Bir insanı tanımak, onun tüm özelliklerini bilmek, her yönüyle anlamak mı demektir? Neden bir insanı kısa zamanda türlü yönleriyle tanımak isteriz? Neden bir bilinmeze yolculuk yapmak, onu anlamak, kavramak isteriz? Bir insanın özeline ulaşmak o kadar kolay mıdır? Farklı zamanlarda farklı davranışlarla onu tanımak bir başka olmaz mı? Bir insanın kendine bile açıklayamadığı gizemli yanları yok mudur?
Tanıtım, sadece adı-soyadı, i hemen anlaşılmaz. yaşı, cinsiyeti, memleketi, medeni halinden mi ibarettir? Zamanla çok şey bilinebilir. Ama karakter özellikleri hemen anlaşılamaz. Aslında çok yönlü düşünebilen bir insan için her soru, her yanıt değerlendirmeye açıktır. Cevabı net olmasa da kişiyi ele verir.
Bir kişi tam anlamıyla tanınabilir mi? Yıllarca aynı evde yaşayanlar bile birbirlerinde bilemedikleri yönler keşfediyorlar. İnsan çok bilinmeyenli denklem gibi. Aynı ailede yetişen bireyler bile ne kadar farklı özellikler taşıyabiliyorlar. İki kardeş zıt kardeşler olabiliyor. O zaman bir insanı tam anlamıyla tanımak mümkün müdür? Ve neden o denli detaylı tanınmak? Varsın hayat sürprizleriyle yaşansın. Yaşam bir bilinmezler dünyası değil midir?
Kişilerin birbirini tanıyabilmesi için uzun bir zaman dilimine ihtiyaç var. Bu zaman diliminde içten olmak, güven vermek, objektif olmak önemli. Ama asıl önemli olan bir insanı sadece fiziki yapısıyla değil, iç dünyasıyla, ruhsal yönüyle tanımak. Asıl zorluk orada...
Makbule Abalı
Her kapının başka iki kapıya çıkan koridora çıktığı dehlizlerle dolu sanki insanlar. Tam tanımak mümkün değil çünkü bir de değişken ..ayyyyyyyy insanlar çok yorucuuu
YanıtlaSilAma bazılarını tanımak güzel
Sevgiler
Doğru, haklısınız. Ama yorucu olmayan ne var dünyada? Belki her şey bizim seçimlerimizle değişiyor." İyi ki tanımışım dediğimiz ne çok insan var.
SilSevgiler.
valla hep derler, 20 yıl birlikte yaşadıktan sonra o kişinin geçmişi hakkında insan hiç bilmediği şeyleri öğrenebilirmiş :)
YanıtlaSilDoğru Deeptone. Belki karşılıklı bir güven oluşmamıştır. Belki de anlatmaya değer bulmamıştır. Zaten her şeyi öğrenmeye bir ömür yetmez.
SilSevgiler.
Bazen zıtlıkları bile ilginç öyle güzel insanlar var ki sevgili Müfred. Farklılıkları kabullenmek de güzel değil mi?
YanıtlaSilSevgiler.
Doğru, karakterler, kişilikler çok farklı. Herkesi kabullenmek büyük bir özveri olur. Ben çok sevdiğim blog dünyasından birkaç yıldır biraz uzak kaldım.
YanıtlaSilSevgiler.
bir insanı tanımak çok emek istiyor, çok iyi ifade etmişsiniz:)
YanıtlaSilsevgiler..
"Çok emek istiyor" deyişiniz ne kadar doğru. İnsanı tanımak da emek ve zaman istiyor. Ancak o zaman güvenebiliyoruz.
SilSevgiler.
Yıllarca aynı evde yaşayan insanların bile %100 birbirini tanıdığını sanmıyorum. Bir de insanlar değişebiliyor; tam artık her şeyiyle tanıyorum dediğimiz an karşımızdaki kişi bambaşka birine de dönüşebilir.
YanıtlaSilHaklısınız, bazen kişiler birbirlerine sır vermiyorlar. Belki zorlamamak da lazım. İçtenlik ve karşılıklı saygı pek çok şeyi çözümlüyor. Zaman ve çevre bazı insanları gerçekten çok değiştiriyor. O zaman güven de kayboluyor. İnsanları tanımak, anlamak zor gerçekten.
SilSevgiler.
Sanırım herkesin hemfikir olduğu konu insanların birbirini mutlak seviyede tanıma imkânının bulunmaması. Bu fikre ben de katılıyorum. Zira zaman geliyor, insan kendini bile tanımıyor. Bir de zaman faktörü var elbet. Değişiyor insan zamanlar. Bugün doğru kabul ettiğimiz, yarın bize saçma gelebiliyor. Düşüncelerimiz, huylarımız değişebiliyor zamanla. Ve doğal olarak insanları tanıma serüvenimiz yaşam boyu devam ediyor. Bu da heyecan verici, bulmaca çözermiş gibi:)
YanıtlaSilHayat akarken yaşam boyu yanılgılarımız, hayal kırıklıkları ya da pişmanlıklarımız olabiliyor. Haklısınız, değişim insanın doğasında var. Değişen maske ve kılıklarla bazen tanınmaz olabiliyorlar. İnsan olgunlaştıkça, yaş ilerledikçe tanıma becerisi de artıyor, daha az yanılıyor.
SilEsenlikler dilerim.