Bu Blogda Ara

2 Nis 2020

DAYANIŞMA...








Çok basit şeylerden mutlu olduğumuz günler, anlar vardır; Bir konuşma, bir tebessüm, güzel bir görüntü, bir iyilik, bir sürpriz... nasıl da mutlu eder insanı. Bazen de hayatınız kararır birden. Bir söz, bir bir davranış incitir, acı verir. Dünyamız kararmıştır sanki. Her şey değişime uğramıştır.

Son zamanlarda bir korku filmi yaşıyoruz adeta. Belki zaman gelecek, korona öncesi-korona sonrası diye anılacak. Her felaket sonrası olduğu gibi daha sonra belgeseller hazırlanacak, film senaryoları oluşturulacak, kitaplara, roman ve öykülere konu olacak. Olumsuzluklar yaşasak da ders çıkarmamız gereken ne çok olay var. Ciddiye almadığımız her şey bize zarar veriyor. 

 Salgın hastalıklar, doğal afetler, büyük kazalar bana ilk anda hep dayanışma sözcüğünü hatırlatır. İnsanın insana vefa duygusu, bir olmak, birlik olmak... Zor günlerde bir gülümseme, bir düşünme, bir hatırlama dünyaya bedel değil midir? İşin özünü ünlü yazarlar, şairler en kısa yoldan anlatmışlar: Şükrü Erbaş "insanın acısını insan alır" demiş. Erdal Atabek" İnsan sıcağı" demiş. 

Bu aralar komşularımız tarafından  çok sık aranıyor, güzel sözler duyuyoruz. Farklı sorular hep aynı amaçla soruluyor: "Markete gidiyorum, pazara gidiyorum, bir şeye ihtiyaç varsa lütfen söyleyin." Ya da elinde bir çorba tenceresi, kek, meyve, sebze tepsisi... Hepsine sonsuz teşekkürler. 

Yıllar önce bir yazımda, "bilgisayarda dünya yakın, insan uzak" demiştim. Çağın hastalığında insandan iyice uzaklaştık. Mikrop kapma endişesiyle araya mesafeler koyuyoruz. Ruh üşürse beden buz kesiyor, hiç ısınamıyor.  Neyse ki sevdiklerimizin varlığından haberdar olabiliyoruz. Bu aralar baharda kışı yaşıyoruz ama dünya her şeye rağmen dönüyor. 
Ve henüz "Durdurun dünyayı inecek var" demeye niyetimiz yok...

Makbule ABALI

18 yorum:

  1. Birlikte olmalı, kenetlenmeliyiz ama sosyal mesafeye dikkat ederek:)
    Evet, sanırım yeni bir dünyaya merhaba diyeceğiz, bu sınavı başarıyla verebilirsek eğer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, tabii ki düşüncenize katılıyorum . Sosyal mesafeye dikkat edilecek. Ancak benim kastettiğim manevi dayanışma, dostluk, insan sıcağı.
      Teşekkürler.

      Sil
  2. aman komşularla iletişimde dikkatli olun. birbirinize yaklaşmayın. en az iki metre, birbirinizden bişeyler almak da çok tehlikeli. aman iletişim kurmayın komşularla. virüsün nerden nasıl kimden bulaşacağı hiç belli değil. ama geçecek bü günleeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok dikkat ediyoruz sevgili Derin.Dışarıdan gelen poşetleri önce 2-3 saat balkonda bekletiyoruz. Sonra o poşetleri atıyoruz. Sebzeleri sabunlu suyla yıkıyorum. Kapıda 1 m. arayla karşıladıklarımıza da kolonya ikram ediyoruz.
      15 gündür evden dışarı çıkmadık. Evde eskiden de sıkılmazdım ben. Çiçeklerle uğraşımız çoğaldı.
      Çok teşekkürler. Sevgiler.

      Sil
  3. ayrıca, evde iyisiniz de mii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu kış epey rahatsızlık geçirdim. Çok sıkıntı geçirdim. Çok dikkat etmem gerektiğinin bilincindeyim. Teşekkürler, ben bir telefon görüşmesi, uzaktan bir gülümseme, bir selamdan söz ettim.
      Sevgiler.

      Sil
  4. Ne güzel yazmışsınız... Biz malesef geçirdik birşeyler, çıkamadık evden ve o an anladım ki çevremde ne değerli dostlar biriktirmişim.. Corona olmasa belki hiç gerçekten farkına varamayacaktım bu sevgi halkasının... şimdi iyileştim, geri ödeme zamanı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük geçmiş olsun. Belki kötü bir deneyim ama harika bir hayat dersi. İleride yakınlarınıza anlatacak ne çok şeyiniz olacak.Kötü zamanda yakın ilgi ve sevgiye nasıl da ihtiyaç duyuyoruz.
      Sağlıkla, mutlulukla...

      Sil
  5. Sizlere daha çok çok yıllar ihtiyacımız var. Lütfen daha fazla dikkat :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, ince, naif bir öneri. Sağlık önemli gerçekten. Dikkat ediyoruz ama sanırım dışımızdakilere daha çok üzülüyoruz.
      Sağlıkla...

      Sil
  6. Mükemmel bir analiz teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Güncel konular insanı düşündürüyor, sorgulatıyor, çözüm arayışına yönlendiriyor. Zor günlerin uzun sürmemesi dileğimizdir.

      Sil
  7. Merhabalar.
    Ocak 2020 ayından beri eşimle birlikte evimizde kapalı kaldık. Eşim düştü ayağını kırdı. Ameliyat oldu, arkasından ameliyat esnasında oluşan bir enfeksiyon derken Mart ayının sonunda anca iyileşebildik. Ardından bir de korona çıkınca, bizim evdeki esaretimiz bu sefer de korono için devam etti.

    Sabredip, şükrediyor ve her acıyı tatlıya tebdil ediyoruz. Aksi halde bu dünyayı yaşanılır kılmamız mümkün değil. Hak, adalet ve saygı kalmadı. Bencillik, cimrililk, yalnızca kendini düşünme, başkalarını yok sayma, çıkarcılık vb. her türlü kötü ahlak almış başını gidiyor. Bizim gibi olmayanı, bizim gibi düşünmeyeni yok saymak, farklılıklarımızı ayrışma sebebi saymak, adaletin yerine zulmü koymak vb.

    Allah yar ve yardımcımız olsun, bu dünyayı yaşanmaz kılmak için mazluma zulmeden tüm zalimleri de helak etsin.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşinize büyük geçmiş olsun Recep Hocam.Son yıllarda biz de üst üste hastalıklarla, kazalarla mücadele ettik. Ondan önce eşim hayatının ilk kazasını yaptı. Araba bir uçurumdan aşağı beş takla atarak uçtu, Beş kaburgası kırıldı. Çok zor günler yaşadık.
      Ama ben inanıyorum ki bu zorluklar da insanı hayata karşı daha dayanıklı kılıyor. Sağlıklı ve güzel günlere farkındalığımız artıyor. Çevremizi daha iyi tanıyoruz.
      Sağlık, huzur ve mutlulukla
      Selam, saygılar.

      Sil
    2. Merhabalar Öğretmenim.
      Size de çok büyük geçmiş olsun. Sizin yaşadığınız kaza daha zor, Allah esirgemiş. Beş kaburga kemiği kırığı zor olmakla birlikte iyileşmesi de çok zor. Geçmişler olsun. Allah şifalar ihsan eylesin. Allah sabrınızı artırsın. Çünkü her türlü hastalık ve kazalar karşısında da sabır gerekli.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    3. Ben de inanıyorum ki her kötü olay insanın sabrını ve dayanma gücünü arttırıyor. Zor günlerden sonra sağlığına daha çok dikkat ediyor insan. Sağ olun.
      Selamlar, Saygılar.

      Sil
  8. Biz bu zorluklardan ders çıkarmalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncenize aynen katılıyorum. Zor günler insanlar için yol gösterici oluyor. Ders alabilen kazançlı çıkıyor.
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil