Bu Blogda Ara

28 Kas 2022

DÜNYAYI HAYVANLARLA PAYLAŞMAK...

 * Günler boyu uğraşarak toprak yığdı karınca. Bir kaba güç ezdi geçti emeğini, yerle bir etti. Kahrından kahroldu karınca.

* Kelebek rengarenk çiçeklere kanatlandı bir bahar günü. Günlerce değil, sadece bir gün yaşayabildi. Şiddetli yağmura yenik düştü. 

*Küçük bir kara balıktı bir masal kahramanı gibi. Bir büyük balığa yem oldu bir gün. Denizlerdeki yolculuğu sona erdi.

* Bir serçe gibi ürkek, bir serçe gibi kırılgan dolaştı kış bahçelerinde. Tam dalına konacağı bir ağaç bulmuştu, sapanla vurdular.

*Leylekler gibi göçebe, bir diyardan bir diyara uçtu, bacadan bacaya kondu. Bir gün sıcak bir ülkeye göç ederken açamadı kanatlarını, çırpınarak can verdi. 

* Bir at gibi vefakar, sadık bir dostu olsun isterdi. Çok sevdiği atı bir gün sakatlandı, vurmadılar ama yılkı atlarının arasında kayboldu gitti...

* Trafik kazasında ölen sahibini kaza yerinde günlerce, aylarca bekledi. Vefalı bir insan gibi sevdalısını bekleyen bir köpekti...

* Bir kedi gibi munis, bir kedi gibi sokulgandı. Ama öfkelendiğinde yabani bir kedi gibi tırnaklarını geçirirdi. Bir gün yavrularının gözü önünde canına kıydılar, kurtarılamadı...

* Ceylan gözlü bir kız, ceylanların su içtiği göle soktu yavaşça ayaklarını. Bir kuğu kadar zarif, bir kuğu kadar asildi. Huzur buldu ormanda, ağaçların arasında...


Makbule Abalı

27 Kasım 2022



12 yorum:

  1. Dünyayı hayvanlarla paylaşmak, zor olmamalı. Bunu zorlaştıran da hayvandan çok insandır bence. Çok güzel bir yazıydı, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dünya hepimizin. Tüm canlılar yaşama hakkına sahip. Düşününce ne çok özel günümüz var. Güçlünün karşısında daha güçsüz olanı korumaya alma, saldırılara karşı koruma, savunma ihtiyacı duyuyoruz her zaman. Mantık, merhamet, vicdan kayboluyor bazen. Keşke eğitimle kazandırılabilse pek çok şey.
      Teşekkür ederim. esen kalın.

      Sil
    2. dünyayı zorlaştıran insanlar gerçekten de

      Sil
    3. Bazı insanlar diyebiliriz tabii. Keşke çoğalmasalar.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Dünyamızı hayvanlarla paylaşmak asla zor bir durum ve seçenek değildir. Dünyamızı hayvanlarla paylaşmaya kim yanaşmıyorsa; bırakın onun hayvanlara karşı alerjisini, onun kendi cinsi olan insanlarla bile dünyayı paylaşmak istemediklerine adım gibi eminim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Düşüncenize katılıyorum. Hayvanlarla ilgili öyle güzel yaşanmış hikayeler var ki. İnsanı şaşırtıyor. Yorumunuzdaki son cümleniz hayatın gerçeklerini dile getiriyor. Ne yazık dünyayı sadece kendine değil, herkese zindan eden öyle çok insan var ki.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  3. eveet haklısınıız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda sizin gibi düşünenlerin çoğalmasını dileyerek...
      Esen kalın.

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. "Ah" çektiğimiz şeyler giderek öyle çoğalıyor ki...

      Sil
  5. Durumu o kadar güzel ifade etmişsiniz ki... Bu dünya bütün canlıların. Ama maalesef insanoğlu her zamanki gibi bencilce davranıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncenize teşekkür ederim. Neyse ki her zaman rastlanmıyor ve hepsi değil. Ama bazen hepimizi şaşırtan, dehşete düşüren, insanlık dışı olaylarla karşılaşıyoruz. Ne yazık, yasal yaptırımlar da caydırıcı değil.
      Sevgiyle.

      Sil