köftesi deriz.Ama içine tavuk koymadan pişiriyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur. Çok farklı şekilde uygulamaları var. Alışkanlıklarınıza, damak tadınıza bağlı. Haşlanmış nohut da konabilir. Ama daha ekonomik olması istenirse konmayabilir.
      Alt paragrafta farklı seçeneklerini de yazdım. Mutfakta bilirsiniz, yaratıcılık tükenmez.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Merhabalar Makbule Hanım, o kadar güzel bir yurdumuz var ki her köşesi lezzet dolu.
    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşüncedeyim. Halkımız yaratıcı da, elindekiyle yeni şeyler yaratmada ustalaşmış.
      Sevgiyle. Özlemişim eski dostları..

      Sil
  4. hiç duymadım köfte gibi yani yaparım ki saool :)

    YanıtlaSil