Bu Blogda Ara

8 Mar 2023

KARANLIĞA BİR MUM YAKMAK... KADINLAR

 


Kadınlar; Karanlıktan aydınlığa çıkmak isteyen kadınlar,

Güneşi özleyen, dünyaya renk katan kadınlar

Akla, bilime, emeğe, insanlığa tutkun kadınlar,

Paylaşımcı, yaratıcı, yapıcı kadınlar...

Bazen ana, bazen hayat arkadaşı, can yoldaşı,

Yol arkadaşı, dost, bacı, kardeş gibi kadınlar.

Maviye tutkun, doğaya hasret, ağaca, çiçeğe aşık kadınlar...

Zeytin ağacı gibi köklü, sağlam,

Çam ağaçları gibi çilekeş,

Kuru dallarda açan çiçekler gibi hassas, narin

Mimoza gibi kırılgan, alıngan, duygulu

Ve tüm ağaçlar gibi üretken, emekçi kadınlar...

******************

Yaşamın her alanında emek veren, mücadele eden tüm Emekçi  Kadınların Günü kutlu olsun.

Onlara destek veren, yardım eden, katkı sağlayan Adam gibi Adamlara da selam olsun.

Makbule Abalı

8 Mart 2023



11 yorum:

  1. Hayatı doğuran, yaşanır kılan, sevgi dolu tüm emekçi kadınlarımızın gününü kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın sevgili Sezer. Güzel yorumuna gecikmeli cevap yazıyorum. Aslında bu tür özel günler, genel günlere yayılmalı. Davranış olarak, düşünce ve duygular olarak her gün yaşanmalı, hissedilmeli. Dün gece yatmadan önce İstanbul'da yaşananları ekranlarda izleyince içim cız etti gene.
      Her sabah güne güzel yayınlarınla başlamak iyi geliyor. Eşimle birlikte dinliyoruz. Kutluyorum.
      Sevgiyle.

      Sil
    2. Makbule hocam, onore ettiniz beni :) sağolun, varolun. Eşinize de hürmetler.

      Sil
    3. Yapılan her iş, o işi ciddiye alan, benimseyen insanlarla değer kazanıyor. Takdir de, yergi de yerinde kullanılırsa güzel.
      Selam ve iyi dileklerimizi iletiyoruz.

      Sil
  2. Merhabalar Makbule Öğretmenim.
    Kadınlarımızın değerini ve onların erkeklere göre üstün olan taraflarının fazlalığı konusu tartışılmaz bir gerçektir. Kadının yeri başka, erkeğin yeri başkadır bu da ayrı bir konudur. Ancak çok kadın erkeğin yaptıklarını yapıyor, ancak çok erkek kadının yaptıklarını yapamıyor. Çevremde o kadar çok örnek var ki, saymakla tükenmez.

    Üzerinde yaşadığımız gezegende kadının yeri bir ayrıdır ve kadın kutsaldır, her şeyden önce kadın anadır. Analık görevinden dolayı kadın kutsaldır. Bu nedenle geç olmakla birlikte tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü'nü kutluyorum ve bizleri 9 ay karnında taşıyan annelerimize duyduğumuz saygının tüm kadınlara yansımasını diliyorum. Kadın da insan hatası olabilir, suç işleyebilir, ancak kadına şiddet uygulanamaz. Kadına el kaldırılmamalı. Git duvarları yumrukla, masayı tekmele, ancak kadına el kaldırma. Hele de şu son zamanlarda geçimsizlikleri nedneiyle eşlerinden ayrılmaya karar veren kadınlara şiddet uygulanmamalı, bu nedenle öldürülmemeli ve erkeklerin kadınlara yol vermeleri gerekmektedir. Her nedense erkekler bu ayrılma olayını bir türlü kabul edip hazmedemiyorlar ve olay eşlerini öldürmeye kadar gidiyor. Tabi savunmasız ve güçsüz bir kadını dövmek de öldürmek de kolay olduğu için, hiç korkmuyorlar. Kadınlar da erkekler gibi güçlü olup, onlar da ellerine tabanca alıp karşı koysalar, işte o zaman birçok erkek çekinecek ve her erkek bu yola başvuramayacak. Bir erkek için en kolay iş kadını dövmek ve onu öldürmek. Erkeğin karşısında aynı kendi gibi bir ekek olsun da bakıyım bakalım adam dövmek, öldürmek o kadar kolaymıymış.

    Kadınlarımız eskiden arına boğulup, kaldığı evin her türlü meşakkatini çekiyordu. Şimdiler de ise, eskisi gibi değil, eğer kadına haksızlık yapılıyorsa, şiddet uygulanıyorsa, hayat ona zehrediliyorsa, kadın da o evden ayrılmaya karar veriyor. Erkek de bunu bir kabullenemediği için, kadını tekrar evinde yuvasında kalmaya mecbur koşuyor, tehdit ediyor, şiddet uyguluyor, tüm bunlara rağmen kadını ikna edemezse, bu iş kadını öldürmeye kadar gidiyor.
    Erkek çocuklarımızı artık başka türlü yetiştirelim. Aksi halde, ülkemizde kadına şiddeti durduramayız. Medeni Avrupa ülkelerinde de geçimsizlik oluyor, boşanmalar oluyor. Hiç Avrupa basınında medyasında eşini öldüren ve eşine şiddet uygulayan bir erkek haberi göremezsiniz, duyamazsınız.
    Artık yeter diyoruz ve zor durumda kalan kadınlarımıza milletin ve devletin sahip çıkmasını diliyoruz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Recep Bey,
      Sadece kendi adıma değil, tüm kadınlarımız adına teşekkür etmek istedim bu güzel, anlamlı yorumunuza.
      Her yazı ya da şiirimi yazmadan önce geçmişte yazdıklarıma da bir göz gezdiririm, aynı şeyleri yazmayım diye düşünürüm. Bu defa da öyle yaptım, bloğun sol üst köşesindeki kutucuğa "Kadınlar" yazınca eski yayınların görülmesini seviyorum. Mersin'de yaşadığımız yıllarda Kadın Üretici Pazarları hakkında çok yazı yazmışım. Çok güzel bir girişimdi.
      Kadınları savunurken hiç Feminist olmadım. Hep insan'ı savundum. Ama ne yazık ülkemizde kadınlarımız hala hak ettikleri davranışları göremiyorlar. Resmi istatistikler hep olumsuz tablolar sergiliyorlar. Bu yıl da 4 kadının daha öldürüldüğünü vurguluyor haberler.
      Dileriz toplum olarak; tek günde değil , yılın her günü kadınlara, çocuklara, insanlara, canlılara uygun davranış ve düşüncelerle yaklaşırız.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. Aslında ne çok yük sırtlayıp ne çok şey başarıyor kadınlar. Bir kadar da görünmezler. Kızlarımıza ne kadar değerli olduklarını anlatmalı sürekli, oğullarımıza, kadınlara değer vermesini öğretmeli. Pek çok ülkede ise tam tersi malesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle, pek çok ülkede kadınlar hak ettikleri konumda değiller. Oysa bir zamanlar ülkemizde daha iyi şartlara sahiptiler. Zamanla değer kaybına uğradılar.
      Aile içinde kız ve erkek çocuklarına yapılan davranışlar, verilen roller , geleceğin yetişkin kadın ve erkeğinin davranışlarını da etkiliyor. Bu konuda annelere büyük rol düşüyor.
      Sevgiyle.

      Sil
  4. Bu güzel ve özel güne adanmış harika bir şiirdi. :)

    YanıtlaSil
  5. Geçenlerde arama butonuna baktığımda kadınlar ve çocuklarla ilgili çok paylaşım yaptığımı fark ettim. Çünkü olmaları gereken konumlarda değiller. Haksızlıklara uğruyorlar, yanlış davranışlarla karşılaşıyorlar.
    Güzel düşüncenize çok teşekkür ederim.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  6. ah bizim ülkede son yıllarda durum zor.

    YanıtlaSil