Bu Blogda Ara

31 Ara 2020

KELİME OYUNU 5

Makbule Abalı  Uçun Kuşlar   www.ucunkuslar.blogspot.com

Her hafta bir kişi tarafından belirlenen Kelime Oyununun bu haftaki 5 kelimesi Bonheur arkadaşımız tarafından belirlendi. (Film, keman, kedi, ağaç, hasret)


FARKLI BİR GECE

Gün nasıl da yoğun geçmişti. Kapris  çekmek zordur. Hele maddi gücüne güvenen şımarık insanların kaprisi. Ama artık alışmıştı. Eskiden bu durumlarda aşağılandığını düşünürken artık onları olduğu gibi kabul etmek gerektiğini öğrenmişti. Öte yandan tek başına kendi kendini yönetmeyi de biliyordu artık. Eşinden ayrılma kararı aldıktan sonra 5yaşındaki oğlu kendisinde kalacaktı. Sevdiği insanların kopması çocukların mutsuzluğuna neden oluyor. Çocukken sorulan "Anneni mi, babanı mı daha çok seviyorsun?" sorusunun anlamsızlığı gibi. 

Henüz mahkeme kararıyla ayrılmamışlardı. İçinde buruk bir hüzün vardı. Oğlunu babasız büyütmek istemezdi. Eşi sinirliydi ama kötü bir insan değildi. Ailede 5 kız arasında büyüyen tek erkek olma şansını iyi kullanamamıştı. "Erkek egemen bir toplumda yetişmek her bir davranışına sinmişti. Bu hafta baba- oğul babaanneye gitmişlerdi.  "Acaba ne yaptılar "diye düşündü ."Hasret buram buram" dedi. Oğlunun kokusunu nasıl da özlemişti. Gülüşünü, annemmm deyişini... İçi burkuldu, burnunun ucu sızladı. Biraz hava almak için pencereyi araladı. 

Uzaklardan insanı duygulandıran bir keman sesi geliyordu. Çocukluğunu hatırladı; Kemana başlamış ama babası maddi sıkıntıya düşünce bırakmıştı. Hayallerine dalmışken bahçedeki ağaçtaki hışırtıyı fark etti. Ürperdi. Eşinden hala çekiniyordu. "Ama çok da seviyorum"  diye fısıldadı." Ya oğlum... Sevgisiz bir evde bir çocuk nasıl büyür? Bütün gün evde bilgisayarda saçma sapan  filmler izleyerek beyni uyutulan çocuklar sırasına girecek. " Soğuktan değil, karamsar düşüncelerden içi titredi. Pencereyi örtmek istedi. Aynı anda ağacın alt dalından bir kedinin atladığını gördü. Kendi kendine itiraf edemese de korktu...

Aynı anda kapı zilini duydu: Gözlerinden iki damla yaş süzüldü. "Bir Yılbaşı gecesi ve yapayalnızım dedi. Kapının gözetleme deliğinden bakmak istedi ancak dışarıdan elle kapatılmıştı. Yardım istedi, bağırdı. Keman sesi bile artık duyulmuyordu. Kapı ısrarla çalınınca aralık bırakarak açtı :Önce oğlunu gördü, ellerinde kocaman bir demet kır çiçeği taşıyordu. Ve sonra eşini, elinde çok güzel bir hasır sepet , içinde en tazesinden mevsim meyveleri... "Değişmek, kendini yenilemek çok da zor değilmiş" diye geçirdi kafasından. Parçalanmış aile olmayacaklardı artık. Kök sağlam olursa ağaçlar da kurtulabilirdi.

Makbule ABALI 



26 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Teşekkürler Murat. Aldığım en kısa yorum. Kız kardeşler arasında büyüyen tek erkek çocuk olarak olumlu düşüncelerini biliyorum.
      Sağlıklı bir yıl diliyorum.

      Sil
  2. iyi yıllaaar. şimdi linki ekliyom, okumaya gelcem sonraa :)

    YanıtlaSil
  3. Bir an okurken korktum. Duyduğumuz haberlerdeki gibi bitecek diye. Neyse ki öyle olmadı. Tabii ki her aile mutlu olsun istiyor insan. Bir sorun varsa düzeltmek için değişmeyi seçmek gerekiyor. Dediğiniz gibi ataerkil bir ailede büyüyen erkek davranışı bazı şeyleri mahvediyor böyle. Öyle bir pohpohlamaya maruz kalıyor ki erkekler ne yapsalar hak görüyorlar kendilerinde. Umarım eğitilen yeni nesille bu durum değişir. Bu değişim olana kadar da yasalar ve diğer insanlar kadının yanında, mağdurun yanında olur. Teşekkürler yazınız için. İyi seneler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykümde önce güncel olaylarla bağlantı kurmak istedim. Tam da bugünlerde 3 kadın cinayeti daha işlenmişti. İnstagramda yazdığım mini öykü öyle sonuçlanıyordu. Bu öykü tam yeni bir yılın girişine denk gelince mutsuz son'u mutlu son'a çevirdim. İyi de etmişim.
      Toplumsal bir değişimi hepimiz nasıl da özlüyoruz. Kadınlar daha saygın bir yere ve daha iyi davranışlara layıklar.
      Ben teşekkür ederim.
      Sağlıklı, huzur ve barış içinde bir yıl diliyorum.

      Sil
  4. Bir umut dolu öykü daha.. :) ne güzel, elinize sağlık hocam. Yeni yıl özgürce nefes alacağımız bir yıl olsun dilerim. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanıyorum ki umut insanların hayatta olmazsa olmazı. Elbette hayatın içinde hüzün de, kaygı da, endişe de var. Ama iyi ki umut yanı başımızda.
      "Yeni yıl özgürce nefes alacağımız bir yıl olsun" dileğinize yürekten katılıyorum. Buna ne çok ihtiyacımız olacak.
      Sevgiyle, dostça...

      Sil
  5. Elinize sağlık, babanın değişmesi annesini gördükten sonra oldu sanırım. Muhtemelen, "sen haksızsın, al bir çiçek git eşinden özür dile" dedi ona. Ve mutlu son:) Size de mutlu yıllar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatın içinden o tahminleri okuyucunun yapması iyi oluyor. Bir öykünün içinden böylece tekrar onlarca öykü çıkabiliyor. Ama şu bir gerçek, yaş almışlar deneyimlerinin ışığında daha geniş düşünebiliyorlar. Yeni bir yılın eşiğinde olumsuz düşündürmek istemedim.
      Yorumunuza teşekkür ederim.
      Sağlıklı, huzurlu, güzel bir dünyada yaşamak dileği ile...

      Sil
  6. oleeey güzel bitti, çok duygulu hüzünlü gitti ama ne güzel, mutlu son :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her öyküde okuyuculara güncel ve anlamlı mesajlar bırakmayı amaçlıyorum. Bu defa bir gün önce öyküyü yazdığımda mutsuz sonla bitirmişti. Tam yeni yıla rastlayınca öyküyü mutlu sonla değiştirdim. Bir günlüğüne bile olsa kaygıdan uzaklaşmak diye düşündüm. İyi de oldu.
      Yeni bir yıl; kaygısız, tasasız, dostluk ve barış içinde güzel günler getirsin.

      Sil
  7. Kök sağlam olursa ağaçlar kurtulabilir. En güzel değişim cümlesi bu cümle olsa gerek.
    Günümüz sorunlarından yazmışsınız emeğinize ve kaleminize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanımızda, yakınımızda olmasa da o sorunlarla dopdoluyuz. Televizyonlarda, gazetelerde olumsuz haberler her an kafamızda yankılanıyor. O cümleyi özellikle yazdım. Kökler; bazen anne baba, bazen öğretmenler, bazen akrabalar diye düşündüm. Kişiyi etkileyebilecek en yakınları.
      Yorumunuza teşekkür ederim.
      Sağlıkla, mutlulukla.

      Sil
  8. Merhabalar Sayın Öğretmenim.
    Gerçekten keyif alarak ve zevkle okudum bu mini hikayenizi. Parçalanmak üzere olan bir ailenin yeniden bir araya gelişini çok güzel bir şekilde kaleme almışsınız. Hikayeler mutlu bir şekilde de sonlandırılınca, okuduğuna değdiğini düşünmeden edemiyor insan.
    Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. "Kök sağlam olursa, ağaçlar da kurtulur."
    Bu vesileyle 2021 yılının umutlarımızın yılı olmasını diler ayrıca yeni yılınızı kutlarım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey,
      İyi niyetle, ince düşüncelerle dile getirdiğiniz düşüncelerinize çok teşekkür ederim. Hikayemi beğenmenize sevindim. İnsan'la ilgili her konuda yazmak beni mutlu ediyor. Yazılarımda çok farklı duygular da yer alıyor. Hayatın içinden bir karma gibi.
      Sağlıklı, huzurlu, mutlu bir barış yılı diliyorum.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  9. karakterin duygularını iyi yansıtan bir öykü olmuş. mutlu sonla bitmesine sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşların çoğu mutlu sonla bitmesine sevindiklerini söylediler. Güzellikleri, iyi şeyleri nasıl da özlemişiz. Kadınlarla ilgili ne büyük acılara tanık olduk. Duyguları irdelemeyi seviyorum. Teşekkürler.
      Sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yıl diliyorum.

      Sil
  10. Duygulu bir hikaye.
    Mutlu yıllar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 Kelime de duygu yüklenebilecek kelimelerdi. (Keman, ağaç, kedi, film, hasret) Belki duygusal bir insan olunca içinizden duygusal öyküler yazmak geliyor.
      Sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yıl diliyorum.

      Sil
  11. Sonu güzeldi çok şükür:)
    Mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum..

    YanıtlaSil
  12. Ah keşke gerçek hayatta da bütün öyküler mutlu sonlarla bitse. Ama ne yazık, hayatın içinde acı gerçekler de var. Keşke hiç olmasa.
    Ben de sağlıklı, huzurlu, mutlu yıllar diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. kapı çalınca bir an gerildim nedense korktum bir şey olacak diye ama mutlu bitmiş sevindiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötülüklere, olumsuzluklara öyle alışmışız ki algılarımız değişmiş. Birçok arkadaşımız aynı şeyi dile getiriyor. Ben de toplumsal olaylara bir gönderme olarak mutsuz son hazırlamışken yeni yılın ilk günü karamsar düşündürmek istemedim. Mutlu son hazırladım.
      Aydınlık günlere.

      Sil
  14. Önce hüzünlü bitecek sandım neyseki sonu güzel bitti.. keyifle okudum emeğine kalemine sağlık Güzel Öğretmenim..keşke her öykü böyle güzel sonla olsa ..sevgiler 💕😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de nasıl özlüyorum mutlu son'ları. Hikayemin sonunu önce o günlerdeki olaylara uygun olarak olumsuz şekilde bitirmiştim. Sonra kendi kendime böyle olmamalıydı dedim, değiştirdim. Keşke elimizde bir sihirli değnek olsa da değişimleri sağlasak.
      Çok teşekkürler. Sevgiler.

      Sil