Bu Blogda Ara

1 May 2024

FANTASTİK BİR ÖYKÜ-HAYALLER GERÇEK OLSA (Blogları Canlandırma Projesi-Nisan )

 


Sabaha karşı bir düş gördüm canım öğretmenim ! Hani siz hep derdiniz ya: "Paylaşmak istediğiniz güzel şeyleri anlatın, yazın, sevdiklerinize aktarın." Siz aklıma geldiniz. Neden anlatmayayım dedim, günlüğüme bile aktardım. Rüya gibi, sihir gibi, masal gibi ama öyle sevindim, mutlu oldum ki. Görseniz siz de çok mutlu olurdunuz. Gözlerimi açtım, kapadım, sımsıkı yumdum sonra.. O güzel hayaller hep sürdü, zaten ben de hiç bitmesin istedim..."



Masmavi, pırıl pırıl, tertemiz bir denizle başladı rüyam. Ben bir deniz kızıydım. (Gülümsediğinizi görür gibiyim, izin verirseniz devam etmek istiyorum.)  Annem uykudan önce denizde geçen öyküler okumuştu. Babam o sırada küçük akvaryumdaki renkli canlı balıklara yem veriyordu. Annem Küçük Kara Balık öyküsünü bitirince ben artık uykuya hazırdım... Sahilde kalan kovam, küreğim, özenle yaptığım kule, çevresine dizdiğim bembeyaz taşlar yarına kadar beni beklerdi elbette. 





Çocuk olmak, çocukluğunu yaşayabilmek güzel şey Öğretmenim. Rüyamda caretta carettalarla birlikte denize açıldım. Yumurtalardan yeni çıkmışlardı. Tertemiz bir denizde yol almak onlar için de nasıl bir mutluluktu, anlatılmaz... Onlarla birlikte ben de hızlandım.  Ta uzaklardan güzel bir müzik ve annemden duyduğum eski bir şiir aynı anda geldi aklıma, Ben bir Deniz Kızı'ydım artık...

 Adım:ANNABEL LEE

Senelerce senelerce evveldi

Bir deniz ülkesinde

Yaşayan bir kız vardı bileceksiniz

İsmi; Annabel Lee

Hiçbir şey düşünmezdi sevilmekten

Sevmekten başka beni

O çocuk ben çocuk, memleketimiz

O deniz ülkesiydi

Sevdalı değil karasevdalıydık

Ben ve Annabel Lee 

Göklerde uçan melekler

Kıskanırlardı bizi 

Bir gün işte bu yüzden göze geldi

O deniz ülkesinde

Üşüdü bir rüzgarından bulutun

Güzelim Annabel Lee

Götürdüler el üstünde 

Koyup gittiler beni

Mezarı oradadır şimdi

O deniz ülkesinde

Biz daha bahtiyardık meleklerden 

Onlar kıskanırdı bizi

Evet! Bu yüzden şahidimdir herkes ve deniz ülkesi 

Bir gece rüzgarından bulutun 

Üşüdü gitti Annabel Lee 

Sevdadan yana kim olursa olsun

Yaşça başça ileri 

Geçemezlerdi bizi

Ne yedi kat göklerdeki melekler

Ne deniz dibi cinleri

Hiç biri ayıramaz beni senden

Güzelim Annabel Lee

Ay gelir ışır, hayalin erişir

Güzelim Annabel Lee

Orda gecelerim uzanır beklerim

Sevgilim sevgilim hayatım gelinim 

O azgın sahildeki 

Yattığın yerde seni 

Edgar Allan POE ( Çeviri- Melih Cevdet Anday )




"Sabaha daha vakit vardı Öğretmenim. Rüyam bitmesin istedim, Oradan uçurtmalarla Masallar Ülkesine uzandık. Çocuk Masallarındaki kahramanlarla tanıştık, topladığımız kır çiçeklerini paylaştık. Gerçekleri bir kez de onlardan dinledik. Bazen hüzünlendik, bazen sevindik: Keloğlan yeni masallar anlattı bize. Kibritçi Kız artık üşümüyordu, yardımlaşma vardı. Pinokyo'nun burnu söylediği yalanlardan daha da uzamıştı, ustası ağaç oyma işlerini bırakmıştı. 1001 Gece Masalları halâ devam ediyordu. Kül Kedisi mutluydu. Pamuk Prensesle yedi cüceler tam bir dayanışma içinde var güçleriyle çalışıyorlardı. 

Öyle çok dolaştık ki öğretmenim; Şarkılar, türküler söyledik, oyunlar oynadık. El ele, kol kola, kardeşçe dağlarda, denizlerde, yemyeşil çayırlarda koştuk özgürce. Aç Kapıyı bezirgan başı oyununu şarkılar eşliğinde söylerken soluk aldık, yorgun ama mutluyduk. Gün ışıkları yüzlerimize yansıdığında toparlandık, Masallar Ülkesinden güzel ülkemize indik. Kuşların kanatlarında, salıncaklarda, kucaklarımızda kır çiçekleriyle...

Siz yoktunuz canım öğretmenim; Sessizce bizi mi izlediniz, beklediniz, gözlediniz mi...?  Ben bu güzel bahar gününde bir bayram günü gibi yaşadıklarımızı size anlatmak istedim. Her zamanki gibi bizi dinlediniz, anladınız değil mi ? Elimizde peri değnekleri yoktu ama çok istersek rüyalar gerçek olur mu Öğretmenim...??? 

Makbule ABALI

Bir Bahar Günü 






29 yorum:

  1. İyi ki varsınız öğretmenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke masal kahramanları da hep çocuklara hatta büyüklere iyi örnekler sergileseler. Daha güzel bir dünya özlemimiz gerçekleşse Murat.
      İyi görüşüne teşekkürler.

      Sil
  2. Ne güzel " Çocuk olmak, çocukluğunu doyasıya yaşayabilmek " tüm çocuklar çocukluklarını doyasıya yaşarlar umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukların dilinden, çocukların gözünden, çocukça duygularla anlamamız, öğrenmemiz gereken öyle çok şey var ki değerli arkadaşım. Biz yetişkinlere çok görev düşüyor.
      Sevgiyle.

      Sil
  3. Ah, şiir bana zamanda yolculuk yaptırdı. Yüreğinize sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim Handan. Ben de şiir dünyasında soluklanıyorum. Yazılmayı bekleyen öyle çok konu var ki. Şiir yazan bir annenin kızı olarak anlarsın beni.
      Sağlık ve mutlulukla.

      Sil
  4. Rengarenk ve kendi müziğini içinde taşıyan bir yazı olmuş Makbule Hocam :) Fotoğraf karelerine imrendim, bayıldım. <3
    Ne eylerseniz güzel oluyor Makbule Hocam, teşekkürler paylaşımınıza. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorumu telefonda mikrofonik bir ses ve içten kahkahalar eşliğinde dinlediğimi sandım birden. Çocuk dünyası işte böyle hayallere sürüklüyor insanı sevgili Sezer.
      30 Nisan gecesinde içimden geldiği gibi, bir bahar gününde emeğin ve dayanışmanın da hakkını vererek, kötülükten, kinden arınmış duygularla 1 Mayıs kutlansın istedim.
      Ben artık TV. de sadece haber özetlerini ve birkaç programı izliyorum.
      Biraz dinginliğe, küçük mutluluklara, çıkarsız ilişkilere, çocuksu duygulara özlemin yazıya dökülmüş halidir bu...
      Erol Evgin'in "Hep Böyle Kal "şarkısını sen de seversin eminim...

      Sil
  5. Muhteşem bir yazı daha okudum. Yüreğine kalemine sağlık değerli, öğretmenim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız her zaman çok güçlü bir motivasyon kaynağı Hüseyin Öğretmenim. Çok teşekkür ederim.
      Sağlıkla, huzurla, çocukça umutlarla güzel yarınlara...

      Sil
  6. Şiir beni lise yıllarıma götürdü. Okuyan arkadaş Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünü bitirip İmar bankasına müfettiş olmuştu. Bir süre sonra akıl sağlığını yitirdi, eve kapattılar. Bayramda lise arkadaşları ile kahvaltıda idik vefat ettiği duyulmuş ama ben duymadım nedense, sene 1987 idi bu şiir okunduğunda ilk duyduğum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevdiğim bir şiirdir. Sanki kulakta müziksel tınılar bırakır. Lisede Edebiyat dersimizde şiirin tahlillerini yaparak okumuş, incelemiştik.
      Blogları Canlandırma Projesi (BCP) Nisan Ayı konularını incelerken Fantastik bir temayı ele almayı düşündüm. İlk bu güzel şiir aklıma geldi. Nisan'ın son gününden 1Mayıs'a çocukların dünyasından onların saf ve duru umutlarını özlemlerini konu alarak fantastik bir öyküyle geçmeyi planladım. Bu benim ilk fantastik çocuk öyküm Öğretmenim.
      Arkadaşınızın acısını paylaşıyorum. Çok duyarlı insanlar yaşama erken veda ediyorlar.

      Sil
  7. Ne güzel bir yazı olmuş. Hep çocuk olmak lazım. Tertemiz, saf, art niyetsiz. Çocukların düşleri bile çok güzel. Hayatına dokunan öğretmenlerini her daim yanlarına istiyorlar. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnce, nazik yorumunuza çok teşekkür ederim. Yetişkin olduktan sonra da çocuksu duygulardan, doğrulardan çok fazla uzaklaşmamak belki en güzeli.
      Çocuklar gerçekten vefalılar, sevdiklerini kolay unutmuyorlar.
      Esen Kalın.

      Sil
  8. çok masum tatlı bir yazııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm çocukları çok seviyorum Derin. Onların varlığı kötülüklere engel olup masumiyeti sürdürüyor diye düşünüyorum.
      İlk kez bir fantastik öykü denemesi yaptım. Masal ya da öykü çocukların dünyasından yetişkinlere mesajlar iletiyor.
      Adı ne olursa olsun, coşkuyla, sevinçle, mutlulukla kutlayacağımız tüm bayramlara...

      Sil
  9. bez cadıları, tefrika, yüreğimin iklimi ve siz yazdınız, haftasonu ben de yazcam, haftaya da yazanlar olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece dört kişinin yazmasına şaşırdım doğrusu. Bu ayın konuları çok çeşitli idi. Ayın son haftasında o konulardan birini yazma kuralı olunca 30 Nisan'da yazmakla geciktiğimi bile düşünmüştüm. Amacım emek ve dayanışmanın, paylaşmanın önemini, baharın güzelliğini çocuklarla birlikte vurgulamaktı. Okuyan da az olmuş. Düş kırıklığı...

      Sil
    2. fighting ve sude de yazdı, yedi kişi olduk, okurix de yazar :)

      Sil
  10. Baharın, çocukluğun, ötesi olmayan hayallerin iç içe geçtiği harika bir paylaşım olmuş. Emeğinize, kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu harika yoruma yanıt vermekte neden bu kadar geç kalmışım...? Bu sorunun yanıtı hayatın içinde gizli sanırım. Ya biz hayatı ya da hayat bizi ağır çekime alıyor...
      Çook teşekkür ederim sevgili Sude.

      Sil
  11. Çok güzel bir proje ve yeni fark ettim.. Yazınız da harika inanın öyle bir rüya görmek isterdim müthiş bir rahatlama olurdu bende... Teşekkürler .. herkes katılıyor galiba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir üstte, sevgili Sude'nin yorumuna da yazdım. Ben yorumlara bu kadar geç yanıt vermezdim. Sabırla bekleyebilen gönüllere, çocuksu masallara, iç sesini duyup düş kurmaktan vaz geçmeyen ince ruhlara selam olsun...
      Sonsuzluğun Ötesi'ne ulaşabilmeyi ben de çok isterdim.
      Sevgiyle.

      Sil
  12. çocukların dünyasından hayata bakmak, ne kıymetlidir... Çok içtendi paylaşımınız, yüreğinize sağlık...
    şarkıyı zaman zaman öğrencilerimle dinleriz, severiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşünmene çok sevindim sevgili Bahar. Çocukların duruluğu, temiz yürekleri her şeye bedel. Pedagojiyi, psikolojiyi seçmemde çocuk sevgisi çok etkili olmuştur.
      Öğrencilerin öğretmenlerini çok seviyorlardır, eminim.

      Sil
  13. Öğretmenim bu güzel yazınız bana küçüklüğümde çok severek izlediğim "Süper Baba " dizisini hatırlattı. Duygu çağrışımı olmuştur belki de, yazınızı okurken dizinin başlangıç müziği kulaklarımdaydı. Ne kadar öğretici özellikleri vardı aile kavramı üzerine.
    Bu yazınızı aynı sıcak duygularla yumuşacık kucağınızda dinledi yüreciğimdeki küçük kız.....🕊️🤍☘️🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, eğitici diziler vardı bir zamanlar. Aile boyu izlenirdi. Hayal dünyanın zenginliği çocuklarla iletişim kurmada da çok işe yarayacaktır.
      Emojilere teşekkürler.

      Sil
  14. Bu kadar güzel hissettiren sevimli bir yazının ortasında Annabel Lee'yi görünce birden kalbimde o kaybın acısını hissettim. Ben bu şiirde çok duygulanırım zaten Poe da en şiirsel duygunun güzel bir kadının kaybı olduğunu düşünür ve şiirlerinde öyle yazar. PEri masalı gibi başlamıştı şiir ve mutlulukla doldurmuştu içimi, ki, sonunda hüsrana boğarak bitirdi şair. Ah Poe, neden 😭 Şimdi burada da iç açıcı görseller ve sözleriniz arasında denk gelmek gene üzdü ama estetik zevk de veren bir hüzün, tuhaf.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşündüklerinizi çok iyi anlıyorum. Annabel Lee'yi lise yıllarımda Edebiyat dersinde okumuş, ezberlemiş , incelemiştik. Çok sevdiğim bir şiirdir.
      İlk kez fantastik bir öykü denemesi yaptım. İnanıyorum ki hüznü tanımayan insan mutluluğun da tadına varamaz. Çocuklar için daha az incitici olanını seçmeye çalıştım. Görsellerle dengeyi sağlamak istedim. Yorumunuzda bunu ne güzel , incelikle belirtmişsiniz, çok teşekkür ederim.

      Sil